Categoria: Acció sindical

Desburocratització: una urgència irrenunciable

Circular 307/2024

Fa massa temps que l’Administració educativa verifica una tendència tòxica: la progressiva pèrdua de confiança cap als docents, dotats de cada cop de manco autonomia professional, cosa que va en detriment de la dignitat professional pròpia de servidors públics amb el seu nivell de formació i responsabilitat. En altres paraules: no volen que els docents protagonitzem el disseny de la classe ni que participem al procés de presa de decisions, sinó que ens limitem a acceptar receptes plogudes des del poder, i elaborades per “experts” (com si pogués haver cap expert en educació que no siguem els qui ens hi dedicam dia a dia!).

En aquest context, l’eina preferida durant els darrers anys per reduir-nos a la condició de treballadors sense capacitat de presa de decisió real al procés d’ensenyament-aprenentatge ha estat l’increment ad infinitum de la càrrega burocràtica de la funció docent. Això satisfà, de manera perversa, un triple objectiu: 

  1. Rebentar els docents: cada minut que emplenam papers, no ens dedicam a ensenyar ni a pensar en com fer-ho, que és la nostra feina.
  2. Desautoritzar i desarmar els docents, sotmesos a una exigència burocràtica impossible de satisfer, de manera que, en voler fer valdre els nostres drets com a ensenyants i com a treballadors, els nostres superiors jeràrquics poden jugar la carta de l’amenaça amb sancions administratives per “no tenir els papers en regla”, ben igual que la policia als països dictatorials.
  3. Desprestigiar els docents, que així deixen de gaudir de la consideració d’intel·lectuals que tenen l’educació i la classe al cap, per passar a ser simple personal administratiu que ha de deixar traça escrita de tot allò que fa, perquè no gaudeix de la confiança ni de l’Administració ni de la resta de la comunitat educativa.

Afortunadament, els sindicats docents vam forçar la inclusió d’un punt al vigent Acord Marc, el punt 33, referit a l’elaboració i aprovació d’un pla de simplificació burocràtica, que es negociarà pròximament. UOB Ensenyament ja ha preparat la seva bateria de propostes:

  1. Simplificació de l’avaluació de l’alumnat:
    • Els criteris d’avaluació han de desaparèixer com a referent directe de l’avaluació, en ser massa abstractes, sovint incomprensibles, i impossibles d’objectivar i quantificar (com a molt, poden ser una eina més al servei dels docents que els trobin útils). Volem dir adeu a l’avaluació arbitrària i reprendre la confiança dipositada en el docent per poder avaluar sense necessitat de “defensar la nota”, tot fonamentant-se en els coneixements bàsics per tal de mesurar el grau d’assoliment dels objectius i competències. Perquè ensenyar vol dir ensenyar quelcom, i no ensenyar abstraccions incomprensibles.
    • Cal prohibir explícitament que les instruccions d’avaluació per a un curs escolar puguin publicar-se més tard del 30 de juny del curs anterior, ni molt manco canviar-se amb el curs ja llançat: l’avaluació ha de ser part indissoluble de la programació del curs.
  1. Supressió de l’obligació de fer programacions d’aula: 
    • Només serveix per fiscalitzar docents, no per millorar la realitat de l’aula; és una mala herència de l’administració anterior, obsessionada amb el control del personal docent.
    • En cap cas assegura continuïtat en la línia docent en cas de substitució del docent titular, perquè cada nou docent, a la pràctica, fa el que troba, sense estar condicionat per la programació d’aula del docent substituït.
    • És una eina que impedeix adaptar la realitat de l’aula a canvis sobrevinguts o imprevistos.
    • És redundant amb la programació del departament o àmbit.
    • Només en cas de no aconseguir la supressió de la programació d’aula, UOB n’exigirà la seva simplificació, tot reduint-la a un breu llistat de continguts i seqüenciació, res més. En cap cas, la programació d’aula hauria de ser pública, només una eina al servei del docent.
  1. Simplificació de la funció tutorial:
    • Ara com ara, la funció tutorial té massa càrrega burocràtica: elaboració d’actes de sessions de tutoria, sessions de seguiment i avaluació, actes de reunions d’equip docent…
    • Els tutors no han d’assumir tasques administratives que corresponen a d’altres instàncies (recordem l’emplenament de dades IAQSE, per exemple).
    • Cal establir més hores lectives a l’horari dels tutors o reduir aquest tipus de tasques.
  1. Supressió dels marcatges, en alterar la natura de la funció docent (no hem de treballar per hores, com si ensenyar fos una indústria, sinó per objectius!).
  1. Supressió de les actes de les reunions entre docents del mateix nivell jeràrquic, en resultar innecessàries i no afavorir la confiança entre companys.
  1. Supressió dels plans de reforç per a alumnat repetidor: Per a què fer-lo, si repeteixen curs i, per tant, aquests alumnes tendran tota la informació que necessitin, com a qualsevol altre alumne? No a la discriminació entre alumnes!
  1. Racionalització de l’elaboració de materials i recursos educatius:
    • Aquesta és una de les mesures més importants segons el criteri d’UOB Ensenyament. Dedicam massa temps i energia a l’elaboració de materials, temps i energia que necessitam a l’aula i a l’avaluació. Per això és imprescindible que Conselleria articuli mecanismes que permetin crear una borsa operativa de materials compartits.
    • Ara bé, per construir-la és ineludible crear un grup de docents dedicat a la creació de materials de qualitat, que seran, en tot cas, d’ús facultatiu, sense interferir en la llibertat de càtedra dels docents.
    • UOB Ensenyament no es deixa enganyar, en cap cas, per miratge de la consigna “innovació educativa” no com a solució de tots els problemes ni tampoc com a garantia d’èxit educatiu. Per això, tot acceptant l’existència de recursos educatius digitals, UOB proposa reprendre l’ús normalitzat de llibres de text i materials en paper per distintes raons:
      1. Són millors per a la salut visual, neurològica i mental de l’alumnat, i no provoquen trastorns de la son.
      2. Permeten captar i assimilar la informació de manera més eficaç.
      3. Fomenten l’hàbit de la lectura entre els joves més i millor que les eines digitals.
      4. Són més sostenibles que les eines digitals, perquè la tala i repoblament de boscos genera menys gasos d’efecte hivernacle que el manteniment de servidors que emmagatzemen ingents i creixents quantitats d’informació.
  1. Simplificació del procés Formació als Centres de Treball: cal reduir la documentació a emplenar i simplificar el procés de seguiment per a l’avaluació dels alumnes en pràctiques.

Palma, 18 d’abril de 2024

Rectificació comunicat de premsa de dia 12 d’abril de 2024


Bon dia,

Al comunicat enviat el passat 12 d’abril hi ha una errada. On s’afirma que els orientadors varen dedicar dos dies a l’assistència a les proves SpainSkills, hauria de dir un. UOB Ensenyament lamenta aquesta errada i en demana la rectificació. En qualsevol cas, UOB Ensenyament manté la seva postura sobre aquest tema.

Palma, 17 d’abril de 2024

Despesa de recursos descomunal


Des d’UOB Ensenyament volem posar de manifest, el nostre malestar amb la Conselleria d’Educació i Universitats. 

Ahir, dijous 11 d’abril, es va publicar una notícia vers les SpainSkills. El Ministeri d’Educació i Formació Professional organitza i promou competicions de destreses per divulgar la Formació Professional i estimular als estudiants, al professorat i a les empreses. L’objectiu és difondre informació i compartir coneixement sobre l’evolució de les destreses professionals, així com fomentar la qualitat, la innovació i l’intercanvi cultural entre competidors i experts de tot el món.

Des d’UOB Ensenyament ens sembla una bona eina per promoure la Formació Professional. Emperò, quina va ser la nostra sorpresa? Doncs que hi havien assistit més de 60 orientadors de les Illes Balears. Més de 60 orientadors que han deixat el seu lloc de feina, han deixat la seva atenció a l’alumnat dels centres educatius per assistir a una trobada on, de les Illes Balears, hi participaven només 18 alumnes. És necessària aquesta proporció? Més de tres orientadors per cada alumne participant? De veritat, amb totes les mancances que trobem dins el nostre sistema educatiu s’ha de fer aquesta despesa gegantesca?

Donat el context en què es troba el sistema educatiu de les Illes Balears actualment, UOB Ensenyament insta la Conselleria d’Educació i Universitat a racionalitzar els recursos i a evitar despeses innecessàries.

Palma, 12 d’abril de 2024

Les exempcions de català: una altra discriminació

Avui de matí s’ha reunit, en sessió ordinària, la Comissió Tècnica d’Assessorament per a l’Ensenyament de i en Llengua Catalana per tractar el tema de les exempcions. La supressió de les exempcions de català és una de les demandes històriques de UOB Ensenyament, i així ho ha fet saber a l’Administració durant els darrers anys. A la reunió del passat 23 de desembre, l’Administració va plantejar la idea de “revisar i canviar l’ordre que regula les condicions per a l’exempció de la llengua catalana a l’educació infantil i primària”. UOB Ensenyament ja va manifestar la seva proposta de supressió. Avui, durant la sessió, hem insistit en aquest punt i, davant la negativa de l’Administració a fer un canvi normatiu —adduint dificultats tècniques— UOB Ensenyament ha instat l’Administració a què si no era capaç d’eliminar les exempcions de català a infantil i primària de iure, almanco ho fes de facto. Davant aquesta petició, l’Administració s’ha mostrat d’acord a reduir les exempcions de català a infantil i primària a la mínima expressió.

