[FAQS] Preguntes freqüents sobre el CONCURS-OPOSICIÓ ordinari

Preguntes freqüents concurs oposició ordinariLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Informació actualitzada en data 7 de febrer de 2023.

ACLARIMENT PREVI: tota la informació continguda en aquest FAQ és d’acord amb la Resolució de la directora general de Personal Docent d’1 de febrer de 2023 per la qual es convoquen les proves selectives d’ingrés, accés i adquisició de noves especialitats als cossos docents de professors d’ensenyament secundari, de professors d’escoles oficials d’idiomes, de professors de música i arts escèniques i de mestres a les Illes Balears i la Resolució de la directora general de Personal Docent de 22 de febrer de 2023 per la qual es rectifica l’errada advertida en la Resolució de la directora general de Personal Docent d’1 de febrer de 2023 per la qual es convoquen les proves selectives d’ingrés, accés i adquisició de noves especialitats als cossos docents de professors d’ensenyament secundari, de professors d’escoles oficials d’idiomes, de professors de música i arts escèniques i de mestres a les Illes Balears, publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de 7 de febrer de 2023.

TRÀMIT

Pregunta – Quin termini tenc i quina és la forma en què puc participar en el procés selectiu per concurs-oposició ordinari?
Resposta – El tràmit – exclusiu – telemàtic per emplenar, tramitar i formalitzar la sol·licitud de participació en el concurs-oposició ordinari romandrà obert des de les 00:00:01 h de dia 8 de febrer de 2023 a les 23:59:59 h de dia 28 de febrer del 2023.

P – Què significa que puc participar pel Torn 1 o Torn 2?
R – Significa que pots participar pel torn lliure d’accés general (Torn 1) o pel torn de reserva per a persones amb discapacitat (Torn 2).

P – Com en altres procediments selectius, s’acumulen al torn lliure les places que no es cobreixin pel torn de persones amb discapacitat?
R – Sí, les places del torn de reserva per a persones amb discapacitat que no es cobreixin per aquest torn s’acumularan a les del torn lliure.

P – Què necessites per fer la sol·licitud de participació en el concurs-oposició ordinari?
R – Inicialment indicar-te que NO podràs participar amb usuari i contrasenya, sinó que per accedir-hi i poder emplenar i tramitar la sol·licitud – via telemàtica únicament – se’t requerirà l’autenticació prèvia de la teva identitat mitjançant el sistema d’identitat electrònica per a les administracions:
– Certificat digital.
– DNI electrònic.
– Cl@ve PIN.
– Cl@ve Permanent.
Accés al tràmit telemàtic.

P – Podré optar en aquest concurs-oposició ordinari a una plaça d’àmbit?
R – No, no hi podràs optar. No s’hi ofereixen places d’àmbit perquè no existeixen com a especialitat i, per tant, no es poden nomenar funcionaris/àries d’un àmbit. Aquestes seran ocupades – si són de plantilla definitiva – per les persones dels respectius departaments.

P – Puc presentar-me a més d’una especialitat del mateix cos?
R – No. Només podràs presentar-ter a places d’una única especialitat i cos i per a un únic procediment. Únicament pot presentar una sol·licitud de participació. En el cas que presentis més d’una sol·licitud, només es tindrà en compte la darrera registrada dins el termini establert.
Així mateix, malgrat que puguis sol·licitar la participació en una altra especialitat d’un altre cos, en ser la convocatòria del desenvolupament del tema en la mateixa hora, en una de les dues constaràs com a no presentat/da, i, per tant, t’exclouran del procés.

P – Al final, podré presentar-me a l’illa de Menorca?
R – No, al final – malauradament i en contra del que defensa UOB Ensenyament – serà d’àmbit territorial de les Illes Balears. El fet que la convocatòria de les oposicions “ordinàries” també s’hagi fet a nivell de comunitat autònoma és (segons la DGPD), per qüestions tècniques. Segons se’ns va explicar en la Mesa Sectorial d’Ensenyament extraordinària, per procediment estatal, a l’hora de concursar en el primer concurs de trasllats, tots els i les noves funcinàries que s’han funcionaritzat un mateix any, han de participar amb una mateixa assignació territorial (sigui per a nivell de comunitat autònoma o per illes) i que davant això no hi poden fer res. El fet que els processos d’estabilització siguin convocatòries d’àmbit autonòmic ha arrossegat el concurs oposició ordinari perquè també així ho sigui.

