[FAQS] Preguntes freqüents sobre el CONCURS-OPOSICIÓ excepcional

Preguntes freqüents concurs oposició excepcionalLlicència Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0 by UOB

Informació actualitzada en data de 7 de febrer de 2022.

ACLARIMENT PREVI: tota la informació continguda en aquest FAQ és d’acord amb la Resolució de la directora general de Personal Docent de 16 de desembre de 2022 per la qual es convoca el procés selectiu d’estabilització, mitjançant el sistema de concurs oposició per a l’ingrés als cossos docents de professors d’ensenyament secundari, de professors d’escoles oficials d’idiomes, de professors de música i arts escèniques, de professors d’arts plàstiques i disseny, de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny, de mestres i de professors especialistes en sectors singulars de formació professional a les Illes Balears.

TRÀMIT

Pregunta – Quin termini tenc i quina és la forma en què puc participar en el procés selectiu d’estabilització per concurs-oposició excepcional?
Resposta – El tràmit – exclusiu – telemàtic per emplenar, tramitar i formalitzar la sol·licitud de participació en el concurs-oposició excepcional romandrà obert des de les 00:00:01 h de dia 10 de gener de 2023 a les 23:59:59 h de dia 30 de gener del 2023.  

P – Què significa que puc participar pel Torn 1 o Torn 2?
R – Significa que pots participar pel torn lliure d’accés general (Torn 1) o pel torn de reserva per a persones amb discapacitat (Torn 2).

P – Com en altres procediments selectius, s’acumulen al torn lliure les places que no es cobreixin pel torn de persones amb discapacitat?
R – Sí, les places del torn de reserva per a persones amb discapacitat que no es cobreixin per aquest torn s’acumularan a les del torn lliure.

P – Què necessites per fer la sol·licitud de participació en el concurs-oposició excepcional?
R – Inicialment indicar-te que NO podràs participar amb usuari i contrasenya, sinó que per accedir-hi i poder emplenar i tramitar la sol·licitud – via telemàtica únicament – se’t requerirà l’autenticació prèvia de la teva identitat mitjançant el sistema d’identitat electrònica per a les administracions:
– Certificat digital.
– DNI electrònic.
– Cl@ve PIN.
– Cl@ve Permanent.

P – Si m’he presentat al concurs de mèrits, puc presentar-me alhora al concurs-oposició d’estabilització i/o a les oposicions ordinàries?
R – Sí, no hi ha impediment legal per a presentar-t’hi simultàniament. Tot i que a la convocatòria del concurs-oposició ordinari també figuri que el procés començarà a partir de dia 3 de juny, des de la DGPD, en la Mesa Sectorial d’Ensenyament extraordinària es va comprometre a què l’acte de presentació i primera prova no coincideixi. En cas que les altres proves dels processos selectius coincideixin en el temps es podrà justificar com a força de causa major la no assistència a una de les dues proves i sol·licitar el seu ajornament. D’aquesta manera la voluntat és que sigui possible la participació en paral·lel dels dos processos selectius.

P – Podré optar en aquest concurs-oposició excepcional a una plaça d’àmbit?
R – No, no hi podràs optar. No s’hi ofereixen places d’àmbit perquè no existeixen com a especialitat i, per tant, no es poden nomenar funcionaris/àries d’un àmbit. Aquestes seran ocupades – si són de plantilla definitiva – per les persones dels respectius departaments.

P – Puc presentar-me a més d’una especialitat del mateix cos?
R – No. Només podràs presentar-ter a places d’una única especialitat i cos i per a un únic procediment. Únicament pot presentar una sol·licitud de participació. En el cas que presentis més d’una sol·licitud, només es tindrà en compte la darrera registrada dins el termini establert.
Així mateix, malgrat que puguis sol·licitar la participació en una altra especialitat d’un altre cos, en ser la convocatòria del desenvolupament del tema en la mateixa hora, en una de les dues constaràs com a no presentat/da, i, per tant, t’exclouran del procés.

REQUISITS

P – Per a poder participar en el procés, a quina data he de complir els requisits i condicions, tant generals com específics?
R – A la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, és a dir, el 30 de gener de 2023, inclòs.

