Forges, in memoriam

Visca el Primer de Maig!

El Primer de Maig és la jornada més significativa del moviment obrer, i se celebra des del 1890 en record dels quatre treballadors de Chicago (Illinois, EUA) sentenciats a mort el 1886 pel simple fet d’haver reivindicat un seguit de millores socials i laborals molt justes. Aquest dia treballadors de tot el món es manifesten amb un esperit clarament reivindicatiu.

Originàriament, les manifestacions del Primer de Maig reivindicaven sobretot una jornada laboral de vuit hores. Les condicions dels obrers a les fàbriques eren pèssimes i podien arribar a treballar setze hores cada dia en condicions inhumanes.

Més de 125 anys després, en alguns indrets del planeta seguim amb condicions de treball assimilables a l’esclavitud. En altres indrets, i en sectors com el de la banca, pareix mentida però els representants dels treballadors lluitam per establir un control horari de jornada que posi fi a l’abús i l’extorsió empresarial en forma de jornades que s’allarguen com un xiclet. La patronal bancària i el Tribunal Suprem espanyols entenen que no cal dur cap control de la jornada dels treballadors. Diuen que només s’ha de fer quan es facin hores extraordinàries, i que no és el cas. El legislador, de moment, no ha posat fil a l’agulla, i així anam.

Amb la integració de BMN (Sa Nostra) dins Bankia estam vivint un malson que ha trasbalsat la vida i la salut de molts de treballadors. Mentre els neuròlegs de les Illes Balears constaten el repunt de consultes mèdiques dels treballadors de banca (i ara, especialment, de Bankia) el passat 26 d’abril llegíem un altre publireportatge a la premsa local. El president de Bankia, José I. Goirigolzarri hi deia que “Bankia quiere ser una entidad tan cercana como Sa Nostra en Balears”. Antoni Serra parlava de “la nueva Bankia” (Quina por! Encara recordam allò de “la nueva Mallorca”) i de sinergies. Parlaven davant la presidenta Armengol i el conseller Negueruela, representants del partit del puny tancat i el roig encès.

El missatge sindical que cal transmetre a patronal i polítics aquest dia però que cal dur a terme de manera efectiva durant tot l’any, és la defensa a ultrança dels drets laborals. Aquest és un dels leitmotiv d’Unió Obrera Balear, juntament amb el nostre històric lema Treball, Cultura i Estalvi!