Mesa Sectorial d’Educació
Ahir, dia 4 de juny de 2024, es va reunir amb caràcter ordinari la Mesa Sectorial d’Educació amb la presència, entre d’altres, del director general de Personal docent i centres concentrats, Ismael Alonso, de la directora general de Formació professional i Ordenació, Maria Isabel Salas, i la directora general de Planificació i Gestió educatives, Catalina Maria Ginart.
En el primer punt de l’ordre del dia es va tractar la Implantació de la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i integració de la formació professional (BOE núm. 78, d’1 d’abril de 2022) i del Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa l’ordenació del sistema de formació professional (BOE núm. 174, de 22 de juliol de 2023). Aquest punt era informatiu i, per tant, no es va votar l’aprovació de cap esborrany.
La nova Llei Orgànica d’Ordenació i Integració de la Formació Professional s’implantarà durant el curs 2024-2025. UOB Ensenyament va posar el focus sobre una sèrie de punts que, al seu criteri, són cabdals per al col·lectiu docent.
Aquest curs 23-24 estava prevista la creació de grups de treball per revisar i adaptar els currículums a l’àmbit autonòmic. Per què no s’ha dut a terme? Sabem que el Ministerio acaba de publicar les modificacions dels Reials Decrets que adapten els títols d’FP però, tot i això, nosaltres sí que podríem haver començat a fer part de la nostra feina, almenys, en l’àmbit organitzatiu i de recull d’informació respecte dels canvis que hauríem d’introduir. Després vindran les presses i l’acumulació de tasques a darrera hora, la qual cosa dificultarà una revisió profunda i reflexionada dels currículums, com ja va ocórrer amb els d’Educació Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat. L’Administració respongué que no havia tingut temps de crear abans els grups de treball per mor de la incertesa jurídica generada des de l’Administració central de l’Estat.
Quant a l’adaptació de l’estructura curricular, l’administració indica a la presentació de la Nova Llei de Formació Professional que ha fet durant el curs a les direccions que es consultarà als experts i referents de les diferents famílies professionals. UOB Ensenyament va fer les següents preguntes: Qui són aquests experts i referents? Qui els triarà/designarà?
Es consultarà els docents de les diferents famílies? La Conselleria respongué que no es refereixen a persones externes, sinó a centres que són considerats d’excel·lència en la matèria, com els CNR i els CIFP.
Continuant amb l’adaptació de l’estructura curricular, UOB Ensenyament va plantejar els següents dubtes:
- Per realitzar la fase de pràctiques l’alumnat haurà de tenir tots els mòduls aprovats o l’EXEMPCIÓ a criteri de l’equip docent. El criteri de l’equip docent es concretarà a les Instruccions de Funcionament que han de sortir? UOB Ensenyament creu que no es pot deixar sense regular aquest aspecte, que hauria d’estar unificat per tots els centres. La Conselleria respongué que això apareixerà a les Instruccions de Funcionament.
- A més, amb la implantació de la nova Llei d’FP desapareix el concepte d’FCT i s’incorpora el sistema dual que implica un canvi de paradigma (les pràctiques tal com les coneixíem fins ara es converteixen en Pràctiques Formatives), així, s’hauran de destinar un augment significatiu d’hores a la tasca pedagògica a realitzar a les empreses. Qui serà el responsable d’explicar a les empreses tots aquests canvis? Entenem que el professorat que organitzarà i coordinarà aquestes pràctiques, per tant, això ha de suposar un augment de quota. La Conselleria no ens donà una resposta gaire concreta, només va dir que es preveuen les mateixes hores de quota de 2n a 1r, però com a mínim prengueren nota.
D’altra banda, i donat que els grups de treball encara no existeixen, UOB Ensenyament va exigir que la creació d’aquests grups de treball sigui un procés de concurrència pública, prioritzant la participació del professorat d’FP, i que compti amb l’alliberament d’un nombre de docents suficient dedicat plenament a aquesta tasca. L’Administració respongué que ho tindrà present i analitzaran si tècnicament és possible. Volen implicar tots els agents a un doble nivell: un nucli bàsic de poques persones per engegar la tasca i elaborar les primeres propostes i, a un segon moment, la revisió per part de la resta d’agents.