P – Puc presentar-me a qualsevol especialitat que trobi oportú, malgrat no sigui la que tenc atribuïda segons l’Annex 4?
R – Sí, sense cap tipus d’impediment, llevat que es vulgui accedir al cos de mestres. Per l’accés en aquest cos es necessitarà estar en possessió del títol de mestre, de diplomat en professorat d’educació general bàsica, de mestre d’ensenyament primari o el títol de grau corresponent.
Llavors, qualsevol persona que estigui en possessió del títol de doctor, llicenciat, enginyer o arquitecte, o el títol de grau corresponent o titulació equivalent a efectes de docència (Reial Decret 276/2007), de 23 de febrer), podrà accedir tant a places del cos de secundària, com a les del cos de professors d’ensenyament d’idiomes, a les del cos de professors de música i arts escèniques, a les del cos de professors d’arts plàstiques i disseny, al cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny, i a les del cos de professors especialistes en sectors singulars de formació professional.
Així mateix, has de tenir present que qualsevol experiència docent que aportis com a mèrit per concórrer a un altre cos diferent del teu, puntua 0,125 punts. Alhora cal que no oblidis també que per l’experiència docent en una altra especialitat del mateix cos de la teva principal especialitat et meritaran 0,350 punts per any.

P – Només tenc dos anys d’experiència com a mestre/a, puc participar en el concurs-oposició d’estabilització (excepcional)?
R – Qualsevol persona que reuneixi els requisits de titulació, capacitació pedagògica i capacitació lingüística es pot inscriure. No és requisit tenir una determinada experiència prèvia, ara bé, poca experiència suposarà pocs punts en la fase de concurs.

P – Puc presentar-me i aportar la formació pedagògica i didàctica i/o la capacitació en llengua catalana una vegada finalitzat el termini d’inscripció?
R – No, necessites presentar-los dins el termini establert (fins al 30 de gener de 2023) per a la formalització de participació en el concurs-oposició excepcional.

P – Som funcionari/ària de carrera, puc participar en el concurs-oposició per canviar de cos?
R – Sí, sense cap impediment legal. A més, si vares ser anomenat/da funcionari/ària abans del 2011, no perdràs la teva condició de règim de classes passives (RD 13/2010, de 3 de desembre). Així mateix, has de saber que si com a resultat del concurs-oposició excepcional, aconsegueixes plaça, adquiriràs la condició de funcionariat de carrera, i en conseqüència, hauràs d’incorporar-te, tant sí com no, a la teva nova especialitat en una destinació provisional.

FASE D’OPOSICIÓ

P – En quantes parts està dividida la fase d’oposició?
R – La fase d’oposició consta d’una única prova estructurada per dues parts:
Part A – Desenvolupament tema.
Part B – que en algunes especialitats consta de 2 parts:
B.1 Preparació, presentació i exposició, i defensa d’una única unitat didàctica/situació d’aprenentatge.
B.2 Exercici de caràcter pràctic.

P – Tindran un caràcter eliminatori aquestes dues parts?
R- No, no tindran un caràcter eliminatori, sempre que la persona aspirant obtingui una puntuació mínima igual o superior a 5 punts. Així, la superació de la fase d’oposició li permetrà passar a la fase de concurs.

P – Si la meva especialitat té 49 temes, quantes bolles extraurà el tribunal perquè jo n’elegeixi una?
R – A diferència de les oposicions ordinàries, llevat de les celebrades el 2017, 2018, 2019 i 2020 (2021) on també s’amplià el nombre de bolles a extraure, per al teu cas, disposaràs de 4 bolles, de les quals, n’hauràs d’elegir una.
Et trobes en el rang de les especialitats que tenen entre major o igual (≥) a 26 i menor o igual (≤) a 50 temes. Cal afegir que per les especialitats de menor o igual (≤) a 25 temes, s’escollirà una entre 3 opcions, i amb les de major o igual (≥) a 51 temes, podran escollir una entre 5 opcions.

P – He de treure com a mínim un 2,5 en cada una de les parts en què es divideix la prova de la fase d’oposició – tal com se m’exigeix en les oposicions ordinàries – per a què em faci mitjana amb la resta de proves?
R – No, no cal arribar a cap nota mínima perquè et faci mitjana. Pots treure un 0 de la part A, però hauràs de treure un 10 de la part B – o viceversa – per arribar al 5 de mitjana.

