Massa tard i massa magre, però amb esperances!

Resum mesa sectrial acord marcLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Resum MSE 2022.10.26 Presentació Esborrany i mètode de treball del nou Acord Marc.

  • La Mesa ha tengut com a principal punt de l’ordre del dia la presentació i presa de posició prèvia de cada sindicat sobre l’esborrany de partida presentat per la Conselleria d’Educació i FP.
  • UOB Ensenyament ha començat per expressar la seva mescla d’expectació i escepticisme.
  • UOB considera fonamental que cada proposta defineixi terminis i calendarització.
  • UOB destacà, per començar, dues preocupacions:
    • Calendarització immediata per arribar a les 23 hores lectives a infantil i primària.
    • Restitució i bloqueig a futur de la congelació salarial del 2020-21 via mangarrufes comptables.
  • Uns dels punts més interessants són el referent al desenvolupament d’una carrera professional, i també  la consecució de les 18 hores lectives a secundària.
  • En canvi, la proposta de reducció de ràtios que fa la Conselleria és massa tímida.
  • Us convidam a llegir al text complet el llistat – ben llarg, per cert – d’elements de l’esborrany que són fruit directe de les aportacions d’UOB Ensenyament a la prèvia reunió bilateral que mantenguérem amb els representants de la Conselleria.
  • També us convidam a llegir al text complet les noves peticions que vam afegir durant la Mesa, la majoria d’elles ja fetes durant la bilateral però que no figuren a l’esborrany.
  • Per acabar, la Conselleria va proposar un mètode per poder fer operatiu un projecte tan ambiciós, a partir de 3 grups de treball organitzats per àrees temàtiques i constituïts en Meses Tècniques. UOB va trobar assenyada la proposta i li donà suport.
  • En resum, el procés de negociació està obert, amb algunes bones expectatives, però amb coses que ens preocupen molt, com la problemàtica de les hores lectives a Infantil i Primària. Tots plegats, lluitarem aquest llarg camí!

TEXT COMPLET

Ahir, dimecres 26 d’octubre de 2022, es va reunir la Mesa Sectorial d’Educació amb caràcter extraordinari, amb la presència, entre d’altres, del conseller d’Educació i Formació Professional, Sr. Martí March, la directora general de Personal Docent, Sra. Rafaela Sánchez, i el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antonio Morante.

La Mesa ha tengut com a principal punt de l’ordre del dia la presentació i presa de posició prèvia de cada sindicat sobre l’esborrany de partida presentat per la Conselleria d’Educació i FP, el qual us vam enllaçar quan férem difusió de la Mesa.

UOB Ensenyament ha començat per expressar la seva mescla d’expectació (tota negociació amb objectiu de millorar és bona, i algunes de les propostes de l’esborrany, sovint proposades per UOB, són interessants) i escepticisme (la negociació arriba tard, a un moment sospitosament proper a les eleccions autonòmiques, no s’han complert tots els pactes de l’anterior Acord Marc, i desconfiam del tarannà autoritari de la Conselleria). Us enllaçam el Comunicat de Premsa que emetérem previ a la reunió per a explicar-vos els motius de les nostres prevencions.

En tot cas, UOB considera fonamental que cada proposta defineixi terminis i calendarització, en el benentès que no es podran aplicar totes les millores al mateix temps, sinó de manera progressiva i pautada. En aquest sentit, els representants de la Conselleria indicaren que volien prioritzar el procediment d’integració del professorat tècnic de FP al cos de Secundària, i anunciaren una convocatòria imminent de MSE per tractar la qüestió.

Respecte el contingut concret de la resta de propostes, UOB destacà, per començar, dues preocupacions:
La primera, i fonamental, és referent a la vaguetat de la proposta de l’esborrany pel que fa a la reducció progressiva d’hores lectives a Infantil i Primària, sense establir ni un objectiu ni un termini, és a dir, sense dir ni comprometre’s a res. UOB va denunciar amb vehemència la càrrega laboral insuportable dels mestres i reclamà una calendarització immediata per arribar a les 23 hores lectives, d’acord amb el sentit comú, i també amb les recomanacions de la Llei 4/2019, d’àmbit estatal. La resposta de la Conselleria fou indignant: una negativa taxativa, amb el pobre argument de la manca de pressupost per contractar els 800-900 mestres que serien necessaris per assolir aquest objectiu. Com veis, és l’argument d’un Govern no compromès amb l’educació pública i de qualitat, ni amb els drets dels treballadors i treballadores docents, concretament dels mestres. Ens sobtà, però UOB fou l’únic sindicat que es mostrà genuïnament indignat per aquest despropòsit. Negociarem, sí, però pel que fa a aquest punt, ens hi trobaran, i aferrats ben fort!