P – Si m’he presentat als processos d’estabilització del concurs de mèrits i el concurs-oposició, puc presentar-me alhora al concurs-oposició ordinari?
R – Sí, no hi ha impediment legal per a presentar-t’hi simultàniament. Tot i que a la convocatòria del concurs-oposició excepcional (estabilització) també figuri que el procés començarà a partir de dia 3 de juny, des de la DGPD, en la Mesa Sectorial d’Ensenyament extraordinària es va comprometre a què l’acte de presentació i primera prova no coincideixi. En cas que les altres proves dels processos selectius coincideixin en el temps es podrà justificar com a força de causa major la no assistència a una de les dues proves i sol·licitar el seu ajornament. D’aquesta manera la voluntat és que sigui possible la participació en paral·lel dels dos processos selectius.

REQUISITS

P – Per a poder participar en el procés, a quina data he de complir els requisits i condicions, tant generals com específics?
R – A la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, és a dir, el 28 de febrer de 2023, inclòs.

P – Puc presentar-me a qualsevol especialitat que trobi oportú, malgrat no sigui la que tenc atribuïda segons l’Annex 4?
R – Sí, sense cap tipus d’impediment, llevat que es vulgui accedir al cos de mestres. Per l’accés en aquest cos es necessitarà estar en possessió del títol de mestre, de diplomat en professorat d’educació general bàsica, de mestre d’ensenyament primari o el títol de grau corresponent.
Llavors, qualsevol persona que estigui en possessió del títol de doctor, llicenciat, enginyer o arquitecte, o el títol de grau corresponent o titulació equivalent a efectes de docència (Reial Decret 276/2007), de 23 de febrer), podrà accedir tant a places del cos de secundària, com a les del cos de professors d’ensenyament d’idiomes, a les del cos de professors de música i arts escèniques, a les del cos de professors d’arts plàstiques i disseny, al cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny, i a les del cos de professors especialistes en sectors singulars de formació professional.
Així mateix, has de tenir present que – en el cas que superis la fase d’oposició i concorris a la de concurs – qualsevol experiència docent que aportis com a mèrit per concórrer a un altre cos diferent al que et presentes, puntua 0,5000 punts. Alhora cal que no oblidis també que per l’experiència docent en una altra especialitat del mateix cos de la teva principal especialitat et meritaran 1,000 punts per any.

P – Només tenc dos anys d’experiència com a mestre/a, puc participar en el concurs-oposició ordinari?
R – Qualsevol persona que reuneixi els requisits de titulació, capacitació pedagògica i capacitació lingüística es pot inscriure. No és requisit tenir una determinada experiència prèvia, ara bé, poca experiència suposarà pocs punts en la fase de concurs.

P – Puc presentar-me i aportar la formació pedagògica i didàctica i/o la capacitació en llengua catalana una vegada finalitzat el termini d’inscripció?
R – No, necessites presentar-los dins el termini establert (fins al 28 de febrer de 2023) per a la formalització de participació en el concurs-oposició ordinari.

P – Som funcionari/ària de carrera, puc participar en el concurs-oposició ordinari per canviar de cos?
R – Sí, sense cap impediment legal. A més, si vares ser anomenat/da funcionari/ària abans del 2011, no perdràs la teva condició de règim de classes passives (RD 13/2010, de 3 de desembre). Així mateix, has de saber que si com a resultat del concurs-oposició ordinari, aconsegueixes plaça, adquiriràs la condició de funcionariat de carrera, i en conseqüència, hauràs d’incorporar-te, tant sí com no, a la teva nova especialitat en una destinació provisional.

FASE D’OPOSICIÓ

P – En quantes parts està dividida la fase d’oposició?
R – La fase d’oposició consta de dues proves que estan estructurades de la següent manera:
Primera prova
Consta de 2 parts:
Part A – Desenvolupament tema (obtenir un mínim de 2,5 punts perquè et faci mitjana amb la part B).
Part B – Prova pràctica (obtenir un mínim de 2,5 punts perquè et faci mitjana amb la part B).

Segona prova [sempre que obtinguis com a mínim un 5 de mitjana (X̅) de les parts A i B]
Consta de 2 parts:
Part A Exposició i defensa d’una programació didàctica/planificació anual de situacions d’aprenentatge.
Part B Preparació i exposició d’una unitat didàctica/situació d’aprenentatge.

P – Tindran un caràcter eliminatori aquestes dues parts?
R – . A diferència del concurs-oposició excepcional, aquest concurs oposició torna a tenir un caràcter eliminatori.