P – Quin pes percentual (%) té cada una de les parts?
R – Si no has de realitzar exercici pràctic: Part A (50%) / Part B (50%).
Si has de realitzar exercici pràctic: Part A (50%) / Part B.1 (25%) + Part B.2 (25%).

P – Com puc saber si he de preparar, presentar i exposar, i defensar una unitat didàctica o una situació d’aprenentatge?
Molt senzill. Si el curs al qual va dirigida és senar, hauràs de preveure la preparació, presentació i exposició, i defensa d’una situació d’aprenentatge, per contra, si és parell hauràs de preveure la d’una unitat didàctica.

P – En quines especialitats s’ha de realitzar l’exercici de caràcter pràctic?
R – En aquelles que inclouen continguts de caràcter aplicat, habilitats instrumentals o tècniques. Són les que preveu l’annex 5 de la Resolució de la Convocatòria del concurs-oposició següents:
Cos de professorat d’ensenyament secundari
– Formació i orientació laboral.
– Navegació i instal·lacions marines.
– Processos de producció agrària.
– Processos sanitaris.
– Instal·lacions electrotècniques.
– Procediments de diagnòstic clínic i ortoprotètic.
– Procediments sanitaris i assistencials.
– Processos comercials.
– Serveis a la comunitat.

Cos de professorat de música i arts escèniques
– Clarinet.
– Percussió.
– Piano.
– Saxòfon.
– Violí.
– Violoncel.
– Llenguatge musical.
– Repertori amb piano per a la dansa.

Cos de professorat d’arts plàstiques i disseny
– Dibuix artístic i color.
– Dibuix tècnic.
– Disseny d’interiors.
– Disseny de moda.
– Materials i Tecnologia.
– Disseny.
– Volum.
– Organització industrial i legislació.

Cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny
– Fotografia i processos de reproducció.

Cos de professorat especialista en sectors singulars d’FP
– Cuina i pastisseria.
– Estètica.

P – En quin idioma hauré de realitzar el desenvolupament del tema en l’especialitat d’anglès del cos de mestres?
R – Doncs l’hauràs de ralitzar en anglès. Totes les proves de les especialitats d’idiomes moderns en els cossos de mestres, de professorat d’ensenyament secundari i de professorat d’escoles oficials d’idiomes s’han de desenvolupar en l’idioma corresponent, d’acord amb el que preveu l’article 20.2 del Reglament d’ingrés, aprovat pel Reial decret 276/2007, de 23 de febrer.


Els següents apartats és sols si s’ha superat la fase d’oposició i/o concurs-opsició

BAREMACIÓ

P – Si la meva experiència docent és d’una especialitat fins ara de professor/a tècnic/a d’FP i ara aquesta especialitat ha passat al cos de secundària, em contaran l’experiència?
R – Sí, es valorarà l’experiència en aquestes especialitats per l’ingrés a les mateixes especialitats, independentment del cos de què es tracti (Annex 2 de la Resolució de la convocatòria del concurs-oposició.
Cal afegir que, si vols concórrer per una especialitat que ja pertanyia al cos de secundària, i vols aportar en la beramació l’experiència docent que has adquirit via una especialitat que ara és de secundària, però abans pertanyia a l’extingit cos de PTFP, aquesta, et computarà com a mèrit 0,3500 punts per any d’experiència docent, i viceversa.

P – Fins a quina data em seran considerats com a vàlids, i en conseqüència, em computaran en la baremació, els mèrits que hi aporti?
R – Únicament se’t valoraran aquells mèrits assolits i degudament perfeccionats (inclosa l’experiència docent) a data 30 de gener de 2023, sense que un mateix mèrit pugui ser valorat en més d’un apartat o subapartat del barem.

P – Em puntua l’experiència docent adquirida a la concertada?
R – Sí, per cada any que hagis treballat en especialitats del mateix nivell o etapa educativa que l’impartit pel cos al qual s’opta, et puntuarà 0,1000 punts (0,0083 per mes complet).

P – Em puntua l’experiència a la universitat/escoletes infantils?
R – No se’t valorarà l’experiència docent prestada en universitats públiques i privades, en escoletes infantils públiques o privades (cicle 0 a 3 anys), ni com a educador o educadora, monitor o monitora, auxiliar de conversa, lector o lectora o altres activitats similars que es desenvolupin en els centres educatius, ni com a personal laboral especialista.

