- Ahir, dilluns 27 de juny, es va reunir la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals de Personal Docent.
- La Direcció General de Personal Docent i el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de Personal Docent varen plantejar equiparar les condicions del permís de funcionària docent de carrera gestant amb les del de funcionària docent interina gestant.
-
UOB Ensenyament s’oposa a una equiparació de condicions que suposaria l’empitjorament dels drets d’una part del col·lectiu i advoca per trobar els viaranys legals per millorar les condicions del permís per funcionària docent interina gestant.
-
Al torn obert de paraula, UOB Ensenyament va tornar a denunciar la manca de compliment de la normativa que regula el biaix tèrmic en el qual es pot treballar en espais interiors com ara les aules dels centres educatius.
- UOB Ensenyament demana que es torni a definir el protocol d’intervenció ràpida en els casos en què hagi anomalies tèrmiques a les aules.
UOB Ensenyament va participar a la reunió de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals de Personal Docent d’ahir, dia 27 de juny de 2022, amb la presència, entre d’altres, de la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, i el Cap del Servei de Prevenció de Riscos Laborals (SPRL), Dr. Rafel Castell, a més de diferents representants de la Conselleria de Salut i Consum. A l’ordre del dia hi havia un únic punt consistent en informar sobre les prestacions de les gestants.
A l’actualitat, les funcionàries docents d’Educació Infantil (EI) i d’Educació Primària (EP) adscrites a la Seguretat Social (SS) (funcionàries interines) poden demanar la prestació per dona gestant -permís remunerat- a partir de la setmana 24/25 en el cas d’EI i de la setmana 30 de gestació en el cas d’EP. D’altra banda, les funcionàries docents d’EI i d’EP adscrites a MUFACE (funcionàries de carrera) poden demanar la prestació per dona gestant a partir de les setmanes 20 i 25, respectivament. Com es pot observar les funcionàries de carrera (adscrites a MUFACE), a dia d’avui, poden sol·licitar la prestació per dona gestant abans que les funcionàries interines, que han de treballar més temps abans de poder-la sol·licitar.
La proposta actual de l’Administració, tant per part del SPRL com de la Direcció General de Personal Docent, és la d’equiparar les condicions de les funcionàries de carrera (adscrites a MUFACE) amb les condicions de les funcionàries interines (adscrites a la SS). Això faria que les funcionàries de carrera (adscrites a MUFACE) haguessin d’endarrerir la data (setmana) per poder sol·licitar la prestació per dona gestant. El motiu que donen és el greuge comparatiu existent entre les dues situacions així com problemes normatius que, segons el SPRL, es donen any rere any.
A mode de resum: igualar les condicions empitjorant els drets de la docent
A la seva intervenció, el representant d’UOB Ensenyament va considerar que l’equiparació s’ha de fer sempre i quan no suposi una pèrdua de drets per una part del col·lectiu –en aquest cas, les funcionàries docents d’EI i d’EP adscrites a MUFACE–, sinó que sempre ha d’anar en el sentit de millorar-los.
La Conselleria s’ha compromès a fer consultes, tant a Salut i Consum com a Funció Pública per veure quina és la situació de les condicions de les funcionàries docents d’EI i d’EP adscrites a la SS respecte de les funcionàries de la Conselleria de Salut i Consum, així com les de la resta d’administracions dependents de la CAIB. A partir d’aquí es decidirà quines mesures pren la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals de Personal Docent.
D’altra banda, i en el torn obert de paraula, el representant d’UOB Ensenyament va recordar que a finals del mes de maig dos representants d’UOB Ensenyament es varen reunir amb dues tècniques del SPRL per la manca de compliment de la normativa que regula el biaix tèrmic en el qual s’ha de treballar en interiors. D’aquest problema, UOB Ensenyament ja n’havia informat mitjançant un comunicat de premsa.
El cas és que curs rere curs veiem com augmenten els problemes de salut relacionats amb aquesta qüestió la qual, en moltes ocasions, genera situacions de baixa per Incapacitat Temporal (IT) d’una durada inferior a cinc dies, amb el perjudici que això suposa a nivell de retribucions pels funcionaris docents. El representant d’UOB Ensenyament va recordar que, en l’actualitat, quan es donen situacions d’anomalia tèrmica dins l’aula el procediment és que algú de l’equip directiu o la comissió de riscos laborals es posi en contacte amb el SPRL, que ha d’enviar un equip tècnic a fer les mesures pertinents. En cas que es confirmi el problema és l’equip tècnic qui proposa mesures per corregir aquestes anomalies. El representant d’UOB Ensenyament va argumentar que està prou demostrat que aquest protocol no és suficient ja que no s’està parlant d’un problema puntual, sinó d’una situació que és cada vegada més habitual, que comença cada cop abans (enguany a finals del mes de maig), i que acaba més tard. El representant d’UOB Ensenyament va defensar que és necessari seguir les següents línies d’actuació:
-
A mitjà-llarg termini: canvi de paradigma en les infraestructures orientat a la realitat actual de canvi climàtic
-
A curt-mitjà termini: climatització d’aules, donant prioritat a aquelles on el SPRL consideri que és més urgent per tal que el curs que ve no es tornin a donar els casos mes greus.
- A curt termini: millorar l’actual protocol d’actuació ràpida
UOB Ensenyament seguirà lluitant per la recuperació i millora dels drets de tot el col·lectiu docent, de la mateixa manera que mai acceptarà que es minvin els d’una part del col·lectiu en nom de l’equiparació.