Torna el pecat original. Òmicron evidencia el fracàs en polítiques de conciliació familiar

COMUNICAT DE PREMSA

Des d’UOB Ensenyament apostam per una tornada a les aules amb un 100% de presencialitat de forma segura.

Després de les instruccions que varen rebre les direccions dels centres educatius de les Illes Balears des de Conselleria els dies previs a l’inici del segon trimestre escolar, des d’UOB Ensenyament rebutjam taxativament la modificació respecte del tancament de les aules (confinament de grups classe a causa de positius per COVID19) que només es produirà a partir de 5 casos positius (fins ara era amb 1 sol cas positiu), o del 20% de l’alumnat del mateix grup classe. Ateses les particularitats de la variant Òmicron, entre les quals destaca la seva facilitat per al contagi, no entenem com, des d’un punt de vista sanitari, s’ha pres aquesta decisió.

Des d’UOB Ensenyament sospitam que aquesta modificació, més enllà d’obeir a criteris sanitaris, cerca compensar la inacceptable manca de polítiques en matèria de conciliació familiar que hi ha en el règim general dels treballadors. També cal recordar que el professorat de les Illes Balears que té filles o fills confinats només té la possibilitat de demanar reduccions de jornada al 50 o al 100% de manera no remunerada, mesura a la qual UOB Ensenyament, com no podia ser d’una altra manera, sempre s’hi ha oposat. Aquesta situació és paral·lela a les insuficients polítiques actuals en matèria de conciliació familiar a les que es fa referència unes línies a dalt i que són, en ambdós casos, pròpies d’un fake d’estat del benestar, un estat en el qual les mares i pares no tenen dret de cuidar a les seves filles o fills positius per COVID-19 ni, per suposat, confinats per haver estat contacte estret.

Per una altra banda ens preocupa que les instruccions respecte de la distància de seguretat, en molts casos, serà impossible dur-les a terme amb la manca d’espai disponible i ràtios actuals. Darrere d’aquesta qüestió hi ha, com hem denunciat altres vegades, el pecat original que envolta el sistema educatiu de les Illes Balears: una manca de finançament que condueix a una manca de correspondència entre les  infraestructures educatives disponibles i la població escolar que no deixa de créixer curs rere curs a causa d’un saldo migratori positiu insostenible, i que ens aboca a la sobrepoblació, ja sigui per l’arribada de gent procedent d’altres zones de l’Estat espanyol o d’altres països. Ara tot just farà un any que el company Iñaki Aicart ens ho recordava en un encertat article que podeu rellegir AQUÍ.

Per aquestes i per d’altres qüestions relacionades amb l’inici del segon trimestre escolar, des d’UOB Ensenyament hem demanat a Conselleria que es convoqui urgentment una reunió extraordinària de la Comissió Paritària del Servei de Riscos Laborals de Personal Docent per tal que se’ns informi directament de les noves instruccions i de les estratègies i protocols a seguir i esperant que hi hagi marge de negociació, al contrari que a les meses sectorials d’ensenyament, que en teoria són meses de negociació, i han esdevingut en reunions informatives. Durant el procés de redacció d’aquest text, la reunió ha estat convocada pel proper dimarts dia 18.

Aprofitam per manifestar la nostra solidaritat i coratge a tots els companys i companyes que en aquests mesos de fred, hauran de dur a terme la tasca docent amb unes condicions més que difícils i que sembla que any rere any segueixen sense fer obrir els ulls a l’Administració.

Seguirem lluitant i seguirem informant.