Preocupació per part d’UOB Ensenyament enfront de la deriva de la MSE

Mesa Sectorial d’Educació 

Avui, divendres 24 de maig de 2024, s’ha reunit la Mesa Sectorial d’Educació en sessió ordinària. Per part de l’Administració hi han assistit, entre d’altres, el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Sr. Ismael Alonso Sánchez; el director general d’Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors, Sr. Sebastián Massanet Massanet; el cap de departament de Personal Docent, Sr. Albert J. Flores Clemente; el cap de departament de gestió de Personal Docent, Sr. Miquel Font Rosselló; el cap de servei de Provisió Educativa, Sr. Víctor García Serra; i el cap de servei de Formació Permanent del Professorat, Sr. Rafel Maura Reus. L’ordre del dia de la reunió era el següent:

  1. Lectura i aprovació d’actes de sessions anteriors.
  2. Proposta de convocatòria per proveir, mitjançant el sistema de comissió de serveis de caràcter voluntari, dos llocs de feina docent al Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PORT-UIB).
  3. Proposta de convocatòria per proveir, mitjançant el sistema de comissió de serveis de caràcter voluntari, 5 hores setmanals (3 de lectives i 2 de no lectives) de feina docent per a l’organització de les proves Cangur dins el marc del Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PORT-UIB).
  4. Proposta de convocatòria pública per cobrir, en comissió de serveis, la plaça de director del centre de Formació, Innovació i Recerca per a l’exercici de la Direcció Escolar de les Illes Balears (CFIRDE-IB).
  5. Proposta d’instrucció sobre la gestió d’absències i permisos del personal docent que presta serveis efectius en centres públics docents que participa en els procediments selectius convocats per Resolució de 26 de març de 2024.
  6. Proposta de modificació de la Resolució de dia 24 de gener de 2024 per la qual s’aprova la convocatòria pública per formar una borsa d’aspirants a funcionaris interins en centres públics d’ensenyament no universitari per al curs 2024-2025.
  7. Proposta de convocatòria pública per cobrir, en comissió de serveis, places de directors de centres de professorat.
  8. Torn obert de paraula.

A la ronda inicial d’intervencions, UOB Ensenyament ha expressat el seu malestar per la deriva de la Mesa Sectorial d’Educació (MSE). Ha fet referència a reunions anteriors concretes, posant el focus en la reunió en sessió ordinària del passat vuit de maig de dos mil vint-i-quatre, en la qual es va tractar el punt sobre el Pla Quadriennal de Formació Permanent 2024-2028, i en la que es va instar a les organitzacions sindicals amb representació a la MSE a enviar les esmenes via correu electrònic. UOB Ensenyament ha denunciat que aquesta circumstància no només desvirtua l’esperit de la MSE, sinó que, a més, no li consta la recepció de les esmenes. Per descomptat, desconeix les consideracions de l’Administració quant a aquestes esmenes.

El cap de servei de Formació Permanent del Professorat, Rafel Maura, ha explicat que s’enviarà un esborrany amb les esmenes rebudes al Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB) i que, no abans d’aquest tràmit, es contestarà a les esmenes enviades per part de tots els agents socials. 

Val a dir que el CEIB és un òrgan consultiu del qual UOB Ensenyament forma part. No és habitual que es contesti a les esmenes dels agents socials de la MSE després que aquestes passin pel CEIB. Davant aquesta circumstància, UOB Ensenyament ha demanat si aquesta serà una nova forma d’actuar. UOB Ensenyament no ha rebut resposta per part de cap dels representants de l’Administració en el moment de formular aquesta pregunta. El fet que l’Administració no contesti preguntes dels agents socials en el si de la MSE, ha esdevingut, malauradament, en normalitat.

Segons l’ordre del dia:

  1. Lectura i aprovació d’actes de sessions anteriors.
    S’enviaran les esmenes i es tornaran a passar per MSE les actes que no s’han aprovat.
  2. Proposta de convocatòria per proveir, mitjançant el sistema de comissió de serveis de caràcter voluntari, dos llocs de feina docent al Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PORT-UIB).

UOB Ensenyament ha exposat que és habitual que s’ofereixi als sindicats formar part de la Comissió de Valoració. També ha demanat què passaria si quedàs alguna plaça vacant i si es valora obrir un nou termini en cas que no es cobreixin les places. Així mateix, ha sol·licitat que es modifiquin els terminis de sol·licitud perquè estaven desfasats, atès que estava previst que es negociassin abans.

