La història interminable: VOX contra el català

El partit neofeixista VOX pressiona de nou el govern de Marga Prohens, i concretament la conselleria d’Educació i Universitats, dirigida pel conseller Antoni Vera, amb una nova proposta que ataca directament la minoritària i minoritzada llengua catalana, pròpia de les Illes Balears. En aquesta ocasió, VOX vol que totes les comunicacions dels centres educatius siguin bilingües.

La persecució i genocidi del català i, de retruc, el control de la Conselleria d’Educació i Universitats, s’han convertit en les obsessions malaltisses del partit d’ultradreta que no té cap altra proposta ni programa ideològic més enllà de l’odi a allò que és diferent.

UOB Ensenyament considera absolutament lamentables les afirmacions que recull la proposta que el partit nazi ha presentat al parlament, entre les quals s’hi troben, segons recollia ahir la premsa, les següents acusacions: «Muchas de ellas no lo hacen [sol·licitar les comunicacions del centre en castellà] por miedo a represalias contra sus hijos» o «se ha venido prevaleciendo e imponiendo la obligación del uso de una de las lenguas [el català] sobre la otra [el castellà], en contra de toda legalidad».

UOB Ensenyament es demana com és possible que després d’anys de suposada imposició del català i de persecució del castellà a les Balears només el 59,5% dels balears parlin correctament el català (enfront del 94,1% que parla bé el castellà), segons publicava l’INE fa poc més d’un any. Per altra banda, UOB Ensenyament no entén a quina legalitat fa referència VOX per afirmar que es discrimina el castellà. Al Decret de mínims? A la Llei de normalització lingüística? A les lleis de la termodinàmica? 

No deu ser que la persecució del castellà a les Balears és una dèria mòrbida d’un partit que no té altra raó de ser que la de fer mal al català?

UOB Ensenyament insta al govern de la senyora Prohens a defensar el català, la llengua pròpia de les Balears, la llengua dels nostres padrins i padrines. Així mateix, UOB Ensenyament demana als docents i a tota la comunitat educativa que defensi el català, una llengua que té el perill de desaparèixer en pocs anys si ningú hi posa remei.

Palma, 16 de gener de 2024