Concurs de trasllats post estabilització (IV). La solució: adjudicació en 2 torns.

Es compleixen les previsions fetes per UOB Ensenyament i 133 companys i companyes del cos de mestres que varen obtenir la condició de funcionaris a les oposicions de juny-juliol de 2022 veuran com molts dels nous funcionaris provinents del concurs de mèrits els passen davant a l’hora d’obtenir la seva primera destinació definitiva.

Circular 286/2023

UOB Ensenyament ha estat l’únic sindicat que s’ha posat al capdavant d’una reivindicació que bull als centres educatius però que curiosament no te cap ressò ni a nivell sindical ni a nivell de l’administració.

Ho vàrem treure a rotlle en una circular enviada a tots els centres dia 16 de desembre de 2022 (I), conscients que era un tema que començava a preocupar als docents. Després de tornar de les vacances de Nadal vàrem decidir moure fitxa per fer veure a la conselleria de la importància de fer alguna cosa al respecte. Per aquest motiu vàrem mantenir una reunió bilateral amb la Direcció General de Personal Docent dia 26 de gener de 2023 (II) on els vàrem traslladar la preocupació dels actuals funcionaris de carrera i dels efectes que es podien derivar si no s’actuava de cara al proper concurs de trasllats. Paral·lelament a n’aquestes accions vàrem enviar una instància al Ministerio de Educación y FP on vàrem voler indagar sobre quin era el marge de maniobra que tenia la conselleria d’educació a nivell autonòmic pel que fa al proper concurs general de trasllats que se celebrarà dins el proper curs 23-24 (concurs de trasllats autonòmic). La resposta obtinguda per part del Ministerio dia 13 de març (III) ens va confirmar que, efectivament, la Conselleria d’Educació i FP de les Illes Balears te marge de maniobra a nivell normatiu pel que fa a la propera convocatòria de concurs de trasllats del curs 23-24 que serà d’àmbit autonòmic.

Així les coses, la proposta inicial que férem de d’UOB Ensenyament va ser que els nous funcionaris provinents del concurs de mèrits concursassin amb zero punts, només amb la nota del procés selectiu, de la mateixa manera que ho han fet tots els nous funcionaris cada vegada que han concursat per primera vegada.

Tota manera, entenem que aquesta proposta que férem seria contrària a la sentència del Tribunal Suprem 1081/2022 que estableix que a partir del curs 22-23 als funcionaris se’ls ha de comptar l’experiència com a interins dins l’experiència en el cos del barem del concurs de trasllats.

Així les coses, per estar segurs que aconseguim evitar el greuge comparatiu que pot causar el proper concurs de trasllats, des d’UOB Ensenyament plantejam una segona proposta que sigui jurídicament viable.

La proposta consisteix en adjudicar el concurs de trasllats de caràcter autonòmic del proper curs 23-24 en dos torns:

  • 1r torn: funcionaris que han ingressat en el cos abans del 2023.
  • 2n torn: funcionaris que han ingressat en el cos durant el 2023.

Des d’UOB Ensenyament no deixarem de pitjar fins aconseguir que es materialitzi aquesta reivindicació. Consideram que el greuge comparatiu que pot generar el fet de no actuar no te cap justificació racional ni meritocràtica que el sostengui.