L’Administració ha contestat que és una novetat d’aquest curs que els sindicats formin part de les Comissió de Valoració d’algunes Comissions de Servei i que aquestes tan concretes les resol la Direcció General . El fet de tenir una convocatòria que dibuixa tot el procés, dona garanties de transparència; l’Administració ha confirmat que es podran demanar dubtes a posteriori.

Si una plaça queda deserta s’oferirà als processos ordinaris d’adjudicacions i, depenent de com quedi, valoraran obrir un nou termini.

La sol·licitud es podrà realitzar del 29 maig al 12 juny, ambdós inclosos.

  1. Proposta de convocatòria per proveir, mitjançant el sistema de comissió de serveis de caràcter voluntari, 5 hores setmanals (3 de lectives i 2 de no lectives) de feina docent per a l’organització de les proves Cangur dins el marc del Programa d’Orientació i Transició a la Universitat (PORT-UIB).

UOB Ensenyament ha realitzat les mateixes peticions que al punt anterior i ha obtingut de l’administració les mateixes respostes.

  1. Proposta de convocatòria pública per cobrir, en comissió de serveis, la plaça de director del centre de Formació, Innovació i Recerca per a l’exercici de la Direcció Escolar de les Illes Balears (CFIRDE-IB).

D’acord amb l’esborrany: «En cas d’empat en la puntuació final entre dos o més sol·licitants, s’han d’aplicar els criteris de desempat successius següents:

– Major puntuació en la segona fase.

– Major puntuació en l’apartat 2 del barem de mèrits»

UOB Ensenyament, atès que, a diferència del primer, el segon criteri de desempat és objectiu, ha demanat la permuta d’ambdós criteris. 

UOB Ensenyament ha votat en contra pels motius ja exposats públicament quant a la supressió del CFIRDE. La votació en contra ha estat unànime.

  1. Proposta d’instrucció sobre la gestió d’absències i permisos del personal docent que presta serveis efectius en centres públics docents que participa en els procediments selectius convocats per Resolució de 26 de març de 2024.

UOB Ensenyament ha aconseguit que es doni lliure dia 21 de juny als aspirants que han de desplaçar-se a una altra illa per dur a terme la prova, després de demanar-ho amb insistència a la MSE de dia 26 de març. UOB Ensenyament valora positivament que l’Administració hagi atès aquesta demanda per facilitar l’organització a tots aquells companys que s’examinen o que han de formar part de tribunals a una altra illa. 

L’administració ha informat que els aspirants que s’hagin de desplaçar d’illa també tendran lliures el dia anterior i el posterior als que estiguin convocats pel tribunal.

  1. Proposta de modificació de la Resolució de dia 24 de gener de 2024 per la qual s’aprova la convocatòria pública per formar una borsa d’aspirants a funcionaris interins en centres públics d’ensenyament no universitari per al curs 2024-2025.

En aquesta proposta d’inclusió d’un nou perfil de psicòleg educatiu, UOB Ensenyament té el parer, i així ho ha exposat,  que  hauria de ser competència de Sanitat i  també ha demanat que el perfil pugui atendre, a més d’alumnes, a docents i personal laboral dels centres.

L’Administració ha manifestat que és més competència del servei de prevenció i que la confidencialitat es veu compromesa. UOB Ensenyament ha respost que el servei de riscos de Conselleria és un servei punter que compta amb la figura del psicòleg. Aquest, és un recurs amb el qual no compten molts de SPRL de l’estat però que resulta insuficient. El fet que la figura del psicòleg educatiu fes d’enllaç amb la psicòloga del SPRL, li facilitaria molt la tasca de prevenció.

L’Administració s’ha compromès a continuar treballant en aquest sentit i que les funcions de la figura del psicòleg escolar es trobin a les instruccions d’inici de curs.

UOB Ensenyament considera que hauria estat positiu comptar amb l’assistència de la directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa en aquesta Mesa, i encara que valora positivament l’ampliació del termini de canvi de disponibilitat dels funcionaris interins docents, continua tenint dubtes —referents a les funcions dels psicòlegs educatius (que es podrien superposar amb les d’Orientació Educativa, Pedagogia Terapèutica, Suport, etc.), així com al procediment de contractació— i per aquest motiu s’ha abstingut a la votació.

  1. Proposta de convocatòria pública per cobrir, en comissió de serveis, places de directors de centres de professorat.

UOB Ensenyament ha demanat el mateix canvi en els criteris de desempat que en el punt 4 (CS de direcció del CFIRDE).

