100 anys de la vaga de 'La Canadenca'

Del 28A al Primer de Maig

El 28A va ser el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball

Fa uns anys la OIT posava en marxa la campanya “Estrés en el Trabajo: Un reto colectivo”. En la justificació que es feia d’aquesta campanya, us hi seguireu veient reflectits: gran pressió per complir objectius, riscos psicosocials derivats de major competitivitat, jornades més enllà dels límits, ambients de feina més estressants, divisió feina-vida privada difuminada, canvis organitzacionals i reestructuracions continus, menys oportunitats laborals, més treball precari, por a perdre la feina, acomiadaments massius i desocupació, menor estabilitat financera, greus conseqüències per a la salut mental i benestar… Celebram que se’n facin estudis. Però de les mesures que estimin que cal implantar per pal·liar tot això, quina part arriba a fer-se efectiva, és l’important!

La mobilització i els resultats electorals del 28A donen una certa esperança a la classe treballadora. Cal perseverar en la mobilització i la vindicació perquè se segueixi legislant per protegir els treballadors de l’ànsia desreguladora de la patronal.

Visca el Primer de Maig!

El Primer de Maig és la jornada més significativa del moviment obrer, i se celebra des del 1890 en record dels quatre treballadors de Chicago sentenciats a mort el 1886 pel simple fet d’haver reivindicat un seguit de millores socials i laborals molt justes. Aquest dia treballadors de tot el món es manifesten amb un esperit clarament reivindicatiu.

Originàriament, les manifestacions del Primer de Maig reivindicaven sobretot una jornada laboral de vuit hores. Les condicions dels obrers a les fàbriques eren pèssimes i podien arribar a treballar setze hores cada dia en condicions inhumanes. 130 anys després, en alguns indrets del món seguim amb condicions de treball assimilables a l’esclavitud.

Al nostre sector, pareix mentida però avui els representants dels treballadors tornam a reivindicar la instauració de controls horarisde jornada que posin fi a l’abús i l’extorsió empresarial en forma de jornades que s’allarguen com un xiclet. Seguim vivint un malson de pressió comercial i hores de dedicació que trasbalsa la vida i la salut de molts de treballadors.

I BANKIA vol seguir estrenyent: la setmana passada la Direcció va invocar teatralment diversos articles de l’Estatut dels Treballadors que no tenen res de bo. Al mateix temps, va posar en marxa un portal, anomenat ‘Actitud’ on, entre altres, ens recorden que BANKIA segueix fent parts i quarts amb l’assegurança mèdica, informen d’una mitjana salarial sense especificar cap mesura de dispersió i ens ofereixen llogar algú perquè tregui el ca a pixar mentre seguim fermats a la cadira fent feina. Això és conciliar, segons BANKIA? La lluita ha de continuar.

Unió Obrera Balear dona suport i encoratja tothom a participar de les manifestacions unitàries del Primer de Maig 2019. (Com cada any, hem de lamentar que hi hagi més d’una “manifestació unitària”. Si més no, a Palma, coincideixen en la trobada a migdia a la Plaça d’Espanya.) Tanmateix, el missatge sindical que cal transmetre a patronal i polítics aquest dia, però que cal dur a terme de manera efectiva durant tot l’any, és la defensa a ultrança i recuperació de drets laborals i les llibertats públiques. Aquest és un dels leitmotiv d’Unió Obrera Balear, juntament amb el nostre històric lema Treball, Cultura i Estalvi! Visca la classe treballadora i visca el Primer de Maig!