P – Si tenc un cicle formatiu de grau superior, em puntua?
R – Sí, et puntuarà 0,2 punts, però has de tenir present que no et sumarà si l’aportes com a requisit per a l’ingrés al cos o l’has utilitzat per a l’obtenció del títol al·legat per a l’ingrés (p. ex. has entrat al grau de magisteri d’educació infantil mitjançant el cicle formatiu d’educació infantil. En aquest darrer cas, perquè et sumés, hauries de demostrar-ho aportant documentació justificativa (títol de batxillerat o altres títols).

P – Si tenc la diplomatura de magisteri i, a posteriori, vaig treure el grau, aquest últim em puntua?
R – Sí, si tries com titulació d’accés la diplomatura, podràs al·legar el títol de grau com a mèrit, és a dir un punt més en la baremació.
Aquesta casuística no s’aplica en el cas de secundària per a titulacions considerades equivalents.

P – Tenc el nivell avançat de l’EOI d’un idioma, em puntua?
R – Depèn del moment en què et vas treure el títol. Has de tenir present que fins a 2017 els cursos EOI anaven amb LOE i un avançat equivalia a un B2, en canvi, a partir del 2018 (pla nou, Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre, BOE núm. 311, de 23 de desembre) l’avançat és un C1. Només els nivells C1 i C2 donen 0,5 punts.

P – Tenc el C1 de Català de l’EOI, em dona punts?
R – No, perquè t’acredita el nivell d’idioma d’una llegua cooficial, que és requisit d’ingrés als cossos docents de l’Administració educativa de les Illes Balears.

P – Tenc el C2 de Català de l’EOI, em dona punts?
R – Sí, en l’apartat 2.4.2 del barem. Tingués present que no et donarà punts si tens el C2 de la Direcció General de Política Lingüística.

P – Com em puntuarà l’experiència docent en les funcions d’àmbits sociolingüístic, cientificotècnic o pràctic, o en Cultura clàssica?
R – L’experiència et puntuarà en relació amb la matriu de l’especialitat per la qual s’oposita: per exemple, si s’oposita a matemàtiques, l’experiència en àmbit científic puntua com experiència en matemàtiques.

P – Com em puntua l’experiència en atenció a la diversitat a primària?
R – Et puntuarà per al cos de primària.

P – Si tenc experiència docent prèvia com a MESTRE/A – contractada – en escoletes de 0-3 anys, i que actualment em compta al portal del personal segons la normativa de la borsa d’interinitats d’aquí, em comptarà com a mèrit en el concurs?
R – No. La normativa, assenyala que NO es valora l’experiència docent prestada en universitats públiques i privades, en escoletes infantils públiques i privades (cicle 0 a 3 anys), ni com a educador, monitor, auxiliar de conversa, lector o altres activitats similars que es desenvolupin en els centres educatius, ni com a personal laboral especialista. Malgrat que no sigui del tot clara i després d’haver-ho consultat a Conselleria, la interpretació que fa aquesta d’aquest apartat, és que NO compta com a mèrit la teva experiència docent prèvia, malgrat que el teu contracte posi que estàs contractada com a mestre/a. Per tant, sigui quin sigui el contracte laboral, l’experiència en escoletes de 0-3 anys NO computa en el concurs-oposició excepcional.

ADJUDICACIÓ

P – Si aconsegueixo una plaça en aquest procés selectiu, em diran des del primer moment a quin centre m’ha tocat la plaça?
R – No. Primer hauràs de realitzar i superar el període de pràctiques. Llavors, prèviament a això, l’estiu de 2023, de cara al curs 2023-24, si has estat seleccionat/da, la DGPD t’adjudicarà – a l’àmbit territorial de les Illes Balears – una destinació provisional per a realitzar-hi les pràctiques, sempre que no estiguis exempte de fer-les. Primer, t’anomenaran funcionari/ària en pràctiques, i després, un cop hagis superat el període de pràctiques, funcionari/ària de carrera l’1 de setembre de 2024.
L’octubre o novembre de 2023 hauràs de participar – obligatòriament – del concurs de trasllats per triar plaça definitiva, a totes les illes, per intentar obtenir una plaça definitiva pel curs següent. En cas de no participar-hi, la DGPD t’adjudicarà d’ofici una destinació provisional corresponent a l’especialitat per a la qual has superat el procés selectiu.

