UOB exigeix a Conselleria que investigui les acusacions a la directiva de l’IES Arxiduc

COMUNICAT DE PREMSA

Diumenge dia 8 de novembre el Govern Balear va difondre un vídeo de professors i alumnes de l’IES Arxiduc sobre la importància del treball emocional amb l’alumnat. Al cap d’unes poques hores, un allau de comentaris negatius centrats principalment en l’actuació de la directora del centre, Margalida Ramis, i la cap d’estudis, Aina Rotger, per part d’alumnes i exalumnes de l’Arxiduc va omplir les xarxes.

Davant la magnitud de les crítiques i la coincidència en els retrets: masclisme, abús de poder, tracte degradant, humiliacions, càstigs vexatoris, assetjament…, la conselleria de Presidència, dimarts dia 10, es va veure obligada a publicar en el compte d’Instagram de l’Executiu una nota dient que davant la multitud de comentaris adversos: “Informarem a la Conselleria d’Educació perquè faci les gestions que consideri adequades”.

Ahir, 12 de novembre, conselleria manifestà que no li consta cap crítica i que si la gent te queixes “les faci constar de manera oficial”.

Davant aquesta successió de fets, UOB Ensenyament vol fer públic que:

– Crida l’atenció la celeritat amb què la conselleria d’Educació i el Govern han tancat la investigació sobre l’actuació de la directiva de l’IES Arxiduc, una rapidesa que contrasta amb la lentitud i parsimònia amb què s’ha actuat i s’actua en altres casos.

– Un cop han arribat a l’opinió pública els comentaris d’alumnes i ex alumnes, hem de dir que fa temps tenim coneixement de queixes de docents relacionades amb assetjament psicològic i laboral, baixes per depressió, atacs d’ansietat, por a denunciar els fets, peticions de trasllats obligats per rebre un tracte discriminatori per motius pedagògics, ideològics… 

Davant aquesta situació que s’arrossega des de fa anys, és una burla que ara, davant l’esclafit de la polèmica, la conselleria d’Educació i Inspecció Educativa pretenguin fer creure que desconeixien la situació del centre i s’excusin dient que no han rebut denúncies pels canals oficials ja que demostra que el problema ja no és un equip directiu sinó les altes instàncies de la conselleria que han mirat cap a una altra banda i s’han convertit en còmplices.

Això ja ve de temps enrere i el que el govern de José Ramón Bauzá consentia a la directora Margalida Ramis, ara el govern Armengol i Martí March li continuen consentint: arbitrarietat, integrisme, nepotisme i amiguisme.

Com a botó de mostra ens remuntarem al setembre de 2013 quan arran d’una vaga d’estudiants, la directora de l’IES Arxiduc, Margalida Ramis, va posar una denúncia, que la jutgessa va arxivar per no acreditar-se els fets, davant la policia contra un grup d’estudiants als quals va acusar d’actes de violència i de destrossa de mobiliari que en realitat mai no van existir. Aleshores, la resposta massiva dels estudiants acusats i les seves famílies juntament amb la solidaritat d’altres organitzacions van aconseguir posar en evidència pública el tarannà, el sectarisme i la manera inacceptable de procedir per part d’aquesta directora. 

És urgent investigar la teranyina d’inspectors que durant tots aquests anys han tapat els abusos de poder que, contra l’alumnat i el professorat, s’han produït a l’IES Arxiduc.

Palma, 13 de novembre de 2020