La segona, també molt important, és que l’esborrany està redactat de tal manera que no garanteix la no repetició de la mangarrufa comptable que permeté a la Conselleria retallar-nos el sou entre el 2020 i el 2021. UOB, que fou l’únic sindicat que detectà la trampa encoberta d’aquesta redacció, qualificà aquesta acció de ‘robatori’. El Conseller, cínicament, parlà de ‘préstec’. No és un préstec, perquè, en el supòsit que restableixin el nominal que ens deuen, mai no ens tornaran els doblers, ni els interessos generats. Per tant, mantenim, amb la boca ben ampla, l’expressió ‘robatori’.

Potser un dels punts més interessants és el referent al desenvolupament d’una carrera professional docent, on posarem tota la nostra capacitat i força negociadora. També veim factible la consecució de les 18 hores lectives a secundària per al curs vinent, i no en el termini de dos anys, que és l’inicialment previst per la Conselleria. No ens convenç tant, en canvi, la tímida proposta de reducció de ràtios que fa la Conselleria; un altre element on no ens cansarem d’insistir.

Voldríem destacar, també, els elements de l’esborrany que són fruit directe de les aportacions d’UOB Ensenyament a la prèvia reunió bilateral que mantenguérem amb els representants de la Conselleria:

  • Supressió de la incompatibilitat en la percepció del complement de tutoria i el de cap de Departament.
  • Restabliment de les llicències per estudis.
  • Revisió i actualització de les mesures dels fons d’acció social.
  • Regulació d’un any sabàtic.
  • Regulació de la petició de mitja jornada per a tot el personal docent.
  • Extensió dels permisos per assumptes propis a tot el personal docent.
  • Negociació de compensació horària lectiva/no lectiva per a docents amb elevat nombre d’alumnat.
  • Inclusió als plans de formació del professorat de formació especifica per especialitats i didàctica de les distintes àrees.
  • Negociació al marc de la MSE del procediment d’acreditació en competència digital docent, i compromís de constitució de Mesa Tècnica per tractar la resta d’aspectes relacionats amb el Pla de Digitalització.
  • Negociació d’un protocol per a les agressions als i a les docents.
  • Elaboració d’un pla d’igualtat.
  • Recerca de solucions reals al problema de les altes temperatures a les aules.

D’altra banda, UOB va afegir noves peticions, la majoria d’elles ja fetes durant la bilateral però que no figuren a l’esborrany:

  • Remuneració al 100% de tots els dies de baixa per malaltia, inclosos el 2n, 3r i 4t dia.
  • Accés dels i les docents en situació d’incapacitat temporal (IT) als increments salarials acordats, inclosos els derivats del venciment de triennis i sexennis, sense necessitat de reincorporar-se al servei actiu.
  • Resolució del problema del pagament de l’estiu per als interins que hagin treballat més de 5,5 mesos.
  • Reducció de la burocratització.
  • Replantejament de l’organització i assignació de recursos a l’atenció a la diversitat per tal de millorar la seva eficiència, amb especial atenció a la dotació de places suficients de PT i AL, a més de replantejar el lloc i funció ocupats pels orientadors als centres de Primària.
  • Pagament complet de la funció tutorial o de cap de Departament per a les mitges jornades.
  • Pagament d’un complement salarial als coordinadors, molt especialment als coordinadors de cicle a Primària i als coordinadors TIC.
  • Supressió del límit de CHL, en cas que corresponguin.
  • Supressió de la distinció artificiosa entre hores lectives amb docència directa i les lectives sense docència directa.
  • Retorn a les 25 hores de presencialitat als centres de secundària quan es reprengui la setmana laboral de 35 hores.

Per acabar, la Conselleria va proposar un mètode per poder fer operatiu un projecte tan ambiciós, a partir de 3 grups de treball organitzats per àrees temàtiques i constituïts en Meses Tècniques. UOB va trobar assenyada la proposta i li donà suport.

En resum, el procés de negociació està obert, amb algunes bones expectatives, però amb coses que ens preocupen molt, com la problemàtica de les hores lectives a Infantil i Primària. Tots plegats, lluitarem aquest llarg camí!