Rebuig i lluita: Pla Pilot de Llengua i les comissions de serveis

Avui, dijous 4 d’abril de 2024, s’ha reunit la Mesa Sectorial d’Educació en sessió ordinària. Per part de l’Administració hi han assistit, entre d’altres, el Conseller d’Educació i Universitats, Sr. Antoni Vera; el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Sr. Ismael Alonso; el cap de departament de Personal Docent, Sr. Albert Flores i el cap de servei de Secundària, Sr. Marco Alarcón.

La Mesa va ser posposada per parlar de dos punts ben importants:

  • Pla Pilot Voluntari de Llengua

El conseller Vera ha explicat de forma minsa, com ja és habitual, els pilars bàsics del Pla Pilot Voluntari de Llengua: autonomia de centre, voluntariat i respecte absolut a la normativa lingüística. Per altra banda, és un pla que està pensat per 3 anys i està previst dur a terme  una avaluació al principi i una altra al final. Els centres que s’hi vulguin adherir hauran de modificar el PEC i haurà de tenir el vistiplau d’Inspecció Educativa. Finalment, l’Administració ha explicat que per poder adherir-se al pla els centres hauran de comptar amb, com a mínim, un 20% de l’alumnat matriculat a cada nivell i etapa i que l’únic requisit de caire lingüístic serà que el 50% de les matèries s’hauran d’impartir en català.
UOB Ensenyament ha iniciat la seva intervenció recalcant que la defensa del català és un dels pilars bàsics del sindicat i que, en conseqüència, rebutja aquest pla pilot en la seva totalitat i n’exigeix la retirada immediata. Seguidament, UOB Ensenyament ha denunciat que el pla pilot és un xantatge de l’Administració, atès que s’ofereixen recursos econòmics per aquells centres que s’hi adhereixin, i ha posat de manifest la contradicció que suposa que el pla pretengui “garantir la competència comunicativa plena i equivalent en les dues llengües oficials en acabar els ensenyaments obligatoris”: si això només s’ha de garantir als centres on s’apliqui el pla pilot, és discriminatori; si s’ha de garantir a tots els centres educatius, el pla pilot és inútil. Així mateix, des de UOB Ensenyament hem demanat que es concretin els requisits de participació quant a infraestructures, així com les mesures organitzatives i metodològiques que hauran de complir els centres que vulguin adherir-se al pla.

L’Administració ha vengut a bé a eliminar dels fonaments de dret l’article 27.3 de la Constitució Espanyola referent al dret de les famílies a què els seus fills rebin una educació religiosa i moral d’acord amb les seves pròpies conviccions. Per altra banda, les explicacions del conseller han estat, com era previsible, insatisfactòries: ha reiterat la voluntarietat, la importància de l’autonomia de centre i el respecte a la legislació vigent. Davant això, UOB Ensenyament ha reiterat la seva postura amb fermesa i ha recordat a l’Administració la seva obligació legal no només de defensar sinó també de promocionar el català, la llengua pròpia de les Illes Balears. 

  • Proposta de resolució per a la convocatòria de comissions de servei curs 2024-2025

UOB Ensenyament ha començat la seva intervenció recordant el punt 11 de l’Acord Marc: Assoliment en el curs 2024-2025 de les 23 h de docència directa dels mestres d’educació infantil i primària. Si ens assegurem d’aquest compliment, hi haurà un augment d’uns 700 mestres i, per tant, ajudaria, no només a millorar la qualitat de l’educació, sinó també al fet que els docents en expectativa i els sol·licitants de Comissions de Serveis puguin ocupar una plaça a la seva illa de residència, evitant així desplaçaments entre illes. 

Les demandes, algunes d’històriques, fetes per part d’UOB Ensenyament, en aquest procés de negociació de les comissions de serveis amb meses tècniques anteriors, han estat:

