Derrota sense pal·liatius de l’intent de segregació lingüística

Un 78,5% de les famílies de les Illes Balears han elegit el català com a llengua d’ensenyament per als seus fills i filles. Amb aquesta contundència la societat balear ha posat en evidència les vergonyes d’un pla pilot estèril i nociu. La proposta insígnia de l’Administració en temes lingüístics ha resultat ser un fracàs absolut. Un fracàs molt costós, això sí.

La voluntat miserable de menystenir i minoritzar encara més el català, llengua pròpia de les Illes Balears, ha topat contra el mur del sentit comú i responsabilitat de la majoria de les famílies, contra el qual ja es va estavellar el repulsiu TIL en el seu moment. Així, la majoria social posa fre als deliris espanyolistes de VOX i PP i deixa en evidència una vegada més la inutilitat i l’absurd de suposats projectes per augmentar la “llibertat” lingüística.

La dèria golafre dels sectors reaccionaris no s’ha fet esperar: L’assosicació ‘Hablemos Español’ afirmava ahir que «La presión del nacionalismo lingüístico lleva a muchas familias de Baleares a renunciar a la lengua materna de sus hijos». Per si aquesta imaginària pressió no fos suficient, parlaven també de “polítiques d’enginyeria social per normalitzar llengües”, “adoctrinament en nacionalisme lingüístic” i altres secrecions insalubres.

UOB Ensenyament insta el Govern a retirar immediatament aquest pla pilot de segregació lingüística, a assolir un compromís fort amb la defensa del català i a no navegar entre dues aigües per mantenir el poder a qualsevol preu. Així mateix, UOB Ensenyament valora positivament la resposta social contra el pla pilot, especialment per part de les famílies, i aprofita per recordar el seu compromís ferri i tenaç en la defensa del català.

Palma, 24 de juliol de 2024