P – He de treure com a mínim un 2,5 en cada una de les parts (A i B) en què es divideix la primera de les dues proves en què es divideix la fase d’oposició per a què em faci mitjana amb l’altra part?
R – . Cal arribar a la nota mínima de 2,5 perquè et faci mitjana amb l’altra part, i evidentment, obtinguis com a resultat final un 5 de nota mínima de mitjana (X̅). Per contra, no passaràs a desenvolupar la segona prova.

P – Si la meva especialitat té 49 temes, quantes bolles extraurà el tribunal perquè jo n’elegeixi una?
R – A diferència del concurs-oposició excepcional i els celebrats el 2017, 2018, 2019 i 2020 (2021) on també s’amplià el nombre de bolles a extraure, ara es torna a la normativa de sempre. Per al teu cas, disposaràs de 3 bolles, de les quals, n’hauràs d’elegir una. Et trobes en el rang de les especialitats que tenen entre major o igual (≥) a 26 i menor o igual (≤) a 50 temes. Cal afegir que per les especialitats de menor o igual (≤) a 25 temes, s’escollirà una entre 2 opcions, i amb les de major o igual (≥) a 51 temes, podran escollir una entre 4 opcions.

P – Quin pes percentual (%) té cada una de les proves?
R – Tant la primera com la segona prova tenen un pes percentual del 50% de la fase d’oposició: 50% la primera prova, i 50% l’altra.

P – Com puc saber si he d’exposar i defensar una programació didàctica/planificació anual de situacions d’aprenentatge i preparació i exposar una unitat didàctica/situació d’aprenentatge.?
R – Molt senzill. Si el curs al qual va dirigida és senar, hauràs de preveure la preparació, exposició i defensa d’una planificació anual de situacions d’aprenentatge i de la preparació i exposició d’una situació d’aprenentatge, per contra, si és parell hauràs de preveure la d’una programació didàctica i una unitat didàctica, respectívament.

P – En quines especialitats s’ha de realitzar l’exercici de caràcter pràctic?
R – En totes. Es torna a la norma anterior, llavors ja no hi ha excepció d’especialitats sí o especialitats no. Tothom haurà de passar per la part de l’exercici pràctic.

P – Com puc saber realment sobre què m’han avaluant en cada una de les proves? És una de les coses en les que vaig a cegues perquè m’he presentat altres vegades i les respostes de les comissions de selecció, quan he fet les reclamacions oportunes, no són del tot clares. Més bé són molt ambigües.
R – Tots els tribunals hauran de disposar d’una rúbrica d’avaluació de cada una de les proves. Això et permetrà que les teves reclamacions a les qualificacions de cada una de les proves les puguis sol·licitar d’acord amb la rúbrica d’avaluació.


Els següents apartats és sols si s’ha superat la fase d’oposició i/o concurs-opsició

BAREMACIÓ

P – Si la meva experiència docent és d’una especialitat fins ara de professor/a tècnic/a d’FP i ara aquesta especialitat ha passat al cos de secundària, em contaran l’experiència?
R – Sí, es valorarà l’experiència en aquestes especialitats per l’ingrés a les mateixes especialitats, independentment del cos de què es tracti (Annex 2 de l’esborrant la Resolució de la convocatòria del concurs-oposició).
Cal afegir que, si vols concórrer per una especialitat que ja pertanyia al cos de secundària, i vols aportar en la beramació l’experiència docent que has adquirit via una especialitat que ara és de secundària, però abans pertanyia a l’extingit cos de PTFP, aquesta, et computarà com a mèrit 1,0000 punts per any d’experiència docent, i viceversa.

P – Fins a quina data em seran considerats com a vàlids, i en conseqüència, em computaran en la baremació, els mèrits que hi aporti?
R – Únicament se’t valoraran aquells mèrits assolits i degudament perfeccionats (inclosa l’experiència docent) a data 28 de febrer de 2023, sense que un mateix mèrit pugui ser valorat en més d’un apartat o subapartat del barem.

P – Em puntua l’experiència docent adquirida a la concertada?
R – Sí, per cada any que hagis treballat en especialitats del mateix nivell o etapa educativa que l’impartit pel cos al qual s’opta, et puntuarà 0,5000 punts (0,0416 per mes complet).

P – Em puntua l’experiència a la universitat/escoletes infantils?
R – No se’t valorarà l’experiència docent prestada en universitats públiques i privades, en escoletes infantils públiques o privades (cicle 0 a 3 anys), ni com a educador o educadora, monitor o monitora, auxiliar de conversa, lector o lectora o altres activitats similars que es desenvolupin en els centres educatius, ni com a personal laboral especialista.

P – Si tenc un cicle formatiu de grau superior, em puntua?
R – Sí, et puntuarà 0,2 punts, però has de tenir present que no et sumarà si l’aportes com a requisit per a l’ingrés al cos o l’has utilitzat per a l’obtenció del títol al·legat per a l’ingrés (p. ex. has entrat al grau de magisteri d’educació infantil mitjançant el cicle formatiu d’educació infantil. En aquest darrer cas, perquè et sumés, hauries de demostrar-ho aportant documentació justificativa (títol de batxillerat o altres títols).

P – Si tenc la diplomatura de magisteri i, a posteriori, vaig treure el grau, aquest últim em puntua?
R – Sí, si tries com titulació d’accés la diplomatura, podràs al·legar el títol de grau com a mèrit, és a dir un punt més en la baremació.
Aquesta casuística no s’aplica en el cas de secundària per a titulacions considerades equivalents.

P – Tenc el nivell avançat de l’EOI d’un idioma, em puntua?
R – Depèn del moment en què et vas treure el títol. Has de tenir present que fins a 2017 els cursos EOI anaven amb LOE i un avançat equivalia a un B2, en canvi, a partir del 2018 (pla nou, Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre, BOE núm. 311, de 23 de desembre) l’avançat és un C1. Només els nivells C1 i C2 donen 0,5 punts.

P – Tenc el C1 de Català de l’EOI, em dona punts?
R – No, perquè t’acredita el nivell d’idioma d’una llegua cooficial, que és requisit d’ingrés als cossos docents de l’Administració educativa de les Illes Balears.

P – Tenc el C2 de Català de l’EOI, em dona punts?
R – Sí, en l’apartat 2.4.2 del barem. Tingués present que no et donarà punts si tens el C2 de la Direcció General de Política Lingüística.

P – Com em puntuarà l’experiència docent en les funcions d’àmbits sociolingüístic, cientificotècnic o pràctic, o en Cultura clàssica?
R – L’experiència et puntuarà en relació amb la matriu de l’especialitat per la qual s’oposita: per exemple, si s’oposita a matemàtiques, l’experiència en àmbit científic puntua com experiència en matemàtiques.

P – Com em puntua l’experiència en atenció a la diversitat a primària?
R – Et puntuarà per al cos de primària.

P – Si tenc experiència docent prèvia com a MESTRE/A – contractada – en escoletes de 0-3 anys, i que actualment em compta al portal del personal segons la normativa de la borsa d’interinitats d’aquí, em comptarà com a mèrit en el concurs?
R – No. La normativa, assenyala que NO es valora l’experiència docent prestada en universitats públiques i privades, en escoletes infantils públiques i privades (cicle 0 a 3 anys), ni com a educador, monitor, auxiliar de conversa, lector o altres activitats similars que es desenvolupin en els centres educatius, ni com a personal laboral especialista. Malgrat que no sigui del tot clara i després d’haver-ho consultat a Conselleria, la interpretació que fa aquesta d’aquest apartat, és que NO compta com a mèrit la teva experiència docent prèvia, malgrat que el teu contracte posi que estàs contractada com a mestre/a. Per tant, sigui quin sigui el contracte laboral, l’experiència en escoletes de 0-3 anys NO computa en l’apartat de baremació.

P – Si tenc perídes inferiors a 30 dies d’experència docent prèvia, me comptuaran per a la baremació?
R – Sí. S’especifica la possibilitat de sumar punts d’experiència per l’acumulació de períodes inferiors a un mes. Quan la prestació de serveis s’hagi realitzat per períodes inferiors a un mes, es considera com a mes l’acumulació dels serveis prestats per períodes de 30 dies.

P – Vaig obtenir una mitjana d’un 8,78 a la meva carrera, quants de punts me pertoquen en l’apartat de baremació segons la meva nota obtinguda?
R – Et trobes en el rang de 7,50 fins a 8,99, llavors, meritaries 1,0000 punts. Si la teva nota fos de 6,00 fins a 7,49, serien 0,5000 punts, i en el cas d’estar en el rang de 9 a 10, obtindries 1,5000 punts.

P – Des del setembre del 2022 tenc un certificat B2 Aptis del British Council, me dona punts en el barem?
R – No, no et dona cap tipus de puntuació. Obtindries 0,5000 punts en el cas que fos el nivell C1 o C2, ja sigui l’APTIS o qualsevol certificat d’idiomes estrangers admesos per ACLES (Associació de Centres de Llengües d’Educació Superior).

