La deixadesa de la Conselleria en el manteniment dels serveis públics assoleix màxims històrics

Ahir, dijous 10 d’octubre de 2024, es va reunir la Mesa Sectorial d’Educació en sessió ordinària. Per part de l’Administració hi van assistir, entre d’altres, el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Sr. Ismael Alonso Sánchez; el cap de Serveis Jurídics, Sr. Luis Riera Granel; el cap de departament de Personal Docent, Sr. Albert Flores;  i el cap de servei de Gestió de Personal, Sr. Miquel Bujosa. L’ordre del dia de la reunió era el següent:

  1. Proposta d’acord pel qual es modifica l’Acord del Consell de Govern de 17 d’abril de 2015 en relació amb les despeses de personal al corresponent complement de productivitat i a les gratificacions al personal funcionari docent al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i dels ens que integren el sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Bal 85/1990. 

Primerament, UOB Ensenyament vol remarcar que la modificació d’aquest Acord de Govern ja va anar a MSE el passat 6 de febrer de 2024, i tot i que la Conselleria va prendre nota de les reclamacions fetes per UOB Ensenyament, no pareix que hagi fet res respecte d’aquesta qüestió durant els darrers vuit mesos. Referent a la gratificació de les tasques de formació a la ciutadania en capacitació digital en centres educatius sostinguts amb fons públics adscrits a la Conselleria d’Educació i Universitats de les Illes Balears, UOB Ensenyament va recordar la petició feta en aquest sentit a l’Administració, demanant la lliure concurrència a l’exercici d’aquests cursos. La inaudita resposta de la Conselleria va ser que aquesta qüestió depèn de la Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa. A UOB Ensenyament ens va sorprendre —relativament— que no hi hagués cap representant de l’esmentada Direcció General tot i que a la sessió s’havia de tractar un punt de la seva competència, i va prendre nota per adreçar-s’hi.

A més, UOB Ensenyament va demanar afegir al llistat de prestació de serveis extraordinaris efectius fora de l’horari o la jornada habituals de treball: les sortides escolars; viatges d’estudis; i qualsevol activitat feta amb l’alumnat fora de l’horari establert. Malgrat que UOB Ensenyament és conscient que el ROC, a l’article 19 estableix una compensació horària, aquesta és molt minsa i, per tant, es podria complementar amb una compensació econòmica. UOB Ensenyament no veu cap motiu per no incloure-ho dins aquesta revisió de les gratificacions, a pesar que segurament l’Administració tindrà altres prioritats, com ara els invents estrambòtics per acabar amb la llengua catalana o la potenciació de l’FP concertada. 

A més, UOB Ensenyament va instar l’Administració que tots els docents que desenvolupin les avaluacions de diagnòstic també percebin la retribució establerta en aquest Acord. Al marge que, en el cas de les proves IAQSE, hi pugui haver establerta una remuneració reglada per a les proves de diagnòstic, UOB Ensenyament assenyalà que és molt minsa, atès que els observadors cobren 2,5 € per prova i els aplicadors menys, concretament 0 € per prova, i que aquesta proposta és una oportunitat per millorar-ho i remunerar la tasca de manera justa. La resposta de la Conselleria fou, per una banda, que la participació en aquestes proves és voluntària. La resposta de UOB Ensenyament va ser que ho és, sempre que hi hagi voluntaris suficients, cosa que passa en comptades ocasions. Així mateix, la Conselleria va fugir d’estudi i va escudar-se en el fet que això depèn de cada centre: com sempre, la responsabilitat: per als equips directius. Nihil novum sub sole. Finalment, la Conselleria va dir que estudiaria la proposta de UOB Ensenyament, que espera que aquesta sigui una d’aquelles exòtiques ocasions en què les paraules no se les endú el vent en el si de la Mesa Sectorial d’Educació. En aquest sentit, la «incertesa» s’esvairà tan bon punt es publiqui l’Acord al BOIB.

Així mateix, UOB Ensenyament va reclamar que s’haurien de retribuir les hores que els tutors del TRB II i els membres dels tribunals de valoració dediquen a aquesta tasca. La majoria dels docents que tenen assignades aquestes tasques no tenen hores de dedicació en el seu horari, només en tenen els tutors de TRB I. La resposta de la Conselleria va ser que aquesta tasca es duia a terme dins l’horari laboral, fet que entra en contradicció amb el fet que la majoria dels docents que tenen assignades aquestes tasques no tenen hores de dedicació en el seu horari. Malauradament, aquesta circumstància no va sorprendre UOB Ensenyament. La contradicció és un ingredient més en el dia a dia d’aquesta Conselleria.