Una correcta formació dels docents quan hi ha un canvi de llei és clau per la seva implantació. En aquest cas, s’ha iniciat en el mes de juny, quan la seva implantació està calendaritzada pel setembre. La formació als docents arriba tard i malament. Aquesta circumstància tindrà un impacte molt negatiu entre els docents afectats i, de retruc, en l’alumnat. És un procés que, perfectament, es podria haver engegat abans. Arribats a aquest punt, els docents hauran de preparar la programació i material d’una nova matèria en poc més de 15 dies, al setembre.
UOB Ensenyament va aprofitar l’avinentesa per recordar a l’Administració que estam davant d’una reforma que dignificarà la Formació Professional. Que, per una vegada, es passa de les paraules als fets. Estam davant una oportunitat única per donar passes en la millora de la dignitat professional docent, ja que encara no s’ha negociat el punt 8è de l’Acord Marc, la situació del professorat del cos a extingir de professors tècnics de formació professional i l’aproximació de les seves condicions sociolaborals amb el professorat del cos d’ensenyament secundari (el complement salarial dels companys, funcionaris de carrera, del cos A2 que no s’integraren al cos A1 per no tenir titulació superior). UOB Ensenyament va demanar una negociació d’aquest punt per via d’urgència. La Conselleria es va mostrar poc sensible amb aquest col·lectiu, tot argumentant que són poques persones. UOB no comparteix en absolut aquesta manca d’empatia cap a les minories i lluitarà la qüestió en convocar-se la Comissió de Seguiment de l’Acord Marc.
El segon punt de l’ordre del dia fou el més complex, perquè incloïa les instruccions d’inici de curs per als centres de segon cicle d’educació infantil, primària i secundària, les instruccions horàries, i els criteris de quota. No us avorrirem amb la narració exhaustiva de cada tecnicisme esmenat, perquè la llista és massa llarga. En comptes d’això, preferim explicar-vos el bessó de cada qüestió i el perquè del nostre decidit rebuig.
La primera gran decepció són els horaris i les quotes. Com sabeu, un dels grans referents d’UOB Ensenyament per a aquest curs ha estat i continua essent l’acompliment i vigilància estrictes de l’Acord Marc vigent. Idò bé, a la Mesa d’ahir es va confirmar una sospita que teníem des de fa temps: la Conselleria d’Educació no pensava respectar la calendarització de dos punts clau de l’Acord Marc pel que fa als nostres drets laborals com a docents: ni el punt 11, perquè la quota dels mestres no es calcularà amb 23 períodes lectius, ni el punt 26, perquè l’horari setmanal dels docents havia de romandre en 37,5 hores setmanals, i no davallar a les 35 pactades.
Comencem per l’esperança: el retorn a les 35 hores setmanals. La Conselleria, d’entrada, es va limitar a assenyalar que no era legalment possible. Curiosa ignorància de la legislació vigent. Va haver de ser UOB Ensenyament qui recordàs a l’Administració que el retorn a les 35 hores setmanals al curs qui ve no només és un mandat de l’Acord Marc, sinó també una possibilitat oberta per la Llei 6/2023 de 16 de març, que preveu un retorn a les 35 hores prèvia negociació col·lectiva (justament el que férem ahir) i amb la sola condició de la ratificació del Consell de Govern. La intervenció d’UOB Ensenyament donà els seus fruits, i el director general de personal docent, sota la pressió i a demanda d’UOB Ensenyament, es comprometé a convocar la Mesa de seguiment de l’Acord Marc amb caràcter urgent (la propera setmana) per, després d’haver estudiat l’esmentada Llei, tractar la qüestió, entre d’altres. Una Mesa de seguiment que fa molt de temps que ja s’hauria d’haver convocat, perquè són molts els punts de l’Acord Marc que ja haurien d’estar resolts, o en vies de resolució, i no hi estan.