P – El 2018 i el 2022 vaig aprovar les oposicions però em vaig quedar sense plaça a conseqüència del concurs. S’obté qualque tipus de puntuació per aquest fet?
R – Sí. Per primera vegada es concedeixen punts per convocatòria d’oposicions aprovada sense haver obtingut plaça des del 2012 (amb un màxim de dues convocatòries). Llavors, obtindries 0,7500 punts per convocatòria dintre de l’apartat de baremació 3. Altres mèrits. En subtotal, obtindries 1,5000 punts, d’un total de 2,0000 punts, que ès el màxim que pots obtenir dintre d’aquest apartat.

ADJUDICACIÓ

P – Si aconsegueixo una plaça en aquest procés selectiu, em diran des del primer moment a quin centre m’ha tocat la plaça?
R – No. Primer hauràs de realitzar i superar el període de pràctiques. Llavors, prèviament a això, l’estiu de 2023, de cara al curs 2023-24, si has estat seleccionat/da, la DGPD t’adjudicarà – a l’àmbit territorial de les Illes Balears – una destinació provisional per a realitzar-hi les pràctiques, sempre que no estiguis exempte de fer-les. Primer, t’anomenaran funcionari/ària en pràctiques, i després, un cop hagis superat el període de pràctiques, funcionari/ària de carrera l’1 de setembre de 2024.
L’octubre o novembre de 2023 hauràs de participar – obligatòriament – del concurs de trasllats per triar plaça definitiva, a totes les illes, per intentar obtenir una plaça definitiva pel curs següent. En cas de no participar-hi, la DGPD t’adjudicarà d’ofici una destinació provisional corresponent a l’especialitat per a la qual has superat el procés selectiu.

P – Obtindré plaça definitiva al primer concurs de trasllats?
R – Possiblement, no. Pots quedar en expectativa de destinació, de manera que cada any participaries en les adjudicacions de l’estiu (abans que els interins) fins a obtenir plaça definitiva al concurs de trasllats.

P – Si obtenc una plaça vacant provisional, fins que aconseguim la definitiva en qualque concurs de trasllats, quines places hem de prendre de referència?
R – Les vacants que, per exemple, s’han adjudicat a l’estiu, incloses les de programes temporals, al marge d’altres que s’hagin consolidat en plantilla. Això implica que els i les docents que tenen una vacant fins al 31 d’agost de 2025, podrien finalitzar la seva contractació el 31 d’agost de 2023, o a tot tardar, de 2024.

CANVI D’ILLA/CENTRE

P – Podré en qualque moment canviar de centre/illa?
R – Una vegada obtinguda plaça definitiva mitjançant el concurs de trasllats, hauràs d’estar mínim dos anys en aquell centre per poder tornar a participar en el concurs de trasllats, i així optar a una altra plaça definitiva en un altre centre.

P – Podré, abans d’aquests dos cursos, demanar canvi per conciliació familiar?
R – Hauràs de consultar els requisits de la convocatòria de comissions de serveis del curs en qüestió.

P – Podré demanar places d’altres especialitats que no siguin per la que m’han assignat plaça en el concurs-oposició?
R – No. L’adquisició de noves especialitats requereix un nou procediment selectiu. S’exceptua d’aquesta regla general l’adquisició de noves especialitats d’educació primària, que poden ser adquirides per habilitació.

RENÚNCIA

P – Puc renunciar a la plaça que m’adjudiquin?
R – La renúncia com a tràmit no existeix, es fa efectiva al no incorporar-te el primer dia hàbil de setembre al centre on t’has adjudicat una plaça provisonal on fer-hi les pràctiques. S’entén que si no t’hi incorpores renuncies a tots els drets que et puguin correspondre pel fet d’haver participat en el procediment selectiu.

P – M’han adjudicat una plaça, i no m’hi he incorporat el primer dia hàbil de setembre de 2023 sense motiu justificat, què passa?
R – Ídem a l’anterior, s’entén que renuncies a la plaça i, en conseqüència, renuncies a tots els drets que et puguin correspondre pel fet d’haver participat en el procediment selectiu (base 10.1. de l’Annex 1 de l’esborrany de la Resolució de la Convocatòria del concurs-oposició).

P – Si he “renunciat” (no m’he incorporat a la plaça adjudicada) puc continuar fent feina com a interí/na?
R – Sí que pots fer-ho, però has de tenir present que ja estaran fetes les adjudicacions d’estiu.

Si després de llegir aquesta entrada encara et queda algun dubte, els ens pots fer arribar a ensenyament@uob.cat.