Maquillada com a prova específica, UOB Ensenyament aconsegueix la proposta d’acreditació digital defensada.

Ahir, dimarts 27 de febrer de 2024, es va reunir la Mesa Sectorial d’Educació, en el format de Mesa Extraordinària, convocada per la Conselleria d’Educació i Universitats. Hi varen assistir, entre d’altres, el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Sr. Ismael Alonso, el director general de Formació Permanent, Sr. Rafel Maura; i la cap de Servei de Tecnologies de la Informació en Educació, Silvia Silva.

Novament, s’ha tractat els procediments per a l’acreditació digital, aquesta vegada clarificant com seran les proves, els terminis i convocatòries que s’establiran i els tràmits que s’hauran de realitzar per aportar les evidències. UOB Ensenyament celebra que s’acabi per fi la incertesa que s’està vivint als centres quant a l’assoliment de la competència digital i que s’obrin altres vies d’acreditació digital (titulació, prova específica, observació de l’acompliment i anàlisi i validació d’evidències), tal com ja va sol·licitar a la circular 303/24.

A la fi, després de dos cursos d’improvisació per part de l’Administració, s’acredita el nivell de competència digital bàsica A1 per als docents a través d’una autoavaluació telemàtica on s’han de marcar els indicadors que desenvolupen en el seu dia a dia (sense necessitat de presentar documentació i pel simple fet de tenir GESTIB). Tot i que arriba tard, fent el registre telemàtic d’aquesta proposta, es valida la reclamació d’UOB Ensenyament d’acreditar d’ofici el nivell A1 per als docents que treballaren durant la pandèmia. 

Per a acreditar el nivell A2 (a través de la prova específica) a més del formulari d’autoavaluació s’hauran d’enviar captures de pantalla i enllaços a través dels quals l’Administració certificarà que els descriptors marcats s’hagin assolit. Per al nivell B1, es convocaran proves escrites anuals, però encara no tenen el model o tipologia totalment definit.

UOB Ensenyament celebra que s’obrin noves vies d’acreditació, però denuncia que això s’ha fet tard i ha condemnat a centenars de docents a fer cursos de formació per acreditar la competència digital (entre 54 i 60 hores) i ara veuran com els hi hauria bastat fer un simple formulari d’autoavaluació. A més, UOB Ensenyament ha denunciat que els formadors d’IBSTEAM no es nomenin a través d’un concurs públic i transparent, privant a molts docents d’acreditar nivells superiors.

També s’ha tractat a la Mesa el tema del programa Escola 4.0. Aquest programa (que abans es gestionava a través de Comissions de Servei) s’ha convertit en un concurs de centres mentors, els quals assignaran el docent mentor escollit. UOB Ensenyament ha manifestat la preocupació pels docents que varen sol·licitar la Comissió de Serveis i ara han vist tirada l’anterior resolució, sense que l’Administració els asseguri poder formar part d’un centre mentor. L’Administració no contemplava aquest fet i no ens ha donat resposta, tot i que els hi havíem remarcat en les darreres meses.

UOB valora positivament que aquesta nova versió de l’Escola 4.0 acompanyi més al professor mentor i contempli activitats desconnectades, treballant el pensament computacional sense pantalles. A més, UOB ha mostrat la necessitat d’incorporar en les funcions del docent mentor tallers de bones pràctiques de ciutadania digital als alumnes del darrer cicle de Primària. Celebram que l’Administració i els altres sindicats hagin vist amb bons ulls aquesta proposta. 

Finalment, el darrer punt de l’ODD s’ha posat damunt la taula el Pla Pilot IBEDUCACIÓ.EU. Es tracta d’un pla pilot de Microsoft que dota 3000 llicències M365 A3 per educació per millorar la seguretat i privacitat de tota la comunitat educativa (Administració, docents i alumnes). Per contra, això implica una migració de l’actual sistema de Google (Chromebooks, Classroom, Drive) que predomina dins l’aula a un altre (TEAMS), la qual requereix una nova formació pels docents (nova aula virtual, ONE DRIVE, eines Microsoft).

UOB Ensenyament considera que aquest nou Pla Pilot IBEDUCACIÓ.EU és un subterfugi per a enriquir multinacionals i suposa un malbaratament ingent de recursos públics, a més d’una càrrega extra de feina per al col·lectiu docent.

Palma, 28 de febrer de 2024