  • Eliminar l’obligatorietat de concursar al Concurs de Trasllats per poder participar en les Comissions de Serveis. UOB Ensenyament demana que els docents puguin adherir-se a una CS sense obligatorietat d’haver participat en el CT per determinades causes familiars. La Conselleria d’Educació només accepta comissionar sense haver concursat per causes sobrevingudes degudament acreditades i per formar part d’equips directius o per projectes.
  • Que els docents que han obtingut la seva primera destinació definitiva el curs 2023-24 o 2024-25 (col·lectiu 2) puguin demanar comissió de servei a una illa diferent de la qual van superar el procediment selectiu. En aquest mateix sentit, que els funcionaris del col·lectiu 3 no hagin d’estar dos anys a poder demanar comissió a una altra comunitat autònoma. 
  • Reclamar que les distàncies entre el domicili habitual del docent i els centres als quals es demana la destinació de CS sigui la mateixa per a totes les illes i no hi hagi diferències quilomètriques entre les illes. Ens han dit que igualaran les distàncies per a totes les illes a 20 km.
  • Poder demanar una Comissió de Serveis per reagrupament familiar per tots els funcionaris de carrera que poden comissionar. UOB Ensenyament no entén com un docent d’una altra CA ho pot fer, i els de les illes, no. Aquesta premissa no l’accepten.
  • Que tots els docents, de qualsevol col·lectiu, puguin canviar de centre per poder formar part d’un equip directiu, amb independència de què suposi un canvi d’illa. 
  • Que els docents del col·lectiu 3, complint les distàncies quilomètriques establertes, puguin demanar comissió de servei dintre de la mateixa illa per motius de conciliació familiar. Ens han dit que ho estudiaran però ho veuen poc probable.

Quant a l’ordre d’adjudicació, hem insistit en:

  • Baixar el motiu de “places a altres illes” (causa 3) a després dels motius de conciliació, per a tots els col·lectius. En cap cas podem admetre que les dificultats de Conselleria per cobrir determinades places passin per davant de les necessitats de conciliació familiar dels docents (causa 4).
  • El fet que els projectes de coordinació (punt 4. c i e) també s’adjudiquin una vegada adjudicades les causes de conciliació.

Ens han dit que no canviaran l’ordre d’adjudicació i que el fet d’ocupar places a altres illes farà que hi hagi moviment a les illes petites i, de facto, es creïn places a Mallorca. Sí, emperò, que modificaran la prelació del motiu de projectes de coordinació (punt 4.c i e) però sense saber quin ordre.

Per altra banda, hem demanat explicacions sobre la causa 1.e i és que no entenem per què haver format part d’un equip directiu, sense continuar fent-ho, ha de ser motiu de comissió de servei. UOB Ensenyament ho considera un privilegi. La resposta de Conselleria ha estat que es contempla a l’Ordre 5/2024.

Finalment, remarcar la fita aconseguida per UOB Ensenyament quant als criteris de desempat del col·lectiu 3 (estabilitzats per concurs de mèrits i opositors de 2023). En un primer esborrany, el primer criteri era l’antiguitat com a funcionari de carrera, criteri que deixava en total desavantatge als opositors, atès que aquests han hagut de fer un any de pràctiques i, en conseqüència, el seu any d’ingrés és el 2023, quan el dels estabilitzats per mèrits és el 2022. És per aquest motiu, que vam proposar crear un nou col·lectiu per diferenciar aquests dos procediments d’accés. Tot i que el plantejament no va ser acceptat, sí que s’ha canviat l’ordre dels criteris de desempat i la nota del procediment selectiu (ponderada, per tots, sobre 10) en serà el primer.

També, ens han dit que afegiran les places d’orientació (PROA+), places de substitució exprés,

  • Torn obert de paraula

En el torn obert de paraules UOB Ensenyament ha aprofitat per fer diverses demandes però volem destacar:

  1. Quan es publicaran el llistat definitiu del Concurs de Trasllats? Ens han dit que es preveuen de cara a la setmana del 15 d’abril.
  2. Hem exigit que es compti la quota d’Infantil i de Primària a 23 hores el curs 24/25.
  3. Quan es podrà negociar el complement salarial pels funcionaris de carrera docents del cos a extingir de professors tècnics, que hauria d’estar ja damunt la taula? Ens convocaran d’aquí a poc temps a Mesa.
  4. Demanam la reducció de jornada per motius particulars extensiva a tot el personal docent, no només als funcionaris de carrera, tal com està recollit a l’Acord Marc, així com dies sense sou per interins i manca la regulació dels permisos retribuïts per assumptes propis.
  5. Reiteram la calendarització de negociació a MSE de les llicències per estudis. Ens convocaran a Mesa pròximament.

Palma, 4 d’abril de 2024

Reunió faraònica de la Mesa Sectorial d’Educació

Ahir, dimarts 26 de març de 2024, es va reunir la Mesa Sectorial d’Educació en sessió ordinària. Per part de l’Administració hi varen assistir, entre d’altres, el Conseller d’Educació i Universitats, Sr. Antoni Vera; el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Sr. Ismael Alonso; la directora general de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa, Sra. Neus Riera; el cap de departament de Personal Docent, Sr. Albert Flores; el cap de departament d’Inspecció Educativa, Gabriel Timoner; i el cap de servei de Secundària, Sr. Marco Alarcón.

