Conselleria proposa avançar a juny les recuperacions de setembre

Aquest dimarts 29/11/16 es reuní el Consell Assessor del Calendari Escolar convocat per la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres i amb el següent ordre del dia:

– Proposta de creació d’una comissió tècnica per a la revisió del calendari escolar.

– Procediment i calendari de treball.

Aquesta revisió del calendari escolar ja l’anuncià el maig passat en la darrera reunió del Consell abans de la d’ahir el director general de Planificació i Ordenació, A. Morante: “de cara a l’any que ve haurem de revisar i reflexionar amb profunditat tot el calendari escolar,
dates d’exàmens de setembre, períodes de descans, inici i final de
curs… és fonamental fer-ho i començar a mirar-ho a l’octubre”

De moment, però, ahir no es tocaren tants temes referents al calendari. El director general reiterà que a la seva Direcció General li interessa revisar el calendari amb profunditat independentment de si això significa introduir-hi canvis o no. L’única proposta que l’Administració anuncià ahir és la d’avançar les recuperacions de setembre d’ESO i Batxillerat a finals de juny.

El cap del Departament de Planificació, Jaume March, argumentà a favor d’aquesta mesura d’avançar les recuperacions el fet que ja s’aplica a altres comunitats autònomes i que sembla que el percentatge d’aprovats i suspesos o bé no varia o bé millora lleugerament. També segons March, aquest canvi ajudaria a tancar horaris més aviat, suposaria que els alumnes es presentarien a les recuperacions sense el “rovell de l’estiu”, de manera més semblant a les suficiències de BUP i COU, i l’alumnat de Batxillerat podria preparar-se amb el professorat del centre durant les setmanes posteriors a l’acabament del curs al mes de maig.

A més, segons va dir, es donaria resposta a la petició de la UIB que prefereix fer la selectivitat del setembre al mes de juliol per evitar distorsions en l’organització de les matrícules de setembre.

A nosaltres, però, se’ns presenten les següents reflexions i interrogants:

  • La conselleria té en compte la normativa sobre temperatures a l’aula? És il·legal fer classes o estar dins l’aula amb temperatures inferiors als 17º C o superiors als 27º C.
  • Totes les aules de les Balears, saturades i amb ràtios excessives que també incompleixen la normativa sobre superfície mínima per alumne, comptaran amb aire condicionat? Si no es garanteix aquest servei, es poden donar somnolències, fatiga i dificultats de concentració derivades de les altes temperatures a l’aula que patim tot el mes de juny i setembre com a mínim.
  • Quina partida pressupostària hi ha prevista per a dotar d’aire condicionat totes les aules que no en tenen?
  • Quant temps els quedarà als alumnes per a preparar les recuperacions? Serà suficient? Està capacitat un alumne d’ESO per a recuperar tot el curs d’una o més matèries en unes setmanes?
  • Fer les recuperacions a finals de juny suposa acabar la feina dins el juliol. Com se solucionarà el problema de les dificultats extremes que pateix el professorat, especialment a Eivissa i Formentera, per tenir casa els mesos de juliol i agost? Hauran de pagar preus desorbitats de lloguer vacacional per poder quedar al centre per a juntes d’avaluació, atendre les reclamacions, etc?
  • Si la selectivitat s’avança al juliol, els alumnes de Batxillerat que fan feina en temporada turística tendran menys possibilitats d’accedir a la universitat.
  • A altres comunitats autònomes, aquesta mesura també ha repercutit en avançar les dates d’inici de curs. Té la conselleria aquesta intenció?

March explicà també que dins aquesta setmana o la que ve se’ns farà arribar als membres del Consell Assessor una proposta de calendari que reflecteixi aquest avançament de recuperacions i selectivitat.

Se’ns remetrà, a més un segon model de calendari escolar amb una organització més semblant a l’europea dels períodes de vacances (ampliar-los més enllà d’estiu, Nadal i Pasqua, vegeu enllaç al final). Respecte a aquest model, la Conselleria no confirmà si té la intenció d’aplicar-lo, només explicà que el curs passat prepararen un esborrany de calendari escolar amb cinc fraccions de vacances però que hi trobaren dificultats en certs aspectes com ara la conciliació familiar i decidiren deixar-lo aparcat.

Per tal de començar aquestes revisions, la Conselleria crearà un Comissió Tècnica de revisió del calendari escolar, més reduïda en nombre que el Consell Assessor en ple. Aquesta Comissió estarà formada pels següents representants:

  • 2 de l’Administració
  • 3 dels sindicats docents
  • 2 de les patronals de centres concertats
  • 3 de pares i alumnes
  • 1 de directors de centres
  • el president i/o vicepresident del consell Assessor del Calendari Escolar. 

Aquesta Comissió es reunirà un pic o dos al mes fins a finals de febrer i presentarà una proposta més o menys embastada per al debat al plenari del Consell. La primera d’aquestes reunions està prevista per al 15/12/16.

Per a més informació vegeu: