Resum Mesa Sectorial: Criteris de Plantilles Orgàniques

Mesa sectorialLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

El Sr. Albert Flores presenta les línies bàsiques de l’Esborrany de Resolució sobre els criteris per establir les plantilles orgàniques dels centres docents per al curs 2022-23, que afectaran tant el concurs de trasllats en curs com la futura convocatòria de places del concurs-oposició. Podeu consultar la documentació AQUÍ.

Hi ha tres grans novetats respecte del curs actual:

En primer lloc, i com a criteri general, tots els centres hauran de consolidar com a mínim el 92% de la mitjana de les quotes dels tres darrers cursos escolars, comptadors des del 2019-2020.

En segon lloc, i en consonància amb el Reial Decret 14/2021, per a qualsevol tipus de centre, es consoliden totes les places a jornada completa que hagin estat ocupades de forma temporal i de manera contínua en els tres cursos escolars 2018-2019, 2019-2020 i 2020-2021, sempre que aquestes places tinguin continuïtat en el curs 2021-2022.

Per acabar, es concreten més els tipus de places a consolidar per a diferents tipologies de centres a més de CEIP i IES.

UOB Ensenyament ha dividit la seva intervenció entre un llistat de reivindicacions i un altre d’aclariments.

Pel que fa a les reivindicacions, hem fet les següents:

  • Estendre els desdoblaments a Secundària a àrees com Matemàtiques, Geografia i Història i, sobreot, Català, donada la situació d’emergència lingüística que estam vivint a les Illes Balears.
  • Preveure un període lectiu per a cada docent de cada Departament de Secundària per elaborar ACI, com a necessitat estructural.
  • En coherència amb el punt anterior, consolidar la primera plaça d’una especialiat de Secundària a partir de 8 períodes lectius, i a partir de la segona a partir de 17.
  • Esperar tres cursos abans d’amortitzar una placa.
  • A Secundària, consolidar grups a partir de 23 alumnes, i no de 25, en previsió del marge del 10% d’alumnes abans de desdoblar grups.
  • Presència d’una plaça de PT i una d’AL a cada CEPA.
  • Un mestre extra a cada CEIP per les zones on les previsions de demanda de matrícula d’alumnat NESE siguin creixents.
  • Calcular les plantilles dels CEIP a partir d’un còmput de 23 (i no de 25) hores lectives per a cada docent.
  • Que cada CEIP de 9 unitats tengui una plaça de mestre addicional.
  • Que els CEIP tenguin un orientador per a cada 250 alumnes, d’acord amb el criteri UNESCO.
  • Que els Conservatoris tenguin uns criteris específics per a establir les seves plantiiles orgàniques que conjuguin el criteri general d’un 92% de places de plantilla orgànica amb la seva realitat i necessitats específiques.
  • Que, de cara al proper concurs, el procés d’establiment i publicitat de les plantilles orgàniques sigui anterior, i no posterior, a la convocatària del concurs de trasllats.

Pel que fa als aclariments, hem demanat els següents:

  • Quin criteri se seguirà per materialitzar la directriu segons la qual, a Secundària, qualsevol especialitat es podrà consolidar per la corresponent plaça de suport a l’àrea de llengua i ciències socials o per una plaça de suport a l’àrea de ciències i tecnologia?
  • Qui i com determinarà quines són les necessitats dels centres a efectes de dotars-se de docents especialistes?
  • Si la directriu de dotar cada CEIPIESO amb una plaça de suport a l’àrea de llengua i ciències socials i una plaça de suport a l’àrea de ciències i tecnologia no pot condicionar massa aquests tipus de centres al moment de triar si organitzen els ensenyaments dels dos primers cursos d’ESO per àrees o per àmbits?
  • Per què els Camps d’Aprenentatge només consoliden una plaça de mestre, però no una altra de professor de secundària, quan fins ara es convocaven dues places en comissió de serveis, una per a docents de Primària, i una altra per a docents de Secundària?

Davant aquestes qüestions, i d’altres que hom ha presentat, la Conselleria no ha donat respostes a totes, sinó només a una selecció. Comença a ser una pràctica massa habitual:

  • Els desdoblaments es poden negociar amb la Direcció General de Planificació i centrres. UOB Ensenyament considera que això no implica cap compromís seriós.
  • S’accepta partir de 8 i 17 períodes lectius, respectivament, per a consolidar places orgàniques a Secundària, però sense vincular-ho a incloure períodes lectius d’elaboració d’ACI. En esser repreguntats sobre aquest extrem, ni el Sr. Flores ni la Sra. Sánchez han respost. UOB considera inacceptable aquesta absència de resposta, i seguirà lluitant per al reconeixement de qüestió tan important.
  • Es desbloquejaran les places de CEPA que havien estat bloquejades al passat concurs de trasllats, tot i que d’acord amb els nous criteris d’establiment de plantilles orgàniques. UOB celebra aquest extrem.
  • Es consolidaran les places de PTSC, atenent a l’històric de la quota dels tres darrers anys.
  • També és l’històric de la quota qui determina quines són les necessitats dels centres, a més de la voluntat dels equips directius.
  • També són els equips directius qui, al cas dels CEIPIESO, han de determinar si els ensenyaments d’ESO s’organitzen per àrees o per àmbits. UOB lamenta la voluntat implícita de la Conselleria de condicionar el procés de presa de decissió dels centres amb el seu criteri de consolidació de places orgàniques. També remarca amb preocupació el creixent marge d’arbitrarietat concedit als equips directius en detriment de la democràcia interna dels centres i de la voluntat dels claustres.
  • El Sr. Flores explica que no és important que les places estiguin publicades abans del concurs de trasllats, perquè no afecta la capacitat dels docents de demanar unes o altres places. D’altra banda, ho considera tècnicament molt difícil. UOB no comprèn on rau tal dificultat, i seguirà reclamant processos d’adjudicació de places 100% transparents, el que implica invertir l’ordre de publicació: primer les places, i després la convocatòria del concurs de trasllats.
  • Les places de plantilla orgànica dels Camps d’Aprenentatge només poden ser ocupades per docents de Primària d’acord amb la legislació estatal.

Al torn obert de paraula, UOB ha demanant a la Directora General de Funció Pública que expliciti públicament quin és el posicionament de la Conselleria davant la qüestió dels interins, més enllà de l’evidència de què no ha finalitzat el procés de tramitació parlamentària de la futura llei que ho ha de regular. La resposta ha estat, un cop més, l’absència de resposta.

A la votació UOB Ensenyament s’ha abstengut perquè, tot i estar d’acord amb el criteri general de consolidar el 92% de places a cada centre, i de considerar encertades algunes de les concrecions de tal criteri, considera que queden pendents massar reivindacions, a més de massa qüestions sense contestar.