Segons l’Ordre del dia:

1. Aprovació de l’acta de la sessió de dia 24/01/2024

Es va aprovar l’acta de la sessió de dia 24/01/2024 on, entre d’altres, s’havia negociat la resolució que regula la convocatòria per formar part de la borsa de funcionaris interins docents pel curs 2024-2025.

2. Proposta de resolució per a la convocatòria d’oposicions 2024

UOB Ensenyament va començar la seva intervenció demanant com es distribuirien els tribunals. És important que cada aspirant pugui presentar-se a l’illa on desitgi obtenir la plaça i no hagi de desplaçar-se. La Conselleria va contestar que dependrà del nombre de docents que concursin a l’oposició. UOB Ensenyament va remarcar que si no proposaven tribunals a cada illa doncs que donassin un dia lliure abans de les proves per cobrir el desplaçament (sent conscients que aquests ítems es negocien a una altra Mesa). 

 Les demandes d’UOB Ensenyament: 

  • En la designació dels presidents UOB Ensenyament demana que es prioritzi un inspector/a en aquells tribunals d’especialitats minoritàries en la qual se sol donar una repetició quasi total dels membres del tribunal, especialment les dels cossos 0594 i 0595. La Conselleria ens va respondre que no disposen d’inspectors suficients per a la cobertura dels tribunals de tots aquests cossos ja que han d’atendre altres casuístiques.
  • Que es publiquin els criteris generals de valoració de la fase d’oposició i els criteris específics de valoració i qualificació de cadascuna de les proves. El conseller ens va dir que ho estudiarien. 
  • Que la prova d’unitat didàctica/situació d’aprenentage i defensa es faci en primer lloc.
  • Que es pugui llegir la part escrita de la primera prova davant el tribunal de forma voluntària. Es van negar rotundament perquè es perd l’anonimat de les proves.
  • Que la resposta a les reclamacions, a petició de qui la interposa, pugui ser presencial i no per escrit. Estudiaran el cas.

Com a novetats d’enguany, quan l’aspirant s’apunti al procés haurà de presentar prèviament tota la documentació necessària: titulació, formació pedagògica i didàctica i acreditar el domini de la llengua catalana d’acord amb els requisits fixats a les bases. Han de demanar-ho perquè la normativa estatal així ho estableix.

Per altra banda, està previst que el termini de presentació de sol·licituds sigui del dia 5 al dia 18 d’abril de 2024, ambdós inclosos. Malgrat s’hagi d’esperar a la publicació de la resolució definitiva pertinent, Conselleria va informar que la primera prova es durà a terme dissabte 22 de juny (part A) i la segona dimarts 25 de juny (part B).

3. Proposta de resolució per la qual es determinen les normes que regeixen el sorteig per confeccionar els tribunals d’oposicions

Des d’UOB Ensenyament es va valorar positivament la forma en què es desenvoluparà el sorteig el qual es farà entre les funcionàries i funcionaris docents dels cossos corresponents i l’especialitat reconeguda, i en servei actiu. El procediment que es seguirà per realitzar el sorteig serà ordenar de manera aleatòria els tribunals i assignar un número correlatiu a cada persona. Després es farà l’extracció aleatòria d’un dels números anteriors a partir del qual i per ordre ascendent es nombrarà a tots els vocals de cada cos i especialitat. Cal recordar que aquesta és un demanda històrica d’UOB Ensenyament, ja que el sorteig per lletra no complia el principi d’equitat -les lletres no són equiprobables-.

UOB Ensenyament també valora positivament que s’afegeixi la participació voluntària per formar part dels tribunals. 

Finalment, la data del sorteig serà dia 19 d’abril a la Conselleria d’Educació i Universitats. 

4. Pla Pilot Voluntari de Llengua

Aquest tema no es va tractar a la Mesa a causa del fet que la convocatòria no va venir acompanyada de l’esborrany corresponent, el qual va ser remès menys de les 48 hores abans preceptives pel reglament que regula la MSE. UOB Ensenyament i la resta de la MSE va sol·licitar l’ajornament del punt. L’Administració va atendre la petició. Està previst que es convoqui la continuació de la reunió de la MSE pel dia 04/04/2024 per negociar aquest punt.

5. Proposta de resolució per a la convocatòria de comissions de servei curs 2024-2025

Aquest tema no es va tractar a la Mesa a causa del fet que la convocatòria no va venir acompanyada de l’esborrany corresponent, el qual va ser remès menys de les 48 hores abans preceptives pel reglament que regula la MSE. UOB Ensenyament i la resta de la MSE va sol·licitar l’ajornament del punt. L’Administració va atendre la petició. Està previst que es convoqui la continuació de la reunió de la MSE pel dia 04/04/2024 per negociar aquest punt.