Finalment, UOB Ensenyament ha volgut remarcar que a l’hora d’establir la fórmula per calcular l’import de l’hora extraordinària no es tenen en compte ni el complement de residència, ni els triennis ni els sexennis establerts a la nòmina dels funcionaris docents. Amb la fórmula prevista, les hores extraordinàries tenen un valor aproximat de 29,6 € per hora al grup A1 i de 28,6 € al grup A2. UOB Ensenyament  va sol·licitar que s’incorporassin aquests complements de residència com a element per realitzar el càlcul de l’hora extraordinària. El cap de servei dels Serveis Jurídics va explicar que pensen que  Funció pública no ho permet. La Conselleria va contestar que ho estudiaran i que comunicaran les seves conclusions a la MSE… Enfront de la incertesa quant al recorregut d’aquest compromís de la Conselleria, UOB Ensenyament va proposar augmentar el factor multiplicador de la fórmula que calcula la quantia de l’hora extra de manera que sí que contempli aquests complements. Com si del dia de la marmota es tractàs, la Conselleria va contestar que ho estudiaran i que comunicaran les seves conclusions a la MSE…

  1. Proposta d’acord del Consell de Govern pel qual es declara d’interès públic el desenvolupament, com a segona activitat, de la prestació de serveis com a docent en l’àmbit de l’ensenyament privat conc docent de l’ensenyament públic que imparteixi les especialitats que, per a cada curs escolar, es defineixin com a de difícil o de molt difícil cobertura.

UOB Ensenyament va començar la seva intervenció fent una esmena a la totalitat.

UOB Ensenyament va fer saber a l’Administració que amb les seves polítiques estan, clarament, afavorint l’escola concertada en detriment de l’escola pública. La dotació de recursos personals com PT, AL o psicòlegs educatius i tots aquells recursos econòmics cap a l’FP fa més notòria aquesta diferenciació i el procés de degradació que pateix l’escola pública.

Els motius pels quals UOB va esmenar totalment aquesta proposta són els següents:

Primerament, no s’entén en quin nombre de places l’educació pública pot ajudar la concertada. UOB demanà a l’Administració si no és l’escola pública la que necessita recursos. Estranyament, no hi va haver resposta per part de la Conselleria.

Així mateix, UOB Ensenyament va demanar de quina manera l’Administració treballa o potencia el reconeixement social del professorat. UOB Ensenyament no veu que la Conselleria dignifiqui la tasca docent. Les especialitats més tècniques (informàtica, mecànica, electricitat/electrònica, entre d’altres) tenen unes condicions més favorables al sector privat. L’àmbit docent ja no és atractiu com uns anys enrere. L’administració? Res a dir.

Veient el panorama actual, UOB Ensenyament vaticina que, tard o prest, totes les especialitats seran definides, com si d’una cinta de Moebius es tractàs, com de difícil cobertura, de molt difícil cobertura, o d’impossible cobertura. UOB Ensenyament exigeix millorar les condicions de l’escola pública per tal d’evitar-ho i no donar aquesta passa invasiva de la concertada dins la pública.

UOB Ensenyament va proposar com a alternativa a aquest possible Acord de Consell de Govern, el següent:

  • La revisió exhaustiva de l’annex 4, demanda històrica d’UOB Ensenyament. Si es revisen exhaustivament els plans d’estudis de totes les titulacions, moltes poden habilitar a funcions que actualment no s’hi troben i que algunes funcions podrien desdoblar-se (un exemple en serien les matemàtiques: socials, científiques i generals). La Conselleria ens va contestar que la pròxima setmana hi haurà una reunió per tractar el tema de les adjudicacions, en la qual es tractarà la revisió (a la fi) d’aquest annex. UOB Ensenyament —tal com ha vingut fent els darrers anys— es va oferir per ajudar en aquesta tasca i espera que aquesta reunió es convoqui més aviat que les de seguiment de l’Acord marc.
  • L’obertura de la convocatòria d’experts:  Si es deixen obertes totes les especialitats des d’un inici es reduiria la preocupació d’adjudicar places a professors menys experimentats dins el món docent, hi ha moltes places tècniques sense cobrir. UOB Ensenyament va exigir més agilitat per obrir la borsa d’experts de qualsevol especialitat un cop passat el primer tràmit urgent. A la disposició general segona de la Convocatòria d’experts vigent s’específica que la contractació es farà  una vegada esgotades les vies ordinàries per garantir la docència. Entenem que les vies ordinàries s’esgoten des del moment que no hi ha aspirants a funcionaris interins a la borsa i les especialitats ja han passat pel tràmit ordinari i l’urgent. La resposta a aquesta qüestió la podreu trobar en el torn obert de paraula.

UOB també va demanar si s’ha dut a terme durant aquest curs l’oferiment de la plaça al darrer professor expert que l’havia coberta, sense —oh, sorpresa!— obtenir resposta per part de l’Administració.

  1. Proposta d’acord de Consell de Govern de llocs de treball de caràcter permanent corresponent al personal funcionari docent al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. 

