Excepcions discriminatòries en els premis 25-35 anys

25-35 anys de servei: UOB contra l’excepció que esborra vides laborals

L’entrada de PeopleNow (Intranet de CaixaBank) de 29 d’agost 2024 titulada «7880 compañeros celebrarán sus 25 y 35 años de trabajo en la entidad», a dia 3 de setembre duia entorn de 13.500 visualitzacions, i 44 comentaris, comparables per exemple amb temes de gran interès com les ajudes de formació per a fills (entorn de les mateixes visualitzacions), i molt per damunt d’entrades de negoci com la de captació de comerços (entorn de les 5000), o la de l’oferta completa de mobilitat (3000).

–A l’hora de tancar aquest comunicat, l’empresa ja ha enviat les convidades a les celebracions. A les illes Balears, serà dia 3 d’octubre, a les 14,30 hores, a l’estadi Mallorca Son Moix (Palma).–

Però, per què tant d’interès en aquella publicació? Doncs, perquè com ja vam explicar, fa surar una de les injustícies més flagrants dels Acords Laborals d’Integració (ALIs) aplicats als treballadors incorporats des d’entitats absorbides com, per exemple, Bankia: deixar a zero l’antiguitat a efectes dels premis de fidelitat del Conveni Col·lectiu, desplegats en la normativa interna CaixaBank en forma de premi (aproximadament una paga, en nòmina).

Per als treballadors integrats, l’ALI constitueix una adhesió al corpus de condicions laborals CaixaBank, però en el tema dels premis de fidelitat s’hi introdueix una excepció amb la qual poquíssims treballadors integrats veurien el premi de 25 anys de servei, i fa pràcticament inabastable el dels 35 anys. Quant a la plantilla procedent de Sa Nostra (col·lectiu, per cert, al qual BMN no va liquidar mai la part meritada del premi de fidelitat de Conveni), la situació és encara molt pitjor en termes relatius, com demostrarem al final d’aquesta circular.

Tornant a l’entrada de PeopleNow (que, per cert, va desaparèixer ben aviat de la portada), els comentaris que tenen més “M’agrada” (molts més!) són aquells que demanen un tracte equitatiu per a tota la plantilla en la qüestió del premi econòmic, independentment de l’entitat de procedència. Trancrivim un comentari de mostra:

«Me sumo al sentir general de los compañeros, está muy bien el reconocimiento pero la iniciativa nace completamente viciada por la absurda discriminación entre los diferentes orígenes. No hay mejor ocasión que ésta para que la Dirección actúe éticamente como corresponde al mensaje que siempre quiere proyectar de cara a la sociedad; se puede rectificar, dicen que es de sabios

A l’hora de redactar aquesta circular, aquest mateix tracte l’han reclamat algunes (poques, encara) organitzacions sindicals, entre elles, UOB. El recent comunicat de CCOO és especialment significatiu, atès que en el moment de despatxar l’ALI de Bankia, aquest sindicat era el majoritari a CaixaBank. (Després de la publicació del present comunicat, s’han posicionat també les seccions sindicals de SECB (actualment, majoritària) i d’UGT.)

És evident que per més bona voluntat que es posi en l’organització de les celebracions, sempre es pegarà de cap contra l’evidència que hi haurà treballadors amb estrella i treballadors estrellats. En canvi, no hi ha diferències a l’hora d’establir, i haver d’assolir, objectius comercials, clar. Aquí l’exigència és la mateixa. Recordem que tenim diferències molt considerables en l’escala salarial. Però on s’arriba al súmmum d’allò més miserable és, precisament, en voler mantenir la discriminació en el còmput dels anys de servei en el sector. Mentre perduri l’excepció que sembra de sal vides laborals, UOB seguirà reclamant justícia i equitat en la substanciació dels premis de fidelitat.

Quants ex Bankia arribaran als premis de fidelitat amb l’excepció?

Taula premi 25-35 anys

Nombre màxim estimat de treballadors procedents de Bankia (tot), o origen Sa Nostra (cas particular), que arribarien a algun dels premis de fidelitat de Conveni Col·lectiu desplegats a la normativa interna CaixaBank, en els seus 25 o 35 anys de servei (segons l’ALI), prenent com a hipòtesi que en general es roman en actiu fins als 65 o 60 anys. Dades a juliol 2021 (data tancament ALI).

Però els treballadors del nostre sector, ens hi jubilam? Arribam en actiu a l’empresa als 65 anys? I als 60? Les dades (que ja se sabien en el 2021) demostren l’evident  impossibilitat d’arribar al premi per part de pràcticament tota la plantilla d’origen Bankia. En el cas particular de l’origen “Sa Nostra”, els números són un vertader escàndol. L’excepció imposada a l’ALI quant al còmput dels anys per als premis de fidelitat, el que fa realment és eliminar-te’ls!

Avui ve al cas recordar que UOB, en el 2021, va afegir al lema #TotsSomCaixaBank aquest apunt: «(o uns més que altres?)». Som en el 2024, amb una situació econòmica i de l’empresa substancialment diferents, amb uns beneficis que en bona part recullen l’èxit de la fusió. A més a més, una empresa socialment responsable no hauria d’admetre que es facin segons quines diferències de tracte entre els seus treballadors. Les «emocions, experiències i assoliments» compartits a (o revertits en) CaixaBank mereixen una compensació equitativa per a tothom. Hi havia (segueix havent-hi) mil maneres de trobar una solució satisfactòria per a tothom, diferent del «sempre s’ha fet així»!