Paritària de riscos laborals: Educació no admet incloure la reducció de ràtios com a mesura de prevenció

Avui dematí ha tingut lloc la reunió de la Comissió paritària de prevenció de riscos laborals de Personal Docent, on s’ha tractat entre altres punts el Document de mesures preventives per als centres educatius per al proper curs en el marc de la Covid-19.

Tot i la petició dels sindicats d’incloure com a mesura preventiva la davallada de ràtios per mantenir la distància de seguretat, tal com recomanen tots els estudis sanitaris, els representants de la Conselleria han considerat que no era procedent i que aquesta qüestió s’havia de tractar a una mesa sectorial. Els representants dels treballadors no hem aprovat el document per aquest motiu.

Per altra banda la Direcció General de Salut ha informat del següent:

– Es faran proves serològiques (anàlisis de sang) al personal de risc. Aquestes proves permeten detectar anticossos, que indiquen que o bé s’ha passat la malaltia o bé la infecció és recent i pot ser activa. Si es detecten anticossos, es fa la prova PCR per saber si hi ha presència del virus. Si fos així, s’ha d’aïllar el pacient. UOB ha demanat que les proves serològiques es facin a tots els docents, així com un mostreig entre els alumnes, tal com a Madrid i Galícia i altres països europeus.

– També es faran proves als alumnes amb malalties cròniques de risc.

– En cas de detecció de positius a un centre escolar, la Direcció General de Salut decidirà les mesures a prendre en funció de l’abast del brot, tipus d’aula i grup d’alumnes, tipologia de centre i el seu entorn, pel que fa al possible aïllament del grup, tancament del centre, etc.

El Servei de Prevenció de Personal Docent ha informat que des de dilluns ja han rebut 586 sol·licituds de reavaluació de personal de risc, sobre un recompte anterior de 1.300 casos. Estan pendents de rebre directrius de Salut per gestionar els dictàmens amb la nova situació epidemiològica i el cribatge de les proves serològiques. Salut ha dit que la intenció és tenir tot el personal de risc revisat abans que comencin les classes.

El Servei de Prevenció continua sense disposar dels recursos, necessaris, com ja hem informat anteriorment.

Els altres punts de l’ordre del dia tractats han estat les aportacions al Pla de prevenció de riscos laborals de Personal docent, la creació d’una comissió de treball sobre obligatorietat d’exàmens de salut, i l’informe de les actuacions del Servei de Prevenció.