El Pla d’Infraestructures fa aigües i amaga un Pla de supressió de la Mesa Sectorial

Avui, dimecres 9 d’octubre de 2024, s’ha reunit la Mesa Sectorial d’Educació en sessió ordinària. Per part de l’Administració hi han assistit, entre d’altres, el Conseller d’Educació i Universitats, Sr. Antoni Vera Alemany; el secretari autonòmic de desenvolupament educatiu, Sr. Mateu Suñer Servera; el gerent de l’IBISEC, Sr. Marco A. Alarcón Zamora; i el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Sr. Ismael Alonso Sánchez. L’ordre del dia de la reunió era el següent:

  1. Aportacions presentades al Pla d’Infraestructures Educatives.
  2. Torn obert de paraula.

1. Aportacions presentades al Pla d’Infraestructures Educatives.

Davant el faraònic Pla d’Infraestructures presentat per part de l’Administració, UOB Ensenyament ha optat per centrar les seves aportacions en un àmbit genèric. UOB Ensenyament considera poc responsable fer al·legacions específiques, ja que no compta amb els professionals tècnics per dur a terme una anàlisi profunda d’aquest.

En aquest sentit, UOB Ensenyament ha instat l’administració a complir el punt 13 de l’Acord Marc on  s’especifica la Reducció de manera progressiva de ràtios, en el termini de 4 anys i que ha d’anar acompanyat d’un Pla d’Infraestructures. El Pla d’Infraestructures no inclou cap informació relativa a la reducció de ràtios de cara als cursos vinents; per tant, és un Pla a 10 anys vista sense cap mena de vinculació amb el Pla de reducció progressiva de les ràtios que, segons l’Acord Marc, ha de contemplar una disminució d’almenys un 10%.

A més a més, a la Reunió de Seguiment de l’Acord Marc convocada el passat juny es va confirmar que a finals de juliol ens presentarien el Pla de reducció de ràtios, fet que no va arribar a produir-se, com passa darrerament amb tantes promeses que neixen al carrer Ter número 16. UOB Ensenyament ha demanat quan tenien previst engegar l’elaboració d’aquest pla. La resposta del conseller ha estat que s’inclourà més informació al pla d’infraestructures, entre les quals, hi haurà la modificació de ràtios. A més, el director general ha afegit que informarà la Mesa de les ràtios dels diferents municipis de les Illes Balears. UOB Ensenyament n’ha pres nota i ha insistit que constàs en acta, atès que les paraules se les endú el vent.

També s’ha de fer esment al punt 35 de l’Acord marc mitjançant el qual s’acordà un Pla d’Infraestructures educatives per als anys 2023-2027. Per una banda, el Pla arriba tard i, d’altra banda, amplia el termini fins a l’any 2034. Des d’UOB Ensenyament hem advertit el retard en el compliment d’aquest punt 35, així com d’una modificació del termini acordat inicialment. UOB Ensenyament ha demanat perquè s’ha modificat el termini del Pla d’Infraestructures acordat a l’Acord Marc: la preocupant resposta del conseller no ha estat altra que l’Acord Marc no l’havia signat ell, com si això l’exonerés del seu compliment. Per la seva banda, UOB Ensenyament ha recordat al conseller que s’ha de fer càrrec dels compromisos adquirits per la institució de la qual n’és el màxim representant.

UOB Ensenyament ha demanat aclarir si els terminis plantejats al Pla d’Infraestructures feien referència al temps al qual s’havien d’haver iniciat les obres o si fa referència al període de finalització d’aquestes. Conselleria ha explicat que les obres tenen les següents fases i que són seqüencials: projecte; licitació de l’obra; inici de l’obra; direcció de l’obra; i inauguració. Totes les obres projectades són susceptibles d’estar en qualsevol d’aquestes fases. Conselleria també ha aclarit que a curt termini vol dir que es faran dins aquesta legislatura i no ha sabut concretar en temps pel que fa a mitjà i llarg termini. El nivell de concreció ha estat alarmantment inexistent.

UOB Ensenyament ha informat que el CEIP Blai Bonet, recentment inaugurat, funciona amb un generador d’electricitat alimentat amb gasoil que només serveix per poder tenir llum. Entre d’altres, això impedeix climatitzar cap dependència. UOB Ensenyament ha exigit a Conselleria una planificació ordenada a l’hora d’obrir centres nous. El Conseller i el director de l’IBISEC no han vist cap problema en funcionar amb un generador; pot semblar que, sempre que ells puguin mantenir els seus despatxos a una temperatura idònia, les aules no importen.

UOB Ensenyament ha demanat per la supressió de secundària i batxillerat a l’IES Politècnic que tant preocupa a la comunitat educativa i ha exigit a l’Administració que faci arribar la informació adient per tal que els docents afectats puguin prendre decisions envers el seu futur i li ha recalcat al conseller que no pot crear falses expectatives als docents afectats dient que podran anar al centre que vulguin; el concurs de trasllats té una prelació establerta, la qual ve marcada per Reial decret. UOB Ensenyament li ha fet saber al conseller que hauria de saber com funcionen els diferents procediments i que Conselleria no funciona segons el seu —a vegades qüestionable— parer. El conseller ha dit que no sap com funciona el concurs de trasllats, però que ho adaptaran perquè els docents puguin anar allà on vulguin. Com ho farà? Segurament ni ell mateix ho té gaire clar. Tampoc han volgut donar detalls i han dit que ho aclaririen a la sessió ordinària de demà, dijous dia 10 d’octubre, que contarà amb la presència del cap de departament de Personal Docent, Sr. Albert Flores.