6. Proposta carrera professional dels inspectors d’educació

Des de la primera de les dues Meses tècniques on es va treballar aquest punt, UOB Ensenyament va denunciar que, tècnicament, la carrera no està ben dissenyada, tal com es va plantejar des del principi. UOB Ensenyament lamenta que no s’hagi dissenyat una carrera professional adaptada des del principi a la realitat de la temporalització dels inspectors.

A la segona i darrera Mesa tècnica on es va treballar aquest punt, l’Administració es va fixar l’objectiu d’igualar els trams consolidables de les carreres professionals dels cossos docents i d’inspecció en haver acabat la legislatura -els primers trams són de 600€ en el cas dels docents, i de 900€ en el cas dels inspectors, perquè ambdós conceptes són equiparables-. En aquest sentit, UOB celebraria que en un futur no molt llunyà -s’ha parlat dels dos propers cursos-, s’unifiquin ambdues carreres prenent la d’inspecció com un estadi posterior als equips directius. Aquest compromís és verbal i les paraules se les enduu el vent. UOB Ensenyament farà una valoració positiva quan vegi aquesta equiparació, abans no.

UOB Ensenyament no s’oposa, per principi, a cap millora de les condicions professionals d’una part del col·lectiu docent. Això no obstant, UOB no pot donar suport a una carrera professional tècnicament mal dissenyada i llançada amb una vaga promesa d’equiparació amb la carrera professional docent pel que fa a la part consolidable, però que, de moment, discrimina entre ambdós col·lectius. En conclusió, UOB Ensenyament es va abstenir a la votació de la proposta.

Podeu accedir a l’esborrany de la Proposta d’acord del Consell de Govern que regularà les bases de la carrera professional del cos d’inspectors.

7. Informació relativa a l’increment de la dotació del personal de suport i benestar emocional.

La Conselleria va presentar la següent proposta:

  • Etapa 0-3: Hi haurà un increment de personal de l’EAP (orientadors, PTSC,  mestres en funcions de PT i AL). Serà un increment de 30 docents. Els mateixos equips de l’EAP prioritzaran les figures que necessitin. 
  • Educació Primària: S’incrementarà el nombre d’orientadors. La previsió és:
    • Centres d’una línia: passen de tenir l’orientador de dos a tres dies. 
    • Centres de dues línies: passen a tenir un orientador complet al centre.
    • Centre de tres línies: Es farà una compensació en mestres de suport com els  PT i AL).
  • Educació Secundària: La Conselleria d’Educació i Universitats està formalitzant la intervenció dels psicòlegs als centres per a l’atenció psicològica als adolescents. Els psicòlegs seran l’enllaç amb Salut i així avançar tot el procés.

Per una altra banda, Conselleria va dir que es contractarà la figura de l’ATE a tots els centres públics, de cara al pròxim curs escolar. Així, n’hi haurà un a cada centre educatiu, independentment dels criteris de dotació dels centres (alimentació, esfínters i mobilitats). De fet, la Conselleria ens ha dit que estan redefinint els criteris per a la dotació d’ATE als centres.

8. Torn obert de paraula

A causa del fet que la reunió va començar a les 12:30, el torn obert de paraula també es farà a la reunió de dia 04/04/2024 en la que es tractaran els punts 4 i 5.

No obstant això, UOB Ensenyament va insistir en el fet que la Mesa Sectorial d’Educació (MSE) s’ha de convocar a una hora racional. Li ha recordat al conseller, Sr. Antoni Vera, que a la reunió de la MSE de dia 27 de novembre de 2023 es va comprometre a què, a partir de llavors, es convocarien a les primeres hores del matí, però ja hi tornam a ser. La d’avui s’ha convocat per les 12:30. Això ha suposat que la reunió finalitzi a hores intempestives i que s’hagi d’ajornar a dijous dia 04/04/2024. El conseller ha reconegut que aquesta circumstància és lesiva pel procés de negociació i, com pel novembre, s’ha compromès a què, a partir d’ara, es convocaran a les primeres hores del matí.

Palma, 27 de març de 2024

Un PIN per governar-los a tots

La llibertat de càtedra i la professionalitat són dos pilars bàsics del sistema educatiu, però són dos pilars precaris, susceptibles de patir intromissions per part de polítics àvids de poder.

L’extrema dreta ataca la seu del coneixement lliure que és l’escola amb un intent execrable d’intrusió en forma de PIN Parental que permeti a les famílies condicionar els continguts que s’expliquen als centres educatius o, fins i tot, assolint l’àpex del despropòsit, tenir accés al currículum dels formadors externs al centre que hi imparteixin una activitat puntual.

El sistema educatiu ha de ser un espai independent, aliè a les intoxicacions provinents de partits polítics, especialment de nostàlgics de passades croades per la «llibertat», on els docents puguin desenvolupar la seva tasca amb garanties de llibertat.

