UOB Ensenyament crida a votar partits que denunciïn l’espoli fiscal i defensin el català

Circular 143/2019

 COMUNICAT DE PREMSA

Unió Obrera Balear, sectorial d’Ensenyament, crida a votar massivament a les eleccions del proper diumenge i a elegir els partits que denunciïn l’espoli fiscal i apostin pel concert econòmic com a via per garantir un ensenyament de qualitat, i que defensin amb més fermesa l’escola en català, la llengua pròpia de les Balears.

Després de quaranta anys de sistemes de finançament autonòmic, i de més de vint anys d’esperar un règim fiscal especial que sempre queda en promeses incomplides, els efectes de l’espoli fiscal i dèficit de finançament estatal continuen fent estralls a l’ensenyament a les Balears.

Aquest curs tenim 116 barracons, 23 més que fa tres anys. Durant la legislatura només s’hauran construït dues escoles (els CEIPs de
Son Macià, a Manacor, i el de Sant Ferran a Formentera) i un institut a
Santa Maria que substitueix l’edifici obsolet, mentre que a les Balears fan falta 15 centres segons ha reconegut el Conseller d’Educació. Si el curs passat 1 de cada 5 grups d’infantil i primària superaven el màxim legal de 25 alumnes, i 108 grups fins i tot en tenien més del 10% extra permès per la LOMCE, enguany hem començat amb 2.444 alumnes més procedents d’arreu del món que han tornat a disparar les ràtios.

Els docents de secundària no hem recuperat les hores lectives anteriors a les retallades, i els mestres de primària continuen a 25 hores sense perspectives de poder reduir-les. El material informàtic dels centres ha quedat obsolet i insuficient, i tant la renovació com la millora de la connexió a internet avancen a pas de tortuga. Aquests motius, i podríem continuar, són els que perjudiquen la qualitat educativa i l’atenció personalitzada als alumnes i afecten els resultats acadèmics, i no “el catalán”, com acusen falsament els partits del “trifatxito”, PP, Ciudadanos i Vox, per desviar l’atenció del problema del finançament.

Recordem que segons les balances fiscals publicades pel Ministerio de Hacienda el 14,20% del PIB balear se’n va a Madrid i no torna, una quantitat que l’any passat va pujar a uns 4.200 milions d’euros. Per altra banda acumulam 1.700 milions d’inversions per Estatut signades per Madrid i no pagades, i enguany ens trobam que els nous
pressuposts de l’Estat ens tornen a retallar la inversió ni més ni
menys que un 11,4%. És a causa d’aquest espoli fiscal que, mentre nosaltres ens estrenyem el cinturó, a Andalusia els llibres de text són gratuïts, igual que les matrícules universitàries a Andalusia i Extremadura, i que es van donar ordinadors portàtils als docents d’Andalusia, Extremadura i Castella-La Manxa.

Davant aquesta situació insostenible, que no han solucionat els diferents models de finançament, des d’UOB feim una aposta pels partits autòctons de les Balears que proposen la sobirania fiscal o el concert econòmic. Només disposant dels nostres propis imposts podrem garantir una escola de qualitat i de futur. A tall d’exemple, mentre a les Balears enguany es destinen a ensenyament 802 euros per habitant, el País Basc en pot invertir 1.251 gràcies al concert econòmic.

Al mateix temps, demanam el vot per a les formacions que defensin inequívocament l’escola en català, la llengua pròpia de les Balears, tal com la ciutadania va reclamar a la manifestació històrica del 23 de setembre de 2013, on va expressar un NO rotund als intents del PP de José Ramón Bauzá de marginar-la i liquidar-la, que es va ratificar a les eleccions de 2015.

Palma, 23 de maig de 2019