Respecte al CIFP Es Castell, UOB Ensenyament ha remarcat que és crucial que a l’hora de planificar noves infraestructures es tengui en compte l’opinió de tota la comunitat educativa (només han demanat opinió als directors/es dels centres). A la Mesa Tècnica Insular celebrada a Menorca el 20-03-2024 el conseller va respondre a UOB Ensenyament que no es faria cap passa sense consultar la comunitat educativa. UOB Ensenyament no té constància que s’hagi fet, encara que hi ha diverses notícies de premsa en aquest sentit. UOB Ensenyament ha demanat perquè la premsa té dades numèriques concretes sobre les intervencions en infraestructures i aquest Pla d’Infraestructures no les inclou. El conseller no ha volgut aclarir el que s’ha demanat i ha dit que el CIFP Es Castell estava consensuat amb tots els partits polítics d’Es Castell i de la comunitat educativa —equips directius, en realitat—. 

UOB Ensenyament ha manifestat que l’execució de les obres ‘ha de planificar de manera que afecti el menys possible al desenvolupament de la tasca docent i a la convivència de la comunitat educativa. També ha demanat que tots els centres tinguin la informació actualitzada de les actuacions previstes i que la Conselleria informi en el temps i forma adequats.

2. Torn obert de paraula

Pel que fa al torn obert de paraula, UOB Ensenyament ha demanat:

  1. Tenim alguna informació sobre la modificació de les instruccions que estableixen el procediment general de les excedències perquè el gaudi de l’excedència per cura de fills menors es deixi de condicionar a un determinat període? Tampoc han volgut donar detalls i han dit que ho aclaririen a la sessió ordinària de demà, dijous dia 10 d’octubre, que comptarà amb la presència del cap de departament de Personal Docent, Sr. Albert Flores.
  2. Els docents no han cobrat els dies 3 i 4 de setembre. Conselleria va publicar un comunicat la matinada negra de les adjudicacions de substitucions —del 02/09 al 03/09— d’acord amb el qual totes les persones adjudicatàries cobrarien des de dimarts dia 03/09. UOB Ensenyament ha demanat si les persones afectades ho havien de comunicar per tal de regularitzar la nòmina corresponent al mes de setembre. L’Administració ha contestat que quedaran regularitzades amb la nòmina del mes d’octubre.
  3. Per què només passen per la MSE les Instruccions d’avaluació de l’Educació Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat? Les instruccions d’avaluació de la resta d’ensenyaments no són prou rellevants perquè es negociïn a la Mesa? Creiem que tenen implicacions prou importants pel que fa a les condicions sociolaborals dels docents perquè siguin objecte de negociació amb la part social. A més a més, s’ha fet una modificació de les Instruccions d’avaluació esmentades al principi i aquesta no ha passat per Mesa. El conseller ha remarcat que ha estat un error —oh, sorpresa— i que li faran passar totes. UOB Ensenyament n’ha pres nota i, com sempre, se n’assegurarà que consti en acta.
  4. Instam la Conselleria a què es posi en marxa la contractació d’especialistes i experts per a determinades especialitats difícils de cobrir (ex.: cas Informàtica) des del moment que es fa palès que no hi ha ningú disponible a les llistes d’interins. Segons s’estableix a la Base 2a de la Resolució de 27 de setembre de 2023 per la qual s’aproven les bases generals del procediment de selecció de professors experts (…) la contractació es pot produir “una vegada esgotades les vies ordinàries per garantir la docència”. Entenem que les vies ordinàries s’esgoten des del moment que no hi ha aspirants a funcionaris interins a la borsa i les especialitats ja han passat pel tràmit ordinari i l’urgent. Tampoc han volgut donar detalls i han dit que ho aclaririen a la sessió ordinària de demà, dijous dia 10 d’octubre, que contarà amb la presència del cap de departament de Personal Docent, Sr. Albert Flores.
  5. Demanem a l’Administració de fer arribar els esborranys de Mesa amb convocatòria o amb prou temps per poder-ne fer una anàlisi exhaustiva.
    1. UOB Ensenyament ha transmès la seva preocupació per la deriva de la MSE. No s’està respectant el reglament que regula l’organització i funcionament de la MSE de manera sistemàtica, ni en termes de temps, ni de forma. UOB Ensenyament ha informat que, d’ara endavant, impugnarà les sessions que no s’ajustin al reglament, per una qüestió de salut democràtica de la MSE, que és on s’haurien de negociar les millores en termes de drets sociolaborals dels docents, i ha esdevingut en una casta d’oficina d’informació, estadi anterior a la de la seva inexorable extinció.
    2. Mal ús de les MT. Envien els mateixos esborranys a la MSE, per tal de sabre per endavant les esmenes que faran els sindicats. Una conseqüència d’aquesta manera de treballar és que els agents socials renuncien a fer certes esmenes per fatiga. Per una altra banda, les qüestions que només es tracten a MT —i no a la MSE—, no consten en acta.

Palma, 9 d’octubre de 2024