Bankia es menja BMN

Mesa 2017-11-08: la Direcció de BMN no empatitza

Ahir es va celebrar una reunió de la Mesa Laboral de BMN de la que varen sortir dos acords laborals: (1) una modificació de les especificacions del Pla de Pensions d’empleats per passar les aportacions mensuals a trimestrals i (2) acord de compensacions per la formació MiFID2, a més d’altres informacions.

UOB va dur a terme una abstenció crítica per diversos motius:

 • La Direcció va precuinar uns redactats inicials amb la majoria sindical de sempre (sí, la de les concessions i retallades)
 • Quan ens arriben els redactats, ens adonam que són molt millorables en el fons i en la forma. A instàncies nostres s’introdueix un canvi important al tema del pla de pensions
 • Però quan proposam una millora al redactat del MiFID, resulta que no es pot tocar res (?)
 • A més a més, la Direcció va voler fer un ‘paquet’ amb els dos acords. No deixava adherir-se a un i a l’altre no, tot i ser dos acords independents. Una cosa insòlita que els sindicats s’han empassat com si res
 • En l’acord MiFID, abans de parlar de compensacions, enteníem que calia prioritzar. El primer punt de l’acord volíem que fos un compromís de les parts (i això implicava, sobretot, BMN i, de rebot, Bankia) per plantejar una solució a l’homologació pendent d’una de les formacions que s’imparteixen a BMN
 • L’acord de compensacions de Bankia inclou punts per promocionar (punts PDP). D’això, a BMN, no n’hi ha, però dins Bankia sol·licitarem la retroactivitat per a deixar tota la plantilla en equitat al respecte de les possibilitats de promoció

En resum, podem afirmar que Bankia pot condicionar les relacions laborals de BMN, que ha hagut de modificar les seves especificacions del pla de pensions d’empleats per adaptarnos a la seva manera de funcionar, però no pot assumir una justa reparació en el que respecta a la formació MiFID II no homologada que s’està duent a terme a BMN. I els sindicats majoritaris, hi consenten.

Altres informacions

 • El variable del primer semestre 2017 es pagarà a la nòmina de novembre
 • Del tema de la fusió amb Bankia, la Direcció no va amollar cap novetat. Ja arribaria el moment, digueren, que els sindicats puguin expressar allò que trobin oportú a través de l’informe previ preceptiu de la representació laboral. Entretant, la Direcció de Bankia i de BMN es reuneixen avui amb la presidenta Armengol amb moltes de qüestions damunt la taula: quin model d’oficina i d’atenció al client implantaran? Hi haurà una direcció territorial a les Illes Balears, en atenció al negoci?
 • Hi ha 55 persones externalitzades a diverses empreses (del grup o no) amb compromís de retorn. L’empresa diu que el compromís no caduca però que no pot garantir quan es durà a terme el retorn, ni si serà dins BMN o dins Bankia. Més compromisos que signa BMN que interpreta de manera barroera i interessada
 • UOB es va adherir a les peticions fetes pels sindicats que ens precediren en el torn obert de paraula i va afegir la revisió, per part de l’empresa, de les no liquidacions de l’antiguitat en el cas d’ascensos de nivell retributiu. Al 2013, amb l’acord de l’ERO, es va suspendre el còmput de temps per meritar antiguitat, però no es va acordar cap suspensió de la vigència de l’article 42.6 del Conveni Col·lectiu. Podria tractar-se d’una nova badada de seguiment de l’ERO i dels sindicats claudicants de la defensa de drets laborals?
 • UOB també va manifestar queixa respecte la manera com es duen a terme les entrevistes que Bankia està realitzant a treballadors de BMN. Ja en vàrem parlar en aquest comunicat