Concurs de trasllats: UOB Ensenyament dona una passa més

CircularsLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Circular 292/2023

Atès l’interès significatiu i rellevant de la qüestió, ens dirigim a tot el col·lectiu docent per informar-vos sobre una petició – recolzada per més d’un 70% de l’afiliació participant de la consulta vinculant formulada – que UOB Ensenyament plantejarà a la Conselleria d’Educació i FP en convocar-se, pròximament, la MSE en què es tractarà la convocatòria del concurs de trasllats de caràcter autonòmic del 2023.

Els motius que han conduït a aquesta demanda es deriven dels canvis substancials que han ocorregut en els procediments selectius docents, els quals afecten a tots els funcionaris de carrera del nostre col·lectiu:

  • Modificació de l’annex I del RD 1364/2010: A raó d’una Sentència del Tribunal Suprem de l’any 2022, s’ha establert que la valoració dels serveis prestats com a funcionari/a de carrera, personal fix, i com a funcionari/a interí/na o personal de durada determinada no pot diferir. Això implica que, a partir del 2022, tot/a funcionari/a de carrera que participa en el concurs de trasllats obté punts per la seva experiència com a docent, independentment de la seva situació laboral.
  • Procediment selectiu mitjançant concurs de mèrits: La introducció d’aquest procediment ha duit a què docents que no han superat oposicions tradicionals obtinguin la condició de funcionaris de carrera. Això ha creat una situació sense precedents, ja que no tots els docents de carrera han seguit les mateixes rutes d’ingrés.

Per altra banda, volem recordar-vos que el concurs de trasllats és, alternativament, un curs a nivell estatal i un curs a nivell autonòmic i que, el 2023 serà de l’últim tipus (autonòmic). Aquest fet va dur a UOB Ensenyament a plantejar al Ministerio la legalitat de què cada autonomia definís una baremació pròpia pels cursos en què el procediment sigui autonòmic. La resposta fou que sí hi ha marge de maniobra autonòmic. Podeu veure la resposta del Ministerio en aquest enllaç: (últim paràgraf, especialment). No obstant això, falta veure si també hi haurà disposició per part de la Conselleria d’Educació de les Illes Balears.

Aquest possible marge de maniobra és el que ha duit a UOB Ensenyament (prèvia consulta a l’afiliació) a la següent demanda:

Que tot/a funcionari/a de carrera -sense deixar fora a cap col·lectiu- que hagi superat alguna vegada un procediment selectiu d’oposició, amb independència de l’any en què ho hagi fet i tant si ha obtingut plaça com no, obtingui punts per aquest fet en el concurs de trasllat autonòmic (no només per aquest curs, sinó indefinidament en aquest tipus de convocatòries) i així, es vegi recompensat/da pels recursos invertits en preparar les proves (igual que es fa amb altres titulacions).

Aquesta proposta podria beneficiar docents que concursin voluntàriament per canviar de centre, docents que han quedat en expectativa de destinació definitiva en convocatòries anteriors, docents que han accedit a la condició de funcionari de carrera mitjançant concurs de mèrits i docents que es vegin obligats a concursar per diverses raons.

Tanmateix, és important subratllar que els funcionaris en pràctiques del curs 2023-24 (legalment amb menys drets administratius que els funcionaris de carrera) no podrien beneficiar-se d’aquesta puntuació extraordinària en el concurs de trasllats de 2023 (ja que concursen amb zero punts), tot i que sí ho podrien fer en convocatòries futures.

Aquesta proposta ha estat el resultat d’una reflexió profundament meditada i cerca mantenir-se fidel als principis que defineixen UOB Ensenyament.

Finalment, recordar-vos que UOB Ensenyament ha estat actiu en aquesta qüestió des de fa un any i que ja va plantejar la necessitat de dividir l’adjudicació del concurs de trasllats autonòmic de 2023 en dos torns: un primer per als funcionaris ingressats abans del 2023 i un segon per als que ho hagin fet durant aquest any. Per a més informació sobre aquesta proposta i el context que l’envolta, us convidem a consultar el següent enllaç.

En síntesi, a la demanda de l’adjudicació en dos torns hi sumarem la de la puntuació per haver superat un procediment selectiu d’oposicions.

Agraïm la vostra atenció i esperem que aquesta informació sigui útil per entendre millor els canvis que poden afectar el futur dels docents en la nostra comunitat.