Aquest nou intent de VOX de sollar el sistema educatiu posa de manifest dues coses: per una banda, la manca de respecte que té el partit d’ultradreta per la llibertat i el coneixement; per altra banda, els pocs escrúpols de la presidenta Marga Prohens per mantenir el poder. El PP és ostatge de l’extrema dreta i està disposat a vendre l’educació dels infants de les Balears i a deixar que la metàstasi reaccionària s’escampi des del Parlament fins a les aules.

UOB Ensenyament insta el govern de les Illes Balears a no sotmetre’s als desvariejaments de VOX i a no profanar el sistema educatiu amb oneroses propostes. Per altra banda, UOB Ensenyament encoratja a docents i a tota la societat a defensar a ultrança el sistema educatiu com a garantia d’un futur lliure per als nostres infants.

Palma, 19 de març de 2024

Tarannà despòtic de la Conselleria d’Educació

Circular 305/2024

Els darrers temps la Conselleria ha agafat per costum convocar els sindicats a reunions informatives, meses tècniques i meses extraordinàries, la qual cosa, de primeres, és positiu. No obstant això, l’altra cara de la moneda, és que s’ha reduït dràsticament el percentatge de meses ordinàries, que són les úniques que compten amb torn obert de paraula (de les 20 darreres convocatòries, només 3 han estat ordinàries). UOB Ensenyament considera alarmant que l’Administració minimitzi les possibilitats dels sindicats d’expressar-se lliurement i limiti l’espai natural de negociació col·lectiva.

A causa d’aquesta situació, i aprofitant la presència del director general de Personal Docent i Centres Concertats, UOB Ensenyament va expressar el seu descontentament a la mesa tècnica de dilluns dia 11 de març, demanant que les meses extraordinàries siguin precisament això, extraordinàries. Tot i no comptar amb torn obert, UOB va pressionar per dirigir-se a l’Administració en aquest sentit i va denunciar que aquesta mala praxi ha esdevingut estructural. Així mateix, UOB va posar de manifest que en els darrers mesos l’Administració ha enviat els esborranys amb molt poca antelació (o en alguns casos puntuals, ni tan sols n’ha enviat), fet que dificulta enormement la tasca dels sindicats i distorsiona el procés negociador.

UOB Ensenyament considera que els representants del col·lectiu docent han de tenir prou llibertat per a exposar els temes que considerin oportuns a l’Administració, i ho han de poder fer amb prou garanties i formalitat. Aquesta formalitat s’ha perdut en casos com el de la Mesa de dia 27 de febrer, on després de l’explicació de l’Administració, no es va permetre que els representants sindicals votessin els punts de l’ordre del dia, o també la Mesa Tècnica de dia 12 de març, que es va convocar amb menys de 48 hores d’antelació (que és el temps que marca el reglament).

Ja n’hi ha prou, se’ns ha acabat la paciència. No permetrem que aquesta continuï essent la nova forma de fer de la Conselleria, i per això continuarem reivindicant el retorn a les Meses Sectorials d’Educació Ordinàries i vigilarem perquè aquestes es desenvolupin en els termes establerts reglamentàriament. 

Palma, 19 de març de 2024

II Mesa Tècnica de Comissions de Serveis

Avui, dijous 14 de març de 2024, s’ha reunit la Mesa Sectorial d’Educació en el format de Mesa Tècnica. Per part de l’Administració hi han assistit el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Sr. Ismael Alonso; el cap de departament de Personal Docent, Sr. Albert Flores; el cap de servei de Primària, Sr. Miquel Bujosa; i el cap de servei de Secundària, Sr. Marco Alarcón. L’únic punt a tractar ha estat les comissions de servei pel curs 2024-2025.

A aquesta segona sessió s’ha treballat la prelació dels motius en funció dels col·lectius corresponents:

  • Col·lectiu 1: Participació voluntària al Concurs de trasllats (funcionaris fins a 2021, no en expectativa)
  • Col·lectiu 2: Opositors aprovats 2022 (dins els 2 anys de definitiva)
  • Col·lectiu 3: Estabilitzats per mèrits i opositors aprovats 2023 (destinació provisional i funcionaris en pràctiques)
  • Col·lectiu 4: Funcionaris de carrera d’altres comunitats autònomes

La prelació proposada per l’administració ha estat:

