Aprovat el calendari escolar 2023-24 amb l’abstenció d’UOB

Ahir, dia 26 d’abril de 2023 l’horabaixa, es reuní el Ple del Consell Assessor del calendari escolar, amb la presència, entre d’altres, de la cap del Departament de Planificació i Centres, Sra. Antònia Serra.

UOB va expressar el seu desacord amb la calendarització a partir de 176 dies lectius perquè, tot i ajustar-se a la normativa vigent, fixa un nombre de dies lectius que no permet respondre la nova realitat climàtica, que s’agreuja any rere any: cada curs les primeres setmanes de setembre, i també les darreres del juny -i sovint les d’altres mesos teòricament menys extrems- són més i més caloroses, representant un risc per a la salut tant del personal docent com de l’alumnat.

UOB és conscient de la necessitat de respectar la normativa vigent pel que fa al còmput anual de dies lectius, però lamenta que la mateixa Administració educativa que, amb raó, convida els docents a conscienciar els seus alumnes sobre la necessitat de canviar hàbits de vida per mor de l’emergència climàtica, d’altra banda segueix actuant en altres àmbits d’esquenes a dita realitat. Per això UOB va subratllar la necessitat d’endarrerir l’inici del curs escolar, però sense allargar el seu final al mes de juny, més encara a un context on el pla de climatització de centres no ha passat de la fase de projecte i on, a més, les tardanes adjudicacions d’un allau de places d’interins el setembre de 2023 dificultarà encara més la planificació del curs escolar per encetar.

A diferència d’anys anteriors, com a mínim aquesta vegada els representants de la Conselleria mostraren certa sensibilitat front la realitat exposada per UOB. Tot i insistir en la impossibilitat legal, ara com ara, de reduir el nombre de dies lectius -UOB n’és conscient-, la Sra. Serra parlà del pla de contingència contra temperatures extremes -i, per cert, en una mostra d’honestedat intel·lectual, al mateix temps que en parlava, ella mateixa reconeixia que no solventava gran cosa-, i també es va comprometre a incorporar mesures de flexibilització horària en cas d’altes temperatures en redactar les noves instruccions que regiran a un futur immediat els horaris dels centres educatius.

UOB valora positivament tot acostament de l’Administració educativa a la realitat dels centres, personal docent i alumnat, però posa per sobre de qualsevol altra consideració la salut dels membres de tota la comunitat educativa, començant pels ensenyants, i per això no pot donar el seu vistiplau a un calendari escolar que, per molt legal que sigui, constitueix, sense voler-ho, un risc de salut pública.