El CIFP al Consell Escolar de Menorca: és possible el diàleg?

Dimecres 11de març  es va celebrar el primer plenari monogràfic del CEME per conèixer les diferents propostes i argumentaris sobre quina pot ser la millor distribució de l’oferta de Formació Professional per Menorca.

L’exposició de l’argumentari el van fer per torns, el delegat d’educació, Joan Marquès, la batlessa des Castell, Joana Escandell, el conseller d’Educació, Miquel Àngel Maria, Jaume Bonet, representant dels directors de llevant i Núria Carretero, en representació dels caps d’estudis i de departament de FP.

Es tractava d’un intent de fer reeixir aquest diàleg dins el propi Consell Escolar de Menorca, ja que és una de les línies d’actuació acordades pel CEME. La idea era complementar  aquest Plenari amb un segon que tindrà per objectiu definir el posicionament del CEME en relació a la distribució de l’FP a Menorca.

De fet, aquest tema té com a debat de fons la polèmica sobre la ubicació del nou centre integrat de FP a Es Castell, que es va desfermar mesos enrere. La Conselleria d’Educació va obviar les propostes i els arguments de la comunitat educativa i, finalment, la seu es va decidir donat-li l’esquena  i d’acord a condicions de finançament. Com va afirmar el delegat d’educació en aquesta primera sessió: “la ubicació del CIFP a Es Castell és definitiva perquè va vinculada al finançament”, tal com consta en acta. Des d’UOB exigim que s’augmenti la inversió en educació i s’apliquin criteris pedagògics i organitzatius, en lloc de resignar-se davant la manca de finançament.

Ara bé, pendents de realitzar el segon Plenari i immersos en les circumstàncies excepcionals en les que ens trobem a causa d’aquesta pandèmia, hi ha un fet que desllueix aquest esforç de debat i d’acord. I és que al matí s’havia duit a terme una reunió a porta tancada. Segons va reconèixer el propi delegat d’educació, arran d’una pregunta directa que se li va fer durant el Plenari, vam saber que el matí s’havia reunit el Conseller d’Educació, Martí March, Toni Baos, Director General de Formació Professional, i Marc Pons, diputat al Parlament a les Illes Balears amb algun membre de la comunitat educativa de Menorca com el representant dels directors de la zona de Llevant qui va manifestar haver-hi assistit.

Des d’UOB se’ns generen una sèrie de preguntes:

  • Per què no ens informem d’aquesta reunió? 
  • Per què, ja que es desplaça a Menorca per aquest tema, no acudeix Martí March al Plenari a dialogar i a exposar-nos directament la seva postura? 
  • Per què no es tenen en compte criteris pedagògics en lloc de criteris econòmics?

De nou es posa de manifest la manca de transparència en les negociacions, la falta de voluntat real d’escoltar i dialogar. És al si d’aquest Plenari que hem començat a sentir a parlar d’un quart centre integrat. Demanam una vegada més (un cop ho permeti la situació d’excepcionalitat del moment) que la comunitat educativa pugui participar en el procés d’informació, planificació i decisió. També exigim que la configuració del nou mapa educatiu de l’illa atengui a criteris pedagògics i organitzatius.

Finalment, UOB va intervenir per recalcar que la pròrroga de negociació d’un mes sobrevinguda en la reunió del matí, si bé ha quedat alterada per l’estat actual de confinament, sigui de domini públic i asseguri la participació del CEME i de tota la comunitat educativa implicada.