Respecte per part de Conselleria cap als sindicats: MSE extraordinària en plena campanya d’eleccions sindicals

Mesa sectorial extraordinàriaLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Avui, dijous 24 de novembre de 2022, a menys de set dies de les eleccions que decidiran la representació sindical de tot el col·lectiu docent no universitari dels centres públics de les Illes Balears, s’ha reunit la Mesa Sectorial d’Educació amb caràcter extraordinari, amb la presència, entre d’altres de la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez.

S’han tractat els següents punts a l’ordre del dia:

  1. Esborrany de resolució per la qual es convoquen proves selectives d’accés al cos d’inspectors d’educació a les Illes Balears.

    La ponent d’aquest punt ha estat la cap del Departament d’Inspecció Educativa, Camila Tudurí, qui ha argumentat la necessitat de materialitzar aquest procediment dins el curs 2022 a causa dels compromisos adquirits pel conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, quant a l’ampliació d’efectius de DIE.
    Quant a la resolució de la convocatòria, és pràcticament idèntica a la de l’any 2019. Es convoquen vuit places, de les quals set seran de torn lliure i una reservada per aspirants amb discapacitat.
    Quant a la distribució per illes, sis places per Mallorca, una per Menorca, i una per Eivissa.
    Per poder participar-hi, s’ha d’acreditar una antiguitat mínima de vuit anys com a funcionari de carrera en algun dels cossos que integren la funció pública docent i una experiència docent de la mateixa durada.
    Les taxes corresponents per al dret de participació en aquest procediment selectiu seran de 83,72€, d’acord amb el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2022, tot i haver una sèrie de casuístiques d’exempció del pagament dels drets de participació -vegeu l’apartat 3.5.3 de l’esborrany-.
    Quant al termini de presentació de sol·licituds, aquest serà de vint dies naturals a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució al BOIB.
    Termini de reclamacions pels aspirants que figurin com a exclosos a la llista provisional serà de deu dies naturals a partir de l’endemà de la publicació de la llista.
    Es nomenarà un únic tribunal a la seu de Mallorca, i estarà format per un president i quatre vocals i s’ha de designar, com a mínim, el mateix nombre de membres suplents.
    La designació dels membres del tribunal es farà mitjançant sorteig públic, amb l’excepció del president. El sorteig es realitzarà d’entre els funcionaris de carrera del cos d’inspectors d’educació i del cos d’inspectors al servei de l’Administració educativa en servei actiu a l’àmbit territorial de les Illes Balears.
    Per altres aspectes com ara el Lloc, inici i desenvolupament de les proves; Sistema de selecció; Superació del concurs oposició i selecció dels aspirants per a la realització de la fase de pràctiques; Presentació de documents dels aspirants seleccionats; Nomenament de funcionaris en pràctiques i adjudicació de destinacions provisionals; o Fase de pràctiques, podeu consultar l’esborrany.

    Vot d’UOB Ensenyament: abstenció.

  2. Esborrany de proposta d’acord de Consell de Govern pel qual s’aprova l’oferta pública d’ocupació per a l’any 2022 corresponent al personal funcionari dels cossos docents no universitaris al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

    Aquest segon punt ha estat conduït per la cap del Departament de Provisió Educativa, Maria Antònia Alzamora. Ha explicat que a l’oferta pública d’enguany consistirà en 430 places corresponents a la taxa de reposició, que és la diferència entres les baixes -jubilacions, defuncions, traslladats per concurs, etc.- i els ingressos. Així mateix, ha dit que han aplicat l’augment del 20% màxim que marca la llei.

    A la ronda d’intervencions, el representant d’UOB Ensenyament ha demanat, quant al romanent de la taxa de reposició de l’oferta d’ocupació d’anys anteriors, així com a la referida a les 430 places d’aquesta, quantes sortirien al proper procés selectiu de concurs-oposició.

    Per part de l’Administració ha contestat el cap de Departament de Personal Docent, Albert J. Flores, qui ha dit que a hores d’ara els hi és impossible contestar a aquesta qüestió entre d’altres, perquè no es pot fer una previsió del resultat del proper concurs de mèrits excepcional que es produirà dins del marc del procés d’estabilització.

    Una altra de les qüestions fetes a l’administració ha estat referida als motius per no haver distribuït les places per especialitats, com es fa normalment, i haver-ho fet per cossos. El cap de Departament de Personal Docent ha dit que la actual casuística d’implantació LOMLOE fa molt complicat definir les places per especialitat, per això, de moment, es fa per cossos. Hi ha tres cursos per treure-les.

    Vot d’UOB Ensenyament: a favor.

  3. Normativa vigent sobre ordenació curricular (Annex 4 de l’Esborrany de resolució per la qual es convoca el procés selectiu d’estabilització, mitjançant el sistema de concurs oposició per a l’ingrés als cossos docents de professors d’ensenyament secundari, de professors d’escoles oficials d’idiomes, de professors de música i arts escèniques, de professors d’arts plàstiques i disseny, de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny, de mestres i de professors especialistes en sectors singulars de formació professional a les Illes Balears).

    Aquest punt ha estat a càrrec del cap de Departament de Personal Docent, Albert J. Flores. Realment, aquest punt formava part de la mesa sectorial extraordinària reunida el passat dijous dia 17 de novembre on es va informar els sindicats de la resolució de convocatòria del concurs-oposició excepcional dins el context del procés d’estabilització, en concret, l’Annex IV del document referit a l’ordenació curricular. Aquest Annex relaciona les diferents especialitats amb els seus respectius RD i Ordres.

    A la ronda d’intervencions, el representant d’UOB Ensenyament ha tornat a dir que l’actual model d’oposicions és totalment obsolet, i que és necessari actualitzar-lo a la realitat actual. Així mateix, ha Recordat que UOB Ensenyament té un model propi d’’oposicions, elaborat de manera assembleària, i que assegura la no discriminació i la no divisió al bell sí del col·lectiu docent interí.

Tot i ser una MSE convocada amb caràcter extraordinari i, a diferència d’altres direccions generals de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, donat el tarannà de la Direcció General de Personal Docent, han vingut  a bé en fer una darrera ronda d’intervencions.

El representant d’UOB Ensenyament ha recordat que les persones directores de centres educatius poden ser convocats el dia de les eleccions sindicals com a representants de l’Administració. A diferència dels components de les meses electorals, així com de les persones interventores, no tenen dret a demanar el permís voluntari del dia posterior a les eleccions. El representant d’UOB Ensenyament ha recordat que els representants de l’Administració a les eleccions polítiques també tenen dret a gaudi d’aquest permís i ha demanat a la Direcció General que solucioni aquest greuge comparatiu. La directora general ha considerat que la petició està totalment justificada i ha dit que ho estudiaran, malgrat que, probablement, no es pugui solucionar per aquesta propera convocatòria.