UOB segueix en la seva lluita en solitari

Com ja informàrem ahir en la nostra circular 294, en dues sessions celebrades els passats dies 20 i 23 d’octubre, es va reunir la Mesa Sectorial d’Educació amb la presència, entre d’altres, del conseller d’Educació, Sr. Vera, el director general de Personal Docent, Sr. Ruiz i el director general de Planificació, Ordenació i Infraestructures, Sr. Alonso.

Encara que a l’ordre del dia hi havia diferents punts a tractar, el tema cabdal de la reunió va ser la convocatòria del proper Concurs de trasllats autonòmic.

No ens estendrem en quin era —i és— el posicionament respecte a aquest tema d’UOB Ensenyament ni el tractament del greuge i l’impacte negatiu no previst que suposa per a la mobilitat dels funcionaris anteriors al 2023 la convocatòria del concurs de mèrits i la sentència europea respecte al reconeixement de l’experiència. Podeu veure-ho detalladament a la circular.

A banda, no vàrem deixar de fer altres aportacions a la convocatòria, que resumim a continuació:
Quant a les bases:

  • Que no sigui obligat haver participat en el concurs de trasllats per obtenir una comissió de serveis per atenció a familiars en situació de malaltia greu, incapacitat o dependència (base 22a)
  • Que es permeti entendre que s’ha pres possessió de la plaça, i per tant no perdre-la, en el supòsit, almenys, d’excedències per conciliació familiar (base 23a)

Pel que fa al barem:

  • Reconeixement de l’experiència als professors experts i especialistes.
  • Reconeixement de la impartició de matèries en llengua estrangera, sigui quin sigui el marc en què s’imparteixen.
  • Igualar les puntuacions del certificat de coneixements C2 de Llengua catalana, independentment de si s’han obtingut a l’Escola Oficial d’Idiomes o en qualsevol altre organisme oficial (Política Lingüística, EBAP…)
  • Reconeixement dels certificats de coneixements d’altres llengües emesos per entitats diferents de les EOI, en el Marc de Referència de Llengües estrangeres del Consell d’Europa.

L’administració es va mostrar favorable respecte d’algunes d’aquestes qüestions, que veurem si es reflecteixen o no en publicar-se al BOIB la convocatòria (prevista per aquesta mateixa setmana). El termini de participació en el concurs està previst que sigui entre els dies 3 i 16 de novembre, ambdós inclosos.

Quant al tema de fons, l’administració es comprometé a posar en marxa una sèrie de mesures que puguin, si més no, reduir les possibilitats que el concurs de trasllats suposi el desplaçament forçós de l’illa de residència:

  • Augmentar, fins on sigui possible, el nombre de places de plantilla orgànica dels centres.
  • Incloure en la provisió d’aquest proper concurs, les places per jubilació fins a 31-08-24 i no fins a 31-12-23 com és l’habitual.
  • Ser “generosos” en la concessió de comissions de serveis, fet que s’haurà de constatar en la negociació de la propera convocatòria d’aquestes comissions.
  • Compromís de compliment de càlcul de la quota segons l’Acord Marc (23 primària, 18 secundària), per tal que efectivament quedin places no orgàniques que puguin ser ocupades per Comissions de Serveis.
  • Negociació de normativa pròpia pel desenvolupament dels concursos de trasllats autonòmics, que permeti tenir en compte el fet insular.

La resta de punts de l’ordre del dia foren:
Modificació de les bases pel reconeixement del primer tram de la part consolidable de la carrera professional

  • Aquesta modificació suposa la inclusió, per al reconeixement d’ofici del primer tram, de les persones que estan en situacions diferents del servei actiu, obrint-se un nou termini de renúncia (mes de novembre) per aquelles persones que no vulguin el reconeixement.
  • UOB va aprofitar, en aquest punt, per recordar a l’administració que l’Acord Marc preveu la possibilitat de renegociació dels imports de la carrera, així com l’avançament en el calendari del reconeixement del segon i tercer tram.

Concurs de trasllats d’àmbit autonòmic als cossos d’inspectors de l’administració educativa i d’inspectors d’educació

  • En aquesta convocatòria, UOB va fer les mateixes aportacions ja relacionades en la convocatòria dels cossos docents.

UOB Ensenyament és conscient que ha perdut aquesta batalla, però no renuncia a continuar defensant allò que creu que és just per als docents.