INFORME OPOSICIONS 2018: Proposta de places

Avui dematí a les 10h ha tingut lloc la mesa sectorial extraordinària amb l’únic punt de l’ordre del dia “Proposta de places i especialitats per a les oposicions del personal docent“.

En un principi la Conselleria donava per tancada la seva proposta, que no ens han donat per escrit fins a les 11,25h, poc després que l’haguessin penjada a la web. Però un cop hem fet constar en acta que protestàvem perquè ens aplicaven el “aquí te pillo, aquí te mato” i no aprovàvem el document, i que tots els sindicats hem manifestat la nostra disconformitat, el conseller ha rectificat i ha anunciat que donaran una setmana per fer aportacions. La setmana que ve es preveu que hi haurà una segona mesa sectorial per tractar-les.

Per part nostra hem demanat:

 • Si ens passarien per escrit la proposta. El conseller ens ha contestat que sí, però com ja hem dit hem hagut d’esperar gairebé hora i mitja.
 • Que convoquin cossos d’infantil i primària el 2018 i de secundària el 2019, en coordinació amb València, tal com vam acordar en assemblea.
 • Que es treguin les places d’una mateixa especialitat de manera escalonada durant diferents convocatòries, a fi que l’aspirant no s’ho hagi de jugar tot a una carta.
 • Que s’estudiïn mesures d’estabilitat per als companys interins que duen entre sis i quinze anys sense que s’hagin tret oposicions de la seva especialitat.
 • Que es convoqui una mesa el més aviat possible per parlar dels incidents de les oposicions del 2017 per tal de no repetir errors, arbitrarietats, etc. (ja la vam demanar el 10 de juliol).
 • Que es revisin amb temps i en profunditat la regulació estatal d’oposicions i dels temaris.

Arran de les paraules del conseller Martí March, que durant la mesa ha afirmat que davant la normativa estatal són “subjectes passius”, “han de dir amén” i l’han d’acceptar “sí o sí”, hem reclamat que actuï com a portaveu de les reivindicacions consensuades per la comunitat educativa i adopti una actitud més combativa quan es negociï a Madrid la modificació del sistema d’accés.

Pel que fa al desenvolupament de la mesa, el conseller ha començat fent un repàs de la situació en que ens trobam. Ha informat que aquest curs hi ha més d’un 35% de places ocupades per interinitats i que a les oposicions d’enguany el 90% de les places han estat adjudicades a interins. La “taxa addicional per a l’estabilització” de la llei de pressuposts generals,
que permet incloure fins al 90% de les places ocupades de forma
temporal i sense interrupció els tres darrers anys, suposen 2.750 places a oferir fins a 2020, que sumades a les taxes de reposició anuals donen les 3.000 places del període 2018-2020. Fan comptes que el 2021 i 2022 també hi hagi oposicions per recuperar la normalització de les convocatòries.

La proposta inicial per a 2018 és de 400 places d’infantil i primària i 600 de secundària, xifres que es repetirien més o menys el 2019. Tot i que nosaltres hem reclamat unes oposicions coordinades amb el País Valencià, és a dir de primària el 2018 i de secundària el 2019, segons el conseller a secundària és on hi ha més interins i no volen deixar un any sense convocar-ne. No neguen la possibilitat d’una gran afluència d’aspirants del País Valencià, però al·leguen que volen donar “dues oportunitats” als dos cossos.

Ha dit també que no hi haurà canvis de temaris per a 2018
perquè no hi ha temps, apart que és una decisió que depèn del Ministeri.
De moment no hi ha hagut cap reunió a Madrid per parlar d’aquest tema.

PRIMÀRIA

Els representants de l’Administració han explicat que el nombre de vacants que poden entrar dins la taxa d’estabilització és de 3.004 places, i que primària hi ha un 18% d’interins i a secundària un 33%. En el cas de primària preveuen fer dues convocatòries de totes les especialitats els anys 2018 i 2019, ambdues d’unes 400 places. El 2020 es faria una tercera convocatòria per completar les vacants sense cobrir a les oposicions, les de la taxa de reposició, etc. 

SECUNDÀRIA

La xifra de 600 places de secundària que volen treure per a 2018 també es repetiria el 2019. Prioritzen les següents vacants:

 • les de les illes menors.
 • les de places ara ocupades per majors de 57 anys, que previsiblement quedaran lliures per jubilació en tres anys.
 • les d’especialitats del cos de secundària amb quota més petita.
 • les matèries dels àmbits científic, lingüístic i social, on hi ha un “gran forat”.

Descarten el cos de tècnics de FP per a 2018 perquè, segons han dit, enguany ja han tret moltes places, les vacants no han crescut, la matrícula varia molt i es creen nous cicles formatius que poden afectar la tipologia de les places. Esperaran a veure com acaben de distribuir-se les actuals i en convocaran el 2019.

Treuen places d’idiomes a secundària i EOI, i de música a secundària i conservatori, però no d’escoles d’arts perquè les van treure el 2017.

ALTRES CONSIDERACIONS

 • El conseller ha acceptat fer una mesa sectorial sobre mesures d’estabilitat dins el mes d’octubre.
 • Ha acceptat també negociar la calendarització i escalonament de les convocatòries d’oposicions.
 • Ha dit que dubta que sigui possible fer un pacte estatal d’educació.
 • S’ha queixat que a altres CCAA disminueix o es manté el nombre d’alumnes, que concretament a Extremadura aquest curs hi ha 1000 alumnes menys, i que a les Balears, en canvi, on la matrícula continua creixent, l’Estat no aporta els recursos extra necessaris.

Nota de premsa de la Conselleria:

VEGEU AQUÍ LA PROPOSTA DE PLACES

RECULL DE PREMSA

AraBalears

Última Hora:

Diario de Mallorca: