Mesa Sectorial Extraordinària d’Oposicions d’Inspectors

Avui s’ha reunit la Mesa Sectorial d’Educació per tractar un únic punt: les oposicions a inspectors. La Mesa s’ha reunit amb caràcter extraordinari, cosa que UOB ni comprèn ni comparteix. Malauradament, la convocatòria sistemàtica de Meses Sectorials amb caràcter extraordinari està esdevenint norma, i no excepció. Així, de les deu darreres Meses Sectorials convocades, només tres han estat ordinàries, sense raó, a parer nostre, perquè fins a set hagin estat extraordinàries. És molt greu, perquè així es desvirtua el principal espai de negociació col·lectiva perquè a aquestes no hi ha torn obert de paraula, de manera  que l’Administració només negocia els temes que ella vol, sense deixar espai a les forces sindicals per proposar d’altres aspectes, com ara la necessitat de negociar punts de l’Acord Marc que ja haurien d’estar aprovats. No hem pogut exposar aquesta queixa davant el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Sr. Ismael Alonso, que és qui presideix la Mesa, perquè es trobava absent de manera justificada. A la propera Mesa Sectorial, UOB farà palesa la seva protesta per aquest mal hàbit.

Pel que fa al tema de la Mesa pròpiament dit, l’Administració ha començat per explicar la necessitat de la present convocatòria, en haver un percentatge excessiu d’inspectors accidentals. UOB s’avé amb aquest plantejament, i troba adient la tendència a què, per defecte, els inspectors es nomenin d’acord amb un procés selectiu que els permeti ingressar al Cos d’Inspectors com a funcionaris de carrera amb destinació definitiva.

D’altra banda, l’Administració ha assenyalat els principals canvis respecte de l’anterior convocatòria. En essència, es constitueix una llista de reserva per nomenar inspectors accidentals a partir de la nota del procés selectiu, cosa que UOB considera coherent amb el principi de meritocràcia. D’altra banda, canvia el format de la primera prova, que torna al format de lectura pública i torn de preguntes del tribunal. UOB comprèn que és difícil trobar un equilibri entre anonimat i necessitat del tribunal d’avaluar determinats aspectes tot interactuant amb els aspirants.

Finalment, UOB valora positivament que el nivell C2 de català hagi esdevingut un mèrit al barem de la fase de concurs.

En termes generals, UOB ha vetllat perquè determinats tecnicismes millorin la seguretat jurídica del procés. Molt especialment, ens hem centrat en la protecció de les persones en situació d’Incapacitat Temporal i en les dones embarassades, a més de reivindicar que els membres dels tribunals gaudeixin del temps necessari per desenvolupar la seva tasca sense fer hores extraordinàries o, en cas d’haver-les de fer, que aquestes s’indemnitzin.

Finalment, celebram que, d’acord amb el punt 7 del vigent Acord Marc, les taxes de l’oposició s’han reduït en un 50% respecte de les anteriors. Això beneficiarà tots els aspirants de futures convocatòries d’oposició.

Palma, 6 de març de 2024