Una passa més cap al Pla d’Igualtat

Avui, dilluns 28 de juny, s’ha reunit la Comissió Paritària del Servei de Riscos Laborals de Personal Docent per tractar els següents punts:

Aprovació del procediment sobre malalties professionals

  • S’ha aprovat el darrer procediment corresponent a la notificació i investigació de malalties professionals.

Informació sobre la situació del Servei de Prevenció

  • S’ha informat des del Servei de Prevenció que s’han incorporat dos tècnics més a l’equip de la delegació de Palma. A dia d’avui hi ha tres persones contractades com a tècniques en prevenció de riscos laborals i s’està a l’espera d’una quarta incorporació.
  • S’està planificant el pla de visites pel curs 21-22 per a l’avaluació de riscos a tots els centres. Un membre de cada un dels sindicats amb representació a la mesa sectorial podrà participar d’aquestes visites.
  • S’està elaborant el redactat de les prescripcions tècniques pel futur nou local corresponent a la delegació del Servei de Prevenció a Manacor. Aquest local estarà format per una persona d’administració, un/a tècnic/a, una d’infermeria i una de medicina.
    Des d’UOB Ensenyament i d’altres sindicats, hem tornat a reclamar delegacions a Menorca i les illes Pitiüses amb locals propis, fet completament necessari pel correcte funcionament del Servei de Prevenció a aquestes illes.

  • Finalment, s’ha informat que s’incorporarà una persona ajudant al logopeda del Servei de Prevenció el proper mes de setembre i a mitja jornada. La funció d’aquesta persona serà impartir formació sobre educació de la veu als docents dels centres educatius que així ho requereixin.

Informació sobre la situació dels vulnerables al SARS-COV-2

  • S’ha que informat els docents considerats vulnerables a la COVID 19 i que es troben per aquest curs 20-21 en situació d’incapacitat temporal, dia 30 de juny, s’emetrà la seva alta laboral atès que finalitza el període de màxima presencialitat.
  • En cas que alguna d’aquestes persones, per motius organitzatius del centre, hagués d’anar al centre durant el mes de juliol per programacions, recuperacions (FP), entrevistes amb alumnes, etc., es mantindria la incapacitat temporal (IT) mentre així ho justifiqui la direcció del centre, amb un escrit dirigit al correu electrònic prevencio@dgpdocen.caib.es, assenyalant els dies que hagi de fer activitat presencial.
  • Des del Servei de Prevenció es valorarà el personal vulnerable al SARS CoV-2 segons l’establert a l’annexe V del Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l’exposició al SARS-CoV-2 del Ministerio de Sanidad, que ha estat actualitzat recentment (dimarts 22 de juny de 2021).

    Si voleu accedir al Tràmit d’avaluació de la vulnerabilitat al SARS-COV-2, punxau aquí. Les reavaluacions es realitzaran durant el mes d’agost.

Torn obert de paraula

  • Al torn obert de paraula UOB Ensenyament ha recordat que durant el mes de maig va enviar una sol·licitud via instància a la Conselleria d’Educació i Formació Professional demanant la implantació d’un Pla d’Igualtat (podeu llegir la notícia aquí). Després de les darreres notícies sobre un presumpte cas d’assetjament sexual a una companya de l’IES Madina Mayurqa pareix que aquest tema s’ha posat en solfa i que altres sindicats s’hi han sumat a aquesta demanda que, per una altra banda, sembla inconcebible que s’hagi de fer a aquestes alçades.

    UOB Ensenyament ha remarcat que, com planteja l’article 44 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’Igualtat de dones i homes, “les administracions públiques de les Illes Balears, i també els organismes i les entitats que en depenen, han d’elaborar plans d’igualtat del personal al seu servei d’acord amb la normativa que els és aplicable”. Sols tenim unes bases de 2019 per a la seva elaboració, que no ha prosperat.

    No és suficient en aprovar fa uns mesos un procediment del Servei de Prevenció de Riscs Laborals de personal docent amb un protocol d’intervenció davant de conflictes interpersonals de caràcter psicosocial, de violència de gènere, per raó de sexe o d’assetjament sexual. I no ho és perquè no és una acció proactiva, perquè aquest procediment està dissenyat per a quan el dany ja s’ha produït. Cal fer prevenció i sensibilització.

    Si comparem dins de la CAIB, podem veure com en el 2012 el personal de serveis generals de Balears ja tenia aprovat el seu 1r Pla d’Igualtat, al 2016 el 2n i aquest any ja van pel III Pla d’Igualtat entre dones i homes de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (serveis generals).

    Necessitem amb urgència el Pla d’Igualtat, perquè tal com reconeix l’article 46 de la Llei d’Igualtat s’han d’adoptar les mesures necessàries perquè hi hagi un entorn laboral lliure d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe. I això tampoc s’està fent, per tant:

    Reclamam un Pla d’Igualtat del personal al servei de l’administració educativa, de manera urgent, negociat amb els sindicats, i que inclogui un Protocol de prevenció de l’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, ja que com diu l’article 46 de la Llei d’Igualtat, s’han d’establir mesures que s’han de negociar amb les i els representants de les treballadores i els treballadors, com ara l’elaboració i la difusió de codis de bones pràctiques i la realització de campanyes informatives o accions de formació.

  • Per part de la Direcció General de Personal Docent i del Servei de Prevenció de Riscos se’ns ha informat que prenen nota i que traçaran el full de ruta per tal de dur aquesta elaboració i implantació del Pla d’Igualtat. Des d’UOB Ensenyament se’ls ha informat que per aquest camí ens hi trobaran i que col·laborarem en tot el que sigui necessari per fer una tasca imperativa i d’extrema urgència.