Creació del CFIRDE-Ib, comissions de serveis per als Camps d’aprenentatge i Serveis educatius especialitzats

Avui, dilluns dia 12 d’abril, ha tingut lloc la Mesa Sectorial d’Educació extraordinària amb la directora general de Personal Docent i la directora de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

Els punts tractats han estat: la creació del nou centre CFIRDE-Ib i les comissions de serveis per als Camps d’aprenentatge i per als Serveis educatius especialitzats.

– La Conselleria d’Educació proposa la creació del Centre de Formació, Innovació i Recerca per a l’exercici de la Direcció Escolar de les Illes Balears per impulsar i organitzar la formació, la innovació i la recerca en matèria de direcció de centres i facilitar els contextos adients per millorar a través de la formació i l’intercanvi d’experiències, la qualitat dels centres educatius des de l’exercici eficaç de la funció directiva. 

– Aquestes han estat les nostres aportacions:

  • UOB Ensenyament ha comentat que la idea que s’explica en aquest informe pot ser favorable per a la millora de la qualitat educativa dels nostres centres, fomentant la formació i el bon lideratge dels equips directius, però que aquesta millora només serà efectiva si ve acompanyada d’un procés de selecció de directors/es més rigorós i acurat del que hi ha hagut fins ara. Tot i que, en principi,

    la directora general de Primera Infància ha subratllat el caràcter formatiu d’aquest centre també ha recalcat que la coordinació continua amb els altres serveis serà més sistemàtica i organitzada. 

  • Davant la pregunta de com es farà la selecció del director/a i els dos assessors/es d’aquest nou centre ens han respost que provisionalment seran nomenats de manera directa per la Conselleria però posteriorment aquestes places es cobriran amb el procediment formal de comissions de serveis.
  • Si un dels seus objectius és aconseguir que “els docents més qualificats s’animin a assumir aquesta responsabilitat” hem puntualitzat que és important saber què s’entén per “més qualificats” així com el paper del CFIRDE a l’hora “d’animar” el professorat a assumir aquesta tasca.

– Quant a les Comissions de serveis per als Camps d’aprenentatge, el canvi més notori respecte a les convocatòries anteriors és que la plaça tindrà una durada de quatre anys amb una avaluació intermitja al segon any. La convocatòria tindrà en compte els mèrits, el projecte i, com a novetat, l’entrevista. 

– Les Comissions de serveis per places docents de Serveis educatius especialitzats també tindrà una durada de quatre anys amb una avaluació al segon any treballat. Per molt que es tindran en compte els mèrits, el projecte i l’entrevista, cal dir que aquesta només es durà a terme si hi ha més de dos candidats a la mateixa plaça. 

UOB està d’acord amb els esborranys presentats però ha recordat que a aquest tipus de comissions no hi ha gaire gent que vulgui accedir-hi i s’hauria de mirar com potenciar i motivar l’accés a aquestes places.