Hem perdut i ho hem fet sols!

CircularsLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Circular 294/2023

Des del sindicat UOB, volem compartir amb el col·lectiu docent la valoració de la recent negociació del concurs de trasllats, la qual va iniciar-se el passat divendres, dia 20 d’octubre, i ha continuat aquest migdia a la Conselleria d’Educació i Formació Professional. El resultat d’aquesta negociació no coincideix de cap manera amb les nostres expectatives i és que cap de les propostes presentades ha estat acceptada, ni tan sols parcialment. Les nostres propostes, volem recordar, consistien en la realització de l’adjudicació en dos torns (un primer destinat als funcionaris anteriors a 2023 i un segon per als que han obtingut la seva plaça aquest any) i en la valoració de la superació (amb plaça o sense) del procediment selectiu d’oposicions mitjançant l’atorgament de punts, així com es fa amb altres titulacions.

Aquesta manca de consideració cap al col·lectiu de funcionaris docents anteriors a 2023 ens fa sentir indefensos i traïts, però malgrat aquesta situació, estem satisfets amb la feina feta i amb la defensa que hem dut a terme en benefici d’aquest col·lectiu.

Des del moment en què vam ser coneixedors dels canvis que afectarien els procediments selectius dels docents, que inclouen una sentència que reconeix l’experiència docent independentment de la situació administrativa del docent i un nou procediment selectiu mitjançant concurs de mèrits, UOB Ensenyament va començar a treballar per intentar evitar el greuge que esdevindria el concurs de trasllats pel funcionariat anterior a 2023. Fa gairebé un any, vam exposar aquesta problemàtica als nostres dirigents, tant als actuals com als anteriors, amb l’esperança que iniciessin un estudi de les propostes que vam plantejar per solucionar aquesta situació.

L’Administració no ha negat l’existència d’aquest greuge i ha reconegut les nostres aportacions. No obstant això, lamentablement, no ha estat capaç de trobar una solució. Les seves excuses, com la manca de capacitat tècnica per adaptar el programa d’assignació de places de Madrid, o la manca de recursos humans per establir un barem propi per a les convocatòries autonòmiques, no són acceptables. El marge d’acció existeix, com ens ha confirmat el Ministerio, però clarament ha faltat voluntat per part de l’Administració per abordar aquesta qüestió. És totalment lamentable que la Direcció General de Personal Docent no pugui proporcionar programadors capaços d’adaptar el sistema a aquesta nova casuística, amb les conseqüències negatives que això comporta per a una part del col·lectiu docent.

No podem oblidar d’apuntar que cap altra força sindical ha donat suport a les nostres propostes ni ha defensat la necessitat de compensar el canvi de regles de joc que afectarà molts docents, els quals veuran com altres docents, ingressats més tard i per vies d’accés diferents, els passen per davant en l’assignació de places. Aquesta manca de solidaritat per part d’altres sindicats, que han centrat els seus esforços només en protegir els interessos d’un petit grup, és una realitat que lamentem profundament. Creiem que la unitat de totes les veus sindicals hauria estat més efectiva per defensar els drets de tots els docents, i no només els d’uns pocs.

Malgrat aquesta situació, volem deixar clar que continuarem treballant en benefici de tot el col·lectiu docent i que estem compromesos a continuar lluitant pel que considerem just i equitatiu per a tots els docents. Agraïm a tota la nostra afiliació i als docents, en general, el seu suport i confiança en el sindicat UOB Ensenyament.