Comissions de serveis, es complica la cosa. Interins, canvi de paradigma

Mesa Sectorial: comissions de serveis i gestió d'interinsLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Ahir dematí es va reunir la Mesa Sectorial d’Educació amb caràcter extraordinari amb el següent ordre del dia:

  1. Proposta de resolució de comissions de serveis per al curs 2023-24.
  2. Calendari de processos de la Direcció General de Personal Docent.
  3. Proposta de modificació de la Resolució de la directora general de Personal
    Docent de 30 de juny de 2022 per la qual es convoca, per al curs 2022-2023,
    el procés d’adjudicació de destinacions provisionals (…) i s’aproven les instruccions que l’han de regir, com també les instruccions que han de regir el procés d’adjudicació de substitucions.

Per part de la Conselleria d’Educació assistiren a la mesa la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, el cap de departament de Personal Docent, Albert Flores, el cap de servei de Secundària, Marco Alarcón, el cap de servei de Primària, Miquel Bujosa i la cap de servei de Provisió Educativa, Maria Antònia Alzamora.

Abans d’entrar a tractar els diferents punts de l’ordre del dia des d’UOB Ensenyament vàrem fer entrega als representants de la conselleria de la resposta que havíem obtingut per part del Ministerio a la instància en la qual sol·licitàvem que per evitar greuges comparatius els funcionaris que hagin esdevingut funcionaris arran del procés d’estabilització concursassin amb 0 punts i només amb la nota del procés selectiu en el proper concurs de trasllats d’àmbit autonòmic que se realitzarà el proper curs 23-24. Des de Personal Docent varen reconèixer la qüestió i varen ser receptius quant a estudiar possibles mecanismes per evitar el que des d’UOB ensenyament ja hem denunciat en tres ocasions. Podeu veure-ho AQUÍ (I), AQUÍ (II) i AQUÍ (III). Sigui com sigui des d’UOB Ensenyament ja hem advertit que no afluixarem ni un pel en la defensa d’aquesta reivindicació i seguirem donant masseta fins que devers l’octubre ens asseguem a negociar el concurs de trasllats del proper curs.

1. Proposta de resolució de comissions de serveis per al curs 2023-24.

L’estructura de l’esborrany de convocatòria d’enguany és pràcticament idèntic al d’anys anteriors quant a requisits, causes que permeten demanar una comissió de serveis, ordre en l’adjudicació de les destinacions provisionals i condicions de la comissió de serveis (d’ara endavant CS).

Des d’UOB Ensenyament, volem advertir del futur negre de les possibilitats de mobilitat per CS. Pel fet que l’ordre d’adjudicació de destinacions provisionals contempli que les destinacions provisionals per comissions de servei (excepte les que siguin per equip directiu) vagin per darrere de la gran entrada de funcionaris que suposarà el concurs de mèrits, farà que molts de funcionaris tenguin reconegut el dret a una comissió de serveis per motius personals però molts pocs puguin obtenir finalment una destinació provisional.
Des d’UOB Ensenyament hem fet evident a la conselleria que és el moment d’introduir els canvis que fa anys que reclamam per mirar d’afavorir les comissions de serveis per motius de conciliació familiar.

Què hem defensat des d’UOB Ensenyament?

  1. Que els funcionaris que han obtingut la primera destinació definitiva per al curs 2022-2023 o 2023-2024 (això és, aquells provinents de les oposicions de 2021 o 2022) puguin sol·licitar CS en una illa diferent per motius de conciliació familiar.

    Què varen respondre per part de Conselleria?
    Que no acceptarien aquesta proposta pel fet els funcionaris que es varen presentar a les oposicions de 2021 o 2022 ho varen fer per illes essent conscients del que implicava en el cas de treure una plaça a l’illa en qüestió.

  2. Que s’elimini l’obligatorietat d’haver concursat a la localitat o localitats on s’ubiquen els centres en què se sol·licita la comissió de serveis en el concurs de trasllats.
    Des d’UOB Ensenyament volem assegurar a tot docent la possibilitat de demanar una CS per qüestions de conciliació familiar sense que existeixi la necessitat d’haver de concursar. Molts casos que requereixen la conciliació familiar (especialment aquells relacionats amb la cura d’un familiar depenent) són transitoris i ens oposam que un funcionari s’hagi d’arriscar a quedar fixat en una plantilla d’un determinat centre per poder exercir el seu dret a la conciliació familiar.

    Què varen respondre per part de Conselleria?
    Que no acceptaven aquesta proposta perquè d’acord amb la Llei de Funció Pública el mecanisme ordinari de provisió de llocs de feina així com el regulador de la mobilitat és el Concurs de trasllats.

  3. Que totes les illes es regeixin pels 20 km com a distància a considerar entre el domicili habitual del familiar i el centre de destinació del funcionari a l’hora de poder sol·licitar una CS per motius personals.

    Què varen respondre per part de Conselleria?
    Que la Llei de Funció Pública estableix que siguin 25 km.

  4. Incloure el requisit del certificat del claustre com a documentació a aportar per aquelles CS per raons de servei als centres educatius.
    Des d’UOB Ensenyament defensam el claustre com a òrgan sobirà de presa de decisions que afectin el centre. Al llarg de les diferents legislacions educatives els diferents governs han anat buidant de competències el claustre en benefici dels consells escolars i els equips directius. Des del nostre sindicat tenim ben clar quin ha de ser el timó que ha de guiar un centre i així ho defensarem.