  1. Equips directius
  2. Projectes
    2.1. Places a l’IEDIB
    2.2. Projectes, amb titulació de perfils annex 4 (excepte idiomes)
    2.3.  Projectes de coordinació
    2.4. Resta de projectes
  3. Places a illes de difícil cobertura
  4. Conciliació
    4.1. Familiar de 1r grau d’afinitat convivent amb malaltia greu; amb discapacitat 65%; amb dependència
    4.2. Conciliació vida familiar i laboral: família monoparental amb fill 0-6 anys
    4.3. Conciliació vida familiar i laboral: família amb fill 0-6 anys
    4.4. Conciliació vida familiar i laboral: família monoparental amb fill 6-12 anys
    4.5. Conciliació vida familiar i laboral: família amb fill 6-12 anys
    4.6. Conciliació vida familiar i laboral: família monoparental amb fill 12-16 anys
    4.7. Conciliació vida familiar i laboral: família monoparental amb fill 16-18 anys
    4.8. Conciliació vida familiar i laboral: família amb fill 12-16 anys
    4.9. Familiar de 1r grau d’afinitat no convivent amb malaltia greu; amb discapacitat 65%; amb dependència
  5. Majors de 60 anys
  6. Reagrupament familiar amb familiars de 1r grau d’afinitat (excepte pares del cònjuge)
  7. Autorització per a comissions de serveis a altres CCAA

El document de treball relacionava els motius anteriorment esmentats amb cadascun dels quatre col·lectius. També definia i feia la prelació dels criteris de desempat dins cada col·lectiu.

Al seu torn de paraula, UOB Ensenyament ha fet les següents propostes:

  1. Dividir el col·lectiu 3 en 2 grups (opositors 2023, seria el grup 3, i concurs de mèrits 2023, seria el grup 4), és a dir, que hi hagi 5 grups i no 4. Els motius pels quals UOB Ensenyament ha demanat aquesta classificació són: 
  • Impedir que els opositors i els estabilitzats competeixin entre sí, si no que només ho facin entre el seu grup d’iguals. Amb els criteris de desempat que figuren a la graella els estabilitzats sempre passarien al davant dels opositors (antiguitat en el cos com a funcionari de carrera, estabilitzats són del 2022 i opositors del 2023).
  • Tot i haver entrat per un procediment selectiu el mateix curs, 2023, els opositors s’han vist en desavantatge respecte dels estabilitzats, atès que els primers han participat en el concurs de trasllats amb 0 punts i els del concurs de mèrits amb tota la puntuació. Donant prioritat als opositors es reduiria aquest greuge.

La resposta donada per part de la Conselleria d’Educació és que no acceptaran aquests dos subgrups, però sí que poden canviar l’ordre de desempat, establint:

  1. Nota d’accés/ingrès en el cos
  2. Punts del concurs
  3. Antiguitat en el cos

UOB Ensenyament, tot i que no s’ha acceptat la proposta, valora positivament la fórmula.

2. Ordre de prelació que demana UOB:

  1. Equips directius
  2. Projectes, amb titulació
  3. Places de difícil cobertura
  4. Conciliació familiar
    4.1. Conciliació vida familiar i laboral: família monoparental amb fill 0-6 anys amb un fill amb discapacitat o amb dependència.
    4.2 Conciliació vida familiar i laboral: família amb fill 0-6 anys amb un fill amb discapacitat o amb dependència.
    4.3. Familiar de 1r grau d’afinitat convivent amb malaltia greu; amb discapacitat 65%, amb dependència.
    4.4. – 4.9. (…)
  5. Projectes: coordinació i resta de projectes.
  6. Majors de 60 anys.
  7. Reagrupament familiar (atès que només és per docents que venen d’altres CCAA, però no dintre de les illes, la qual cosa ja vam demanar que no fos així)
  8. Autorització per a comissions de serveis a altres CCAA.

La Conselleria no ha acceptat la nostra proposta, ja que ens ha argumentat que les places per projectes no tenen impacte damunt la quota i, per tant, damunt les places de Comissions de Serveis. La modificació dels punts sobre conciliació familiar no els han acceptat. 

UOB Ensenyament també ha fet altres demandes històriques com: 

  • Obligatorietat de concursar al Concurs de Trasllats per poder participar en les Comissions de Serveis. El novembre de 2023, Conselleria es va comprometre a la MSE del concurs de trasllats que s’inclouria en la CS que no fos necessari haver participat en el concurs de trasllats. Per tant, UOB Ensenyament demana que els docents puguin adherir-se a una CS sense obligatorietat d’haver participat en el CT. La Conselleria d’Educació només acceptaria aquesta premissa per causes sobrevingudes. 
  • UOB Ensenyament també ha fet èmfasi en poder demanar una Comissió de Serveis per reagrupament familiar per tots els funcionaris de carrera que poden comissionar. UOB Ensenyament no entén com un docent d’una altra CA ho pot fer, i els de les illes, no. La Conselleria ens ha dit que no ho poden acceptar perquè volen mantenir ocupades les places.

La propera Mesa Sectorial de Comissió de Serveis està prevista per dimarts 26 de març. Des d’UOB Ensenyament us continuarem informant!

Palma, 14 de març de 2024