L’Administració també n’ha pres nota i ha informat que les places que surtin a Comissions de Serveis ho aniran fent a poc a poc per facilitar la logística.

UOB Ensenyament ha votat favorablement a aquesta proposta.

  1. Torn obert de paraula
    UOB Ensenyament ha començat la seva intervenció, i per una qüestió de responsabilitat que se suposa compartida, exigint que el torn obert de paraula sigui efectiu: l’Administració ha de respondre cada una de les qüestions que es plantegen perquè, si no, el torn obert de paraula es buida de contingut. Malauradament, això és el que va passar a la darrera reunió en sessió ordinària —el qual implica l’obligació reglamentària d’incloure el punt del Torn obert de paraula per part de l’Administració— de la MSE, el dia vuit de maig de dos mil vint-i-quatre, amb l’argument —o excusa— que hi havia convocada una Mesa Sectorial de Centres Concertats. UOB Ensenyament ha recordat que és responsabilitat de l’Administració calendaritzar les Meses a horaris racionals i que permetin el ple desenvolupament de cada Mesa. Aquesta circumstància no era la primera vegada que es donava i, precisament, es va demanar en el Torn obert de paraula de la citada reunió. Paradoxalment, llavors, UOB Ensenyament no va rebre resposta.
    Dit això, i com a la darrera reunió, UOB Ensenyament ha comunicat que, atès que no havia rebut resposta a cap de les qüestions plantejades a la citada reunió, s’ha vist obligat a tornar-les a plantejar. UOB Ensenyament ha diferenciat entre qüestions de caràcter general de les específiques emmarcades en el compromís de compliment dels punts de l’Acord Marc que s’han de negociar durant el curs 2023-2024 i són d’aplicació a partir del curs 2024-2025:
    1. UOB Ensenyament ha reivindicat que, com ja passa a les Conselleries d’Educació d’altres comunitats autònomes del regne d’Espanya, l’excedència per cura de fills i familiars dependents no hagi de ser per trimestres. En la mateixa línia, que es modifiquin les instruccions que estableix el procediment general de les excedències per a l’excedència per cura de fills menors perquè es deixi de condicionar el seu gaudi a un determinat període. UOB Ensenyament, a més de demanar-ho a la darrera reunió de la MSE, va registrar una instància el passat vint-i-cinc d’abril de dos mil vint-i-quatre. UOB Ensenyament, davant la falta de resposta per aquestes dues vies, ha demanat una via alternativa perquè aquestes qüestions siguin contestades. UOB Ensenyament no ha rebut resposta.
    2. UOB Ensenyament ha demanat el reconeixement com a càrrec de la Coordinació de cicle de Primària i que, per tant, suposi una gratificació econòmica i també a efectes de baremació —com ara al procés del Concurs de trasllats. UOB Ensenyament ja ho va demanar a la darrera reunió de la MSE i no va rebre resposta. En aquesta ocasió, l’Administració ha contestat que s’emmarcarà en futures negociacions. Per tant, el resultat ha estat versemblant al de la darrera reunió.
    3. UOB Ensenyament ha deixat palès que la jubilació de l’escola concertada es pot sol·licitar de manera parcial, mentre que a la pública no es pot fer, el que crea un greuge comparatiu envers la concertada. Demanam que els docents de centres públics també puguin demanar la jubilació parcial. UOB Ensenyament ja ho va demanar a la darrera reunió de la MSE, així com a la del passat vint-i-quatre de gener de dos mil vint-i-quatre i, en ambdós casos, no va rebre resposta.
      L’Administració ha contestat que, a causa de l’actual regulació estatal, no es pot oferir als treballadors públics la jubilació parcial. També ha contemplat la possibilitat que hi pugui haver canvis en aquest sentit en un futur no molt llunyà.

Quant a les qüestions específiques de l’Acord Marc, UOB Ensenyament ha demanat l’estat de la qüestió dels punts de l’Acord Marc que haurien d’estar tractats aquest curs 23/24 i no ha estat així (punts 1, 3, 8b, 11, 15, 18, 25 i 30).Igual que a la reunió del passat vuit de maig de dos mil vint-i-quatre, l’Administració s’ha compromès ha convocar a la MSE pròximament per treballar aquests punts més urgents de l’Acord Marc. UOB Ensenyament romandrà vigilant.

Palma, 24 de maig de 2024