Marginació del claustre a la perfilació de places per a comissions de servei. Per aquí no passam!

Mesa sectorial extraordinàriaLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Circular 262 (1)/2022

Ahir dijous, 15 de setembre, es va reunir la Mesa Sectorial d’Educació amb caràcter extraordinari. Per part de la Conselleria hi varen assistir el conseller, Martí March, el secretari general, Tomeu Barceló, la directora general de personal docent, Rafaela Sánchez, la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández i la cap del Departament d’Inspecció Educativa, Camila Tudurí. 

Abans de l’inici de la mesa, UOB Ensenyament, juntament amb les altres organitzacions sindicals varen forçar el conseller a convocar una Mesa Sectorial de caràcter tècnic per negociar les Instruccions d’avaluació que afectaran aquest curs als nivells on s’aplica el currículum LOMLOE:

  • 1r, 3r i 5è de Primària
  • 1r i 3r d’ESO
  • 1r de Batxillerat

Des d’UOB Ensenyament volem deixar ben clar que no acceptarem unes Instruccions d’avaluació que suposin augmentar encara més la càrrega burocràtica que ja pesa sobre els docents. Ras i curt, volem fer classe que és el que ens agrada i sabem fer, no volem passar el temps fent paperassa! Davant això el conseller es va comprometre a convocar una Mesa Sectorial de caràcter tècnic per al proper dimecres 21 de setembre. Podeu veure el comunicat de premsa que vàrem publicar ahir, AQUÍ.

Quant a l’ordre del dia de la Mesa d’ahir, els temes que s’havien de tractar eren de prou importància com per quedar i lluitar pels companys. La convocatòria estava integrada per tres punts:

1. Esborrany resolució perfils educatius

2. Projecte de decret de transport escolar

3. Projecte de decret que regula la inspecció educativa

1. Esborrany resolució perfils educatius

La resolució de perfilació de places és una de les obsessions malaltisses del tàndem Martí March-Antoni Morante. La idea de la Conselleria és que a partir del curs que ve, els centres puguin perfilar fins a un 20% de places del total de la quota de professorat del centre. Aquestes places es cobririen per comissions de servei amb una durada d’un curs que es podrien anar prorrogant sempre que cap funcionari de carrera ocupés aquella plaça mitjançant un concurs de trasllats. Així idò, la mobilitat per concursos de trasllats sempre estaria administrativament per damunt de les places perfilades per comissions de serveis i les places vacants d’una determinada especialitat no podrien quedar bloquejades al concurs de trasllats pel fet d’estar ocupades per funcionaris de carrera en comissió de serveis per una plaça perfilada.

No obstant, des d’UOB Ensenyament hi veiem dues línies vermelles a n’aquesta proposta que mai traspassarem:

1. El no de Martí March a introduir com a requisit per a la perfilació de places l’aprovació per part del claustre de la proposta de perfilació feta per l’equip directiu que en un segon terme s’hauria d’aprovar definitivament en el Consell Escolar. 

Des d’UOB Ensenyament no aturarem de reivindicar tot el poder per als claustres i el reconeixement de la figura dels directors com primus inter pares que ocupen una situació de poder delegat. Només reconeixent una sobirania plena al claustre aconseguirem avançar cap a la plena autonomia de centres. Així com està redactat a l’esborrany, només se sol·licita un informe al claustre que en cap cas és vinculant. Paper banyat. 

2. El fet que a l’hora de concedir les comissions de servei, primer s’assignin aquelles comissions de servei per places perfilades i després les comissions per motius personals que inclouen casuístiques com: 

– Atenció de familiars afectats per una malaltia greu o per situació de discapacitat.

– Conciliació familiar quan es tenen fills menors de 12 anys.   

– Embaràs.

La imminent de reducció de la interinitat arran dels processos d’estabilització prevists (concurs de mèrits i oposicions) farà que, previsiblement, el curs 23-24 ens situem al voltant d’un 8% d’interins. A mesura que les places vacants es vagin ocupant amb els nous funcionaris les opcions per aconseguir una plaça en comissió de serveis es reduiran. Si a n’això hi afegim la prioritat en l’assignació de les comissions de servei per places perfilades encara més dificultats hi haurà per poder aconseguir una plaça per una comissió de serveis concedida per motius personals. 

No obstant, aquesta qüestió de la prelació a l’hora de la concessió de les comissions de servei encara es podria arribar a revertir a l’hora de negociar la convocatòria de les comissions de servei per al curs 2023-2024 amb la Direcció General de Personal Docent. Des d’UOB Ensenyament no ens mourem ni un pam en aquesta reivindicació. 

2. Projecte de decret de transport escolar

La veritat és que ens va sorprendre que s’inclogués aquest punt a l’ordre del dia d’una Mesa Sectorial, ja que no entenem molt bé quina relació pot guardar amb les condicions sociolaborals dels docents. No obstant, no podem deixar de reconèixer que és una millora per als alumnes i davant això no podíem fer més que votar favorablement. 

Tota manera, vàrem aprofitar per fer una reivindicació i és que s’inclogués als docents com a beneficiaris del transport escolar en cas que hi hagi places buides que no ocupin els alumnes. Consideram que es podria regular aquest fet i que els docents als quals els quadri bé tant per ruta com per horari el poder agafar el transport escolar, ho han de poder fer, sempre reconeixent la prioritat de l’alumnat, clar.

3. Projecte de decret que regula la inspecció educativa

A n’aquest punt UOB Ensenyament va votar en contra perquè segons el nostre punt de vista des de Conselleria se cerca blanquejar el nomenament irregular de l’actual cap del Departament d’Inspecció Educativa que es va fer mitjançant una lliure designació individualitzada sense concurrència pública per altres possibles candidats que complissin els requisits.

A més, també vàrem fer veure al Conseller que l’esborrany havia obviat per complet una de les funcions que la mateixa LEIB encarregava a la Inspecció Educativa, la vetlla del compliment efectiu dels projectes lingüístics de centre (Article 136.5 de la LEIB):

La Inspecció Educativa ha de supervisar els processos d’elaboració dels projectes lingüístics dels centres i avaluar-ne la implementació i l’impacte en els resultats acadèmics i en els processos de cohesió i inclusió dels alumnes. Si no garanteixen l’assoliment dels objectius establerts, ha d’instar a modificar-los.

Davant aquesta evidència des de la Conselleria no varen poder fer més que admetre que sí que era una funció que li pertocava i que presentàssim l’esmena corresponent perquè així s’inclogués. Des d’UOB farem aquesta feina i hi estarem ben atents, ja que fa anys i panys que reclamam una diagnosi real del grau de compliment dels projectes lingüístics per part d’Inspecció Educativa.