    Què varen respondre per part de Conselleria?
    Varen acceptar la nostra proposta en tant que deriva d’una resolució negociada el curs passat i que aquest esborrany de convocatòria de comissions de servei havia ignorat per complet. Podeu veure-la AQUÍ.

  5. Ampliar les causes que permeten sol·licitar una CS dins la mateixa illa (funcionaris oposicions 2021-2022) amb el supòsit de conciliació familiar per atenció a un familiar depenent.

    Què varen respondre per part de Conselleria?
    Varen acceptar incloure aquesta proposta.

  6. Modificació de l’ordre d’adjudicació de les CS. Posar en primer lloc l’adjudicació de les CS per motius personals (atenció familiars dependents i conciliació familiar).

    Què varen respondre per part de Conselleria?
    Varen rebutjar aquesta proposta perquè segons ells el fet que primer s’adjudiquin les CS que només se sol·liciten a un centre concret (per formar part d’equips directius o bé per raons de servei en els centres educatius generen resultes que després poden ser aprofitades per la resta de CS).
    Com ja hem comentat anteriorment, la convocatòria d’enguany encara permetrà que molts de funcionaris obtinguin una plaça a través de les CS a un dels primers centres als quals l’hagi demanat pel fet que actualment hi ha moltes places tant de plantilla orgànica buides com de quota a les quals poder optar, però volem tornar a insistir en la congelació de la mobilitat que experimentaran les CS a partir de la convocatòria del proper curs.

    Totes les forces sindicals varen votar a favor de la convocatòria una vegada es varen concretar els canvis que cada sindicat havia aportat i la conselleria havia acceptat.

2. Calendari de processos de la Direcció General de Personal Docent.

Gestió d’interins curs 2023-2024

En aquest punt es va confirmar el rumor que ja es venia covant des de feia qüestió de dos mesos: les llistes d’interins no s’obriran ara sinó el mes de novembre. A l’espera de rebre l’esborrany de convocatòria d’interins i que ens convoquin a la pertinent Mesa Sectorial des d’UOB Ensenyament volem deixar ben clar que ens oposarem a aquesta decisió que ha pres la Conselleria d’Educació que s’ha vist sobrepassada per la multitud de processos que hi ha en marxa. Actualment hi ha en marxa el procés d’estabilització per concurs de mèrits, els dos concursos oposició (d’estabilització i de reposició), el pas del grup A2 al grup A1 dels funcionaris de carrera d’FP i el Concurs de trasllats d’àmbit estatal. Entenem el que ens traslladen els treballadors dels diferents serveis de la DG de Personal Docent i som sensibles al volum de feina que han de fer a contrarellotge però no acceptam que l’administració, per precipitació i manca de previsió ho faci pagar als aspirants que feien comptes inscriure’s a les llistes d’interins.
A l’espera de rebre l’esborrany de convocatòria d’interins a la reunió d’ahir es va dir que:

  1. Els qui actualment formen part de les llistes d’interins (tant exclosos com admesos) podran actualitzar els seus mèrits. Això vol dir, sumar punts per experiència i per formació. En el cas dels exclosos podran esmenar les causes d’exclusió. De la mateixa manera es reconeixerà la tutorització als funcionaris interins que hagin estat tutoritzats durant el curs actual.
  2. Es podran canviar les preferències d’illes i jornades (mitja/sencera) així com les especialitats acreditades.
  3. Les llistes s’obriran devers el mes de novembre.
  4. S’està estudiant què passa amb les especialitats deficitàries.

Inici oposicions juny 2023

Els dos processos d’oposicions que hi ha convocats pel proper mes de juny faran l’acte de presentació i primera prova els dies:
Oposicions d’estabilització: diumenge 18 de juny.
Oposicions de taxa de reposició (estàndards): diumenge 25 de juny.

A l’espera de rebre els pertinents esborranys i negociar les convocatòries d’interins i d’adjudicacions aquestes són les informacions que tenim. Som conscients de la incertesa que hi ha entre el col·lectiu interí per aquests canvis tan sobtats. Informarem tan bon punt anem concretant la resta d’incògnites que generen tots aquests canvis.

3. Proposta de modificació de la Resolució de la directora general de Personal Docent de 30 de juny de 2022 per la qual es convoca, per al curs 2022-2023, el procés d’adjudicació de destinacions provisionals (…) i s’aproven les instruccions que l’han de regir, com també les instruccions que han de regir el procés d’adjudicació de substitucions.

Sota aquest títol tan llarg s’amaga una qüestió molt senzilla: que aquells funcionaris interins que tenen assignada una vacant per 3 anys puguin renunciar-hi voluntàriament abans del procés d’adjudicacions de l’estiu.
Per fer-ho efectiu la Direcció General de Personal Docent habilitarà un tràmit telemàtic durant el mes de juny.
Des d’UOB Ensenyament valoram positivament l’ampliació d’aquesta possibilitat de renúncia voluntària (fins ara només es podria renunciar voluntàriament a una vacant de 3 anys si aquesta era a mitja jornada). Perquè entenem que pot ajudar a alguns companys i companyes que s’havien vist “encadenats” a una vacant a jornada completa per 3 anys. Les persones que renunciïn a aquestes vacants tendran 2 camins per mirar de tornar a accedir a la docència.
a) A través de la destinació provisional fruit de l’obtenció de la condició de funcionaris ja sigui per via de concurs de mèrits o d’oposicions al llarg del mes de juny.
b) En cas que no obtinguin la condició de funcionaris, tornar a les llistes d’interins per optar al tràmit d’adjudicació de destinacions provisionals i substitucions que enguany es faria a partir de l’inici de setembre.