Pel que fa al càlcul de la quota a 25 hores -i no a 23-, en contrast amb el càlcul de la quota a 18 hores que sí es farà a secundària, la Conselleria usa un vell argument que, al nostre parer, no és més que un tecnicisme fal·laç: s’aferra a la lletra, i no a l’esperit, del punt 11 de l’Acord Marc, per dir que el punt 11 parla d’hores de docència directa, i no d’hores lectives en general. Per això consideren que calcular la quota a 25 hores lectives és suficient per donar per complert el punt 11 de l’Acord Marc.
Front aquesta actitud, UOB tornà a mostrar el seu rebuig frontal a la distinció artificiosa entre hores lectives de docència i de no docència directa, rebuig que ja va manifestar en negociar l’Acord Marc, i que vam signar amb el benentès que mai no acceptaríem aquesta distinció conceptual que no és més que una excusa per augmentar artificialment la càrrega de treball del personal docent.
Els responsables polítics de la Conselleria asseguren que el seu objectiu estratègic és millorar la quota d’infantil i primària, prèvia negociació i en tenir disponibilitat pressupostària, però a nosaltres això no ens serveix. Tenen milions d’euros per atacar la llengua catalana, però no els tenen per complir les seves obligacions. Els acords firmats s’han de complir dins el termini i en la forma escaient, i en el seu esperit integral, sense subterfugis legals; qualsevol altre escenari és inacceptable. És molt difícil expressar amb simples paraules la nostra ràbia i indignació.
I la cosa no acaba aquí: aquestes instruccions són les mateixes del curs passat, amb tots els seus defectes, inclosa la xacra dels marcatges horaris. I més encara: les instruccions d’organització de centres continuen responent a un nou ROC que té el rebuig de totes les forces sindicals presents a la Mesa Sectorial d’Educació (també d’UOB Ensenyament). Aquest ROC té tres problemes greus:
- La seva gènesi no és resultat d’un procés de negociació honest entre l’Administració i la part social, sinó d’un esperit estrictament autocràtic.
- El ROC vigent reflecteix un esperit malaltissament obsessiu per controlar el personal docent i per donar massa marge d’arbitrarietat i discrecionalitat als equips directius. La concepció de la funció directiva que reflecteix aquest ROC no és la de UOB Ensenyament, que, sabedora de la importància de la funció directiva, creu, emperò, que aquesta ha d’estar sempre sotmesa a l’Imperi de la Llei.
Per tots aquests motius, UOB Ensenyament demanà la negociació d’un nou ROC que tingui per objectiu regular de forma clara i equànime la vida i les institucions dels centres, i no fuetejar i explotar docents.
Pel que fa a la quota, i a banda de la mala notícia del càlcul de la quota d’infantil i primària a 25 hores, a UOB Ensenyament volem ser justos i reconèixer que s’ha fet un esforç real per incrementar de manera notable els recursos de suport i orientació.
La Mesa era massa llarga com per ser operativa, i era simplement impossible, a més d’exposar l’argumentari general, plantejar cada esmena a unes instruccions horàries que, tanmateix, la Conselleria no tenia cap voluntat de canviar.
Tot i així, UOB recordà algunes qüestions irrenunciables, com ara el problema del marcatge horari, l’especial protecció als drets dels majors de 55 anys, als docents a mitja jornada, i la necessitat de retornar a la voluntarietat pel que fa les activitats complementàries.
D’altra banda, la directora general de Formació professional i Ordenació, Sra. Salas, aprofità per donar algunes informacions respecte la modificació dels currículums:
- Treball de Recerca de Batxillerat (TRB):
- A criteri de cada centre, el curs qui ve el TRB podria cursar-se íntegrament al primer curs. Si es fa a segon curs, l’avaluació del TRB no quedarà tancada al primer trimestre.
- A partir del curs 2025-26, el TRB tindrà la consideració de matèria optativa, no de matèria comuna.
- El disseny de les Situacions d’Aprenentatge descrit al currículum deixarà de tenir caràcter prescriptiu per esdevenir orientatiu.
- Els alumnes amb la matèria de Música i Dansa convalidades pel Conservatori ja no hauran de pagar taxa ni matrícula a l’IEDIB.
- S’està estudiant l’ampliació de les hores de matemàtiques, perquè es constata que no basten.
- S’està treballant en la clarificació tant dels criteris d’avaluació com dels sabers bàsics.
Palma, 05 de juny de 2024