Celebració després d’una llarga lluita: Les excedències per cura de fills i familiars a càrrec, deslligades dels trimestres escolars


Circular 312/2024

Després d’una prolongada lluita per la igualtat i la conciliació familiar, avui celebrem una fita històrica per a la comunitat docent. 

UOB Ensenyament ha lluitat incansablement durant anys per aconseguir que el gaudi de l’excedència per cura de fills menors de tres anys i familiars a càrrec deixi d’estar condicionat als trimestres escolars. Aquesta victòria representa no només un triomf per als drets dels docents, sinó també un pas endavant en la defensa de la conciliació familiar i la cura dels menors.

La necessitat de reforma de les instruccions reguladores era evident des de fa temps: les necessitats organitzatives dels centres educatius no poden, en cap cas, prevaldre sobre les necessitats d’atenció als menors i la conciliació de la vida laboral i familiar. Cap de les disposicions normatives que regulen aquestes excedències (*) justificaven el procediment general que condicionava les dates d’inici i reingrés de les excedències als trimestres escolars, una pràctica que discriminava els docents respecte d’altres funcionaris públics, que poden sol·licitar i gaudir d’aquestes excedències en qualsevol moment de l’any.

El passat mes d’abril va marcar un punt d’inflexió en aquesta lluita. Per primera vegada, es va acceptar el reingrés d’un docent abans de la finalització del trimestre escolar, després d’haver-ho sol·licitat expressament amb l’argumentari pertinent. Aquest cas va establir un precedent que va confirmar la necessitat urgent de reformar el sistema i ens va donar l’esperança que la Conselleria d’Educació de les Illes Balears tenia, per fi, la intenció de rectificar les males pràctiques anteriors quant a aquest tema.

Des d’aquell moment, UOB Ensenyament no ha deixat de treballar perquè aquest canvi es materialitzi en una modificació oficial de les instruccions que regulen aquestes excedències. Hem insistit, tant a través de sol·licituds formals com en les darreres convocatòries de la Mesa Sectorial d’Educació, que es comuniqui adequadament aquesta nova possibilitat perquè tots els docents en siguin conscients i puguin beneficiar-se’n.

En aquest sentit, cal destacar que la Conselleria d’Educació ens ha comunicat que la modificació de les instruccions està pendent d’enllestir-se amb els serveis jurídics i informàtics. Aquest procés és essencial per garantir que la nova normativa s’implementi correctament i de manera efectiva, assegurant que tots els docents puguin accedir als seus drets sense cap mena de restricció temporal injustificada.

La lluita ha estat llarga i sovint difícil, però avui podem dir amb orgull que hem aconseguit una victòria crucial per a la justícia i la igualtat dins del sector educatiu. Aquest èxit no només beneficia els docents i les seves famílies, sinó que també envia un missatge clar: la conciliació familiar és un dret fonamental que ha de ser respectat i protegit.

UOB Ensenyament continuarà vigilant i treballant perquè es compleixin tots els drets dels docents, i avui celebrem amb alegria i satisfacció aquest gran pas endavant. La nostra determinació ha donat fruits i, finalment, s’ha fet justícia.

(*)   – Article 105 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma   de les Illes Balears.

  – Article 89.4 del text refós de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre. 

 – Article 14 del Reial decret 365/1995, de 10 de març, pel qual s’aprova el Reglament de situacions administratives dels funcionaris civils de l’Administració general de l’Estat. 

  – Punt 4 de l’Acord del Consell de Govern de dia 28 de desembre de 2005 (BOIB núm. 196, de 31-12-2005).

Palma, 28 de maig de 2024