P – Obtindré plaça definitiva al primer concurs de trasllats?
R – Possiblement, no. Pots quedar en expectativa de destinació, de manera que cada any participaries en les adjudicacions de l’estiu (abans que els interins) fins a obtenir plaça definitiva al concurs de trasllats.

P – Si obtenc una plaça vacant provisional, fins que aconseguim la definitiva en qualque concurs de trasllats, quines places hem de prendre de referència?
R – Les vacants que, per exemple, s’han adjudicat a l’estiu, incloses les de programes temporals, al marge d’altres que s’hagin consolidat en plantilla. Això implica que els i les docents que tenen una vacant fins al 31 d’agost de 2025, podrien finalitzar la seva contractació el 31 d’agost de 2023, o a tot tardar, de 2024.

P – Si no aconsegueixo una placa en aquest procés d’estabilització, ja sigui en el concurs de mèrits expecional o al concurs-oposició excepcional, seré indemnitzat/da?
R – D’acord amb el que estableix l’article 2.6 de la Llei 20/2021, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública “correspondrà una compensació econòmica, equivalent a vint dies de retribucions fixes per any de servei, prorratejant-se per mesos els períodes de temps inferiors a un any, fins a un màxim de dotze mensualitats, per al personal funcionari interí o el personal laboral temporal que, estant en actiu com a tal veiés finalitzada la seva relació amb l’Administració per la no superació del procés selectiu d’estabilització. La no participació del candidat o candidata en el procés selectiu d’estabilització no donarà dret a compensació econòmica en cap cas“.
Malgrat la interpretació de la norma, i després que UOB Ensenyament pressionàs a la Conselleria d’Educació i FP, i fos l’únic sindicat que tragué a rotlle la qüestió de la indemnització, l’advocacia de la Comunitat Autònoma ha elaborat un informe a petició de la Conselleria en el que conclou que només és exigible la participació en els dos procediments extraordinaris en cas que en ambdós processos es convoquin places de l’especialitat docent de l’aspirant. En conseqüència, i en vista de les conclusions de l’informe jurídic, la Conselleria retornarà les taxes d’aquells docents que s’hagin presentat a un procediment en el que no hi ha places de la seva especialitat. S’obrirà un tràmit per a reclamar aquest retornament de taxes.

CANVI D’ILLA/CENTRE

P – Podré en qualque moment canviar de centre/illa?
R – Una vegada obtinguda plaça definitiva mitjançant el concurs de trasllats, hauràs d’estar mínim dos anys en aquell centre per poder tornar a participar en el concurs de trasllats, i així optar a una altra plaça definitiva en un altre centre.

P – Podré, abans d’aquests dos cursos, demanar canvi per conciliació familiar?
R – Hauràs de consultar els requisits de la convocatòria de comissions de serveis del curs en qüestió.

P – Podré demanar places d’altres especialitats que no siguin per la que m’han assignat plaça en el concurs-oposició?
R – No. L’adquisició de noves especialitats requereix un nou procediment selectiu. S’exceptua d’aquesta regla general l’adquisició de noves especialitats d’educació primària, que poden ser adquirides per habilitació.

RENÚNCIA

P – Puc renunciar a la plaça que m’adjudiquin?
R – La renúncia com a tràmit no existeix, es fa efectiva al no incorporar-te el primer dia hàbil de setembre al centre on t’has adjudicat una plaça provisonal on fer-hi les pràctiques. S’entén que si no t’hi incorpores renuncies a tots els drets que et puguin correspondre pel fet d’haver participat en el procediment selectiu.

P – M’han adjudicat una plaça, i no m’hi he incorporat el primer dia hàbil de setembre de 2023 sense motiu justificat, què passa?
R – S’entén que renuncies a la plaça i, en conseqüència, renuncies a tots els drets que et puguin correspondre pel fet d’haver participat en el procediment selectiu (base 10.1. de l’Annex 1 de la Resolució de la Convocatòria del concurs-oposició).

P – Si he “renunciat” (no m’he incorporat a la plaça adjudicada) puc continuar fent feina com a interí/na?
R – Sí que pots fer-ho, però has de tenir present que ja estaran fetes les adjudicacions d’estiu.

Si després de llegir aquesta entrada encara et queda algun dubte, els ens pots fer arribar a ensenyament@uob.cat.