L’ordre de serveis d’orientació es durà a una nova mesa sectorial

 

Dimecres 7 de març va tenir lloc la mesa sectorial per tractar l’esborrany de projecte d’ordre sobre serveis d’orientació, que ja havia passat per mesa tècnica els dies 11 de gener i 17 de gener.

L’esborrany que se’ns havia fet arribar era el mateix que es va dur a la segona mesa tècnica, i els representants d’Innovació van començar explicant quines aportacions rebudes per escrit s’havien acceptat i quines no. Davant això, des d’UOB vam demanar una segona mesa per analitzar l’esborrany actualitzat amb les modificacions introduïdes.

A partir del que van dir podem avançar el següent:

  • Es mantenen amb la idea de canviar el model i assignar orientadors als CEIP. Des d’UOB vam reclamar una vegada més que es respecti el treball en equip i la independència dels EOEP, tal com consta al Decret d’atenció a la diversitat, i que en tot cas es consensuï el model amb els professionals.
  • L'”atenció directa a tots els alumnes” que es cita a l’article 5, Nivells d’intervenció, s’ha de entendre referida a la funció dels orientadors.
  • A l’article 7, Recursos personals i materials, van admetre la nostra esmena d’afegir-hi que les places s’integraran a la plantilla orgànica quan estiguin consolidades.
  • A l’article 8, Formació, van admetre la nostra esmena d’afegir-hi que la Conselleria promourà “una oferta suficient” d’accions formatives.
  • A l’article 15, Coordinació i funcionament de les unitats d’orientació, es mantenen amb la idea que els orientadors han de formar part del claustre.
  • A l’article 17, Funcions específiques dels equips d’orientació educativa, apartat h), van admetre la nostra esmena d’afegir que per al servei de préstec i de recursos pedagògics “es dotarà de les hores necessàries.”
  • Al mateix article van admetre la nostra esmena d’afegir un apartat i), “Coordinar-se entre sí”, tal com es preveu per als EAP.
  • A l’article 18, L’exercici de la direcció als EOEP, no van acceptar la nostra petició que els orientadors i PTSC tinguin horari de secundària, al·legant que han de tenir el mateix horari del centre on desenvolupen el treball.
  • A l’article 20, Funcions dels departaments d’orientació, desapareixen les funcions dels FOL perquè no sempre pertanyen orgànicament al DO.
  •  A l’article 25, Tipologia d’Equips Especialitzat i finalitat, van admetre la nostra esmena d’afegir els DO als equips que poden rebre suport dels Equips Especialitzats.
  • A l’article 27, Gestió dels Equips Especialitzats, no van admetre l’elecció del director “a proposta dels membres de l’equip”, tal com apareixia al primer esborrany, al·legant que els serveis jurídics han dit que s’ha de seguir la normativa de nomenament de directors.

Pel que fa als membres de plantilla dels EOEP amb la plaça a extingir, es va demanar que se’ls expliqui clarament en quina situació queden. En tot cas han de tenir en compte que l’adjudicació d’un centre educatiu durant un curs concret no implica un canvi de destí definitiu, i que si hi volen quedar han de concursar. Cal tenir present que en cas que siguin desplaçats de l’EOEP per manca d’horari hi ha preferència a l’hora de concursar. El Servei de secundària descarta un procés d’adscripció directa als CEIP.