Igual feina, igual salari

Mesa sectorialLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Ahir, dilluns 16 de gener de 2023, després que es constituís en sessió extraordinària la Mesa Sectorial d’Educació (MSE), tot seguit se’n celebrà una d’ordinària, la primera de la legislatura 2022-2026, amb el següent ordre del dia:

1. Lectura i aprovació de l’acta de la sessió núm. 339
En aquest punt no hi hagué cap esmena.

2. Esborrany de resolució del conseller d’Educació i Formació Professional per la qual es convoca el procediment perquè el professorat del cos, a extingir, de professors tècnics de formació professional s’integri en el cos de professors d’ensenyament secundari.
En relació amb aquest punt, indicar que el procediment d’integració ve marcat per una norma superior, és una transposició del RD 800/2022. Per tant, en conseqüència, poca cosa objecte de canvi, però sí molt a esmenar, reivindicar i lluitar per part d’UOB Ensenyament.
D’entrada, pel que fa a la integració, les persones interessades a realitzar-ho, tindran dos procediments, sempre que compleixin amb els requisits de ser funcionari de carrera i estar en possessió d’una titulació universitària.
S’habiliten dos procediments:
1. IMMEDIAT (Annex I): el termini per a realitzar el tràmit d’integració (en l’esborrany apareixen unes altres dates) serà del 27 de gener a les 10:00 h al 24 de febrer a les 10:00 h a través del tràmit telemàtic habilitat a l’efecte. Assenyalar que tindrà caràcter retroactiu des de 19 de gener de 2021, llavors, tot aquell funcionariat de carrera que s’integri al cos d’A1 perquè té tots els requisits per aconseguir-ho, rebrà – presumiblement – en la nòmina del mes d’abril de 2023 la retroactivitat de les diferències en el sou entre A1 i A2.
2. OBERT (Annex II): aquest procediment, que s’obrirà l’1 de setembre de 2023 i romandrà obert fins al 19 de gener de 2026, està destinat al professorat que reuneixi els requisits i condicions necessaris per a la integració després del 24 de febrer de 2023, o bé que, reunint-los a aquesta data o abans, no hagi sol·licitat la integració dins del termini del procediment immediat. Les sol·licituds presentades dins d’aquest procediment produiran efectes econòmics des de la data de registre de la sol·licitud.
UOB Ensenyament ha reivindicat que els efectes retroactius també s’apliquin al funcionariat en pràctiques i als i les interines, i que el tràmit obert s’allargui sine die més enllà del 2026. Tant en una com en altra reivindicació, Conselleria va respondre que totes aquestes qüestions estan subjectes a legislació estatal.

3. Torn obert de paraula
En aquest punt de l’ordre del dia UOB Ensenyament va reivindicar, una vegada més, l’absoluta necessitat d’arribar a aconseguir que tots els i les docents siguin integrats en el grup A1, en resum, que hom cobri el mateix per fer la mateixa feina.
En aquest sentit, es va demanar:
– La creació d’un complement salarial autonòmic pels professors tècnics funcionaris de carrera sense titulació universitària i que, per tant, no seran integrats en el grup A1, i que eviti el greuge comparatiu que suposa l’aplicació d’aquesta norma. Ressaltar que vàrem ser l’únic sindicat docent que reivindicàrem aquest complement en la MSE d’ahir. A més, aquesta mateixa petició ja fou registrada formalment el passat 13 de gener de 2023 per UOB Ensenyament davant Conselleria.
– Que s’exigeixi a l’Administració estatal que legisli la integració en el grup A1 d’aquells cossos que actualment encara són considerats A2: mestres i mestres de taller d’escoles d’arts.

UOB Ensenyament no afluixarà amb la consecució d’arribar a aconseguir el cos únic d’ensenyants i la mateixa retribució per tots els i les docents.