UOB Ensenyament va demanar rebre una relació de les creacions, modificacions i supressions de places que segons la proposta fan necessària una nova relació i també si tots aquests canvis estan relacionats amb les jubilacions. La Conselleria ens va contestar que és un document merament administratiu, una RLT ja caducada, a causa que la sol·licita funció pública i que es trobarà actualitzat dia 31 de desembre de 2024.

  1. Torn obert de paraula

Pel que fa al torn obert de paraula, i sense la presència del director general, que va delegar aquesta tasca al Sr. Flores, UOB Ensenyament va demanar:

Finalment, al torn obert de paraula, UOB Ensenyament va demanar/exposar per les següents qüestions/preocupacions:

    • Complement de difícil cobertura: Els docents que treballen als EAP de Menorca i Pitiüses i que ocupen places corresponents a especialitats reconegudes com a de difícil cobertura, no estan cobrant el complement, a causa del fet que la normativa indica que cal fer docència directa per cobrar aquest complement. UOB Ensenyament ha demanat evitar greuges comparatius entre docents de la mateixa especialitat, atès que la realitat de l’habitatge és la mateixa per a tots.

Conselleria va donar la raó a UOB Ensenyament i va dir que estudiaria si, jurídicament, seria possible incloure aquest col·lectiu. UOB Ensenyament en va prendre nota i farà seguiment d’aquesta qüestió.

    • Permís parental retribuït: L’Estat ha posposat la retribució del permís parental fins al 2025, incomplint la directiva europea. Demanam a la Conselleria que exigeixi explicacions a l’Estat, ja sigui via Consejo Interterritorial de Educación, o d’altra.

    • Servei de Prevenció de Riscos Laborals: UOB Ensenyament ha expressat la seva preocupació per l’alarmant situació per la qual està passant aquest organisme, el SPRL. En podeu llegir els detalls al comunicat de premsa que avui mateix ha difós UOB Ensenyament. La Conselleria n’ha pres nota i s’ha compromès a posar fil a l’agulla. UOB Ensenyament és escèptic en aquest sentit. Tant de bo s’equivoqui.

    • Excedència per cura de fills i familiars dependents: Com està el tema de la modificació de les instruccions generals d’aquesta excedència perquè deixin de vincular-la als trimestres? La Conselleria va usar l’excusa de mal pagador de sempre: que estan treballant en aquesta modificació, la qual no arriba mai. Ahir, malauradament, va seguir deshonrosament en la mateixa línia.

    • Contractació d’experts/especialistes: UOB Ensenyament va instar la Conselleria a posar en marxa la contractació d’especialistes i experts per a determinades especialitats difícils de cobrir (ex.: cas Informàtica) des del moment que es fa palès que no hi ha ningú disponible a les llistes d’interins. UOB Ensenyament entén que les vies ordinàries s’exhaureixen des del moment que no hi ha aspirants a funcionaris interins a la borsa i les especialitats ja han passat pel tràmit ordinari i l’urgent. UOB Ensenyament  va demanar a la Conselleria que especifiquin quants de tràmits ordinaris/extraordinaris i urgents hauran de passar per oferir aquestes places, que no han estat adjudicades, mitjançant cap procediment dels esmentats. L’administració va contestar que no hi ha un temps determinat. Que s’analitza cada cas i que encara que es paguin hores extres la plaça continua passant pels procediments. Val a dir que, mitjançant els procediments setmanal i extraordinari, es prioritza que les places siguin ocupades per personal interí docent, i que tant el procediment urgent com la convocatòria de docents especialistes/experts són el darrer recurs i que per aplicar-los abans contacta amb cada centre.

    • Excedència per cura de fills i familiars dependents: Com està el tema de la modificació de les instruccions generals d’aquesta excedència perquè deixin de vincular-la als trimestres? La Conselleria va usar l’excusa de mal pagador de sempre: que estan treballant en aquesta modificació, la qual no arriba mai. Ahir, malauradament, va seguir deshonrosament en la mateixa línia.

    • Adjudicacions principi de curs: tal com UOB Ensenyament va indicar quan es va reunir la MSE dia 09/10, una part dels docents adjudicats al primer procediment d’adjudicacions de substitucions no havien cobrat algun (o alguns) dies que els hi pertocaven segons les indicacions de l’Administració o del propi conseller. La qüestió va tornar a sortir en aquesta sessió ordinària i, contràriament al que havia ratificat 24 hores abans el conseller, l’Administració va informar als sindicats que els docents cobrarien les retribucions pertinents des del dia anterior a la incorporació a la plaça, i no des de dimarts dia 3, tal com s’havia estipulat en un primer moment. UOB Ensenyament ho ha denunciat via comunicat de premsa.


En resum, UOB Ensenyament va expressar la seva preocupació per la falta de reconeixement de la tasca docent a l’escola pública, va demanar millores en les compensacions econòmiques per a diverses tasques, i va criticar les mesures que afavoreixen l’